Η ώρα των πολιτικών αρχηγών για το Μακεδονικό

Η ώρα των πολιτικών αρχηγών για το Μακεδονικό
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Α) υποδέχεται τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη (Δ), κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους για να τον ενημερώσει για το περιεχόμενο των συναντήσεών του στο Νταβός, Αθήνα Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Στον πρωθυπουργό για πλήρη ενημέρωση μετά τις τελευταίες εξελίξεις οι αρχηγοί των κομμάτων.

 

Οι εξελίξεις των εθνικών θεμάτων και κυρίως τα ζητήματα με τη διαπραγμάτευση για την ονομασία των Σκοπίων καθώς και οι επαφές με την Αλβανία, βρίσκονται στο επίκεντρο των συναντήσεων του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Η ενημέρωση πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη να συναντά πρώτος τον Αλέξη Τσίπρα στις 10.30 το πρωί. Η συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών διήρκησε 40 λετπά.

Ο κ. Τσίπρας δεν ενημέρωσε ποτέ ούτε το Κοινοβούλιο, ούτε τον ελληνικό λαό, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Η ΝΔ υπερασπίστηκε τα εθνικά θέματα με υπευθυνότητα, και αποφασιστικότητα. Οι Έλληνες δεν εμπιστεύοντα τον κ.Τσίπρα να διαπραγματευτεί τίποτα, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επανέλαβε: «Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς».

Διαβάστε ακόμη: Γιατί η συνάντηση Μητσοτάκη – Τσίπρα μπροστά στις κάμερες παρέμεινε «βουβή»

Συμβούλιο αρχηγών ζήτησε η Φώφη Γεννηματά από τον πρωθυπουργό

Μία ώρα διήρκησε η συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εξετάσθηκαν οι εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων καθώς και όσα συζήτησε ο κ. Τσίπρας με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα.

Η κ. Γεννηματά ζήτησε ξανά συμβούλιο πολιτικών αρχηγών γιατί ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε συζητήσεις χωρίς να έχει επιβεβαιώσει την εθνική γραμμή.

Επανέλαβε οτι η διγλωσσία των ΣΥΡΖΑ-ΑΝΕΛ δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση και επισήμανε ότι η λύση δε μπορεί να αφορά μόνο το όνομα αλλά και νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για τον αλυτρωτισμό.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Α) συνομιλεί με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά (Δ), κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους για να την ενημερώσει για το περιεχόμενο των συναντήσεών του στο Νταβός, Αθήνα Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗ
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Α) συνομιλεί με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά (Δ), κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους για να την ενημερώσει για το περιεχόμενο των συναντήσεών του στο Νταβός, Αθήνα Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗ

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δήλωσε ότι τόνισε και πάλι στον πρωθυπουργό «την ανάγκη για μια συνολική λύση στο θέμα των Σκοπίων, με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις και με όλες τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας».

Η κ. Γεννηματά εξήγησε γιατί χθες ζήτησε τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, «γιατί ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε διαπραγμάτευση, χωρίς να έχει επιβεβαιώσει την εθνική γραμμή -ως όφειλε και οφείλει- και χωρίς να έχει εξασφαλίσει συναίνεση, ούτε καν στο εσωτερικό της κυβέρνησής του».

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπογράμμισε ότι «η διγλωσσία και οι ακραίες φωνές δυσκολεύουν τη διαπραγμάτευση και δεν εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα».

Κουτσούμπας: Κάλλιο αργά παρά ποτέ η ενημέρωση

«Η ενημέρωση “κάλλιο αργά παρά ποτέ”, πάντα καλοδεχούμενη είναι», είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στα πρώτα λεπτά της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Καλό είναι να αναπτύσσονται διακρατικές σχέσεις αλλά χωρίς εφησυχασμό. Προέχει να λυθούν ζητήματα αλυτρωτισμού και εθνικιστικών τάσεων που αφορούν το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας.

«Είχαμε μια όσο γίνεται, φαντάζομαι, σε αυτές τις περιπτώσεις, αναλυτική ενημέρωση από τον κ. πρωθυπουργό. Αυτό που είπα και μέσα, στην αρχή της συνάντησής μας, είναι ότι κρατάμε μικρό καλάθι. Εξακολουθούν και μετά την ενημέρωση να υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για τις εξελίξεις με τις γειτονικές χώρες, συνολικά με τα Βαλκάνια με την πολιτική του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και όσα συμβαίνουν αυτό το διάστημα γύρω από αυτά τα ζητήματα» δήλωσε, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Εκφράσαμε την άποψη του ΚΚΕ η οποία είναι σταθερή, συνεπής με τις αρχές που διέπουν και τις διεθνείς σχέσεις και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και των λαών της περιοχής και όλου του κόσμου, ότι, δηλαδή, οποιαδήποτε ονομασία και ονοματολογία δεν είναι κάποια απλά βαφτίσια μιας γειτονικής δημοκρατίας, ούτε είναι το κυρίαρχο πρόβλημα αυτήν τη στιγμή» είπε ο κ. Κουτσούμπας, υπογραμμίζοντας στη συνέχεια ότι «τα κυρίαρχα ζητήματα είναι ο αλυτρωτισμός, είναι η μη επαναχάραξη συνόρων και η αλλαγή των συνόρων που θα είναι πάντα βαμμένη με το αίμα των λαών και βεβαίως αναφέραμε την αναγκαιότητα ότι θα πρέπει άσχετα από τις όποιες διαπραγματεύσεις, από τις σχέσεις καλής γειτονίας που πρέπει να υπάρχουν με γειτονικές δημοκρατίες, τόσο με τα Σκόπια, όσο και με την Αλβανία ή με άλλες χώρες, το κύριο ζήτημα να μην εφησυχάζει ο ελληνικός λαός εφόσον δεν προβλέπεται άμεσα αλλαγή του Συντάγματος, αλλαγή όλων αυτών που οδηγούν σε εθνικιστικές και αλυτρωτικές διαθέσεις και βεβαίως δημιουργούν προβλήματα απαράδεκτων διεκδικήσεων ενάντια στη χώρα μας ή ενάντια σε άλλους λαούς και από αυτήν τη σκοπιά χρειάζεται επαγρύπνηση όχι μόνο των πολιτικών κομμάτων και των πολιτικών ηγεσιών, χρειάζεται επαγρύπνηση του ελληνικού λαού».

Ερωτηθείς αν από τη συνάντηση αισθάνεται ότι το Σκοπιανό οδεύει προς λύση, απάντησε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοια πιθανότητα αυτήν τη στιγμή».

Απαντώντας στην ερώτηση αν ο πρωθυπουργός άφησε να διαφανεί ότι δεν ποντάρει στον κ. Καμμένο είπε: «Ο κ. Καμμένος έχει τη δική του άποψη. Το τι θα κάνει φαντάζομαι δεν το ξέρει ούτε ο κ. πρωθυπουργός».

Θεοδωράκης: Έλλειμμα ενημέρωσης για το Μακεδονικό

 

Την κρυστάλλινη, όπως δήλωσε, θέση του Ποταμιού για σύνθετη ονομασία παράλληλα με δεσμευτικές εγγυήσεις για την εξάλειψη του αλυτρωτισμού, ανέπτυξε ο Σταύρος Θεοδωράκης στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε μετά την συνάντηση ότι υπάρχουν πολλά εκκρεμή ζητήματα, με κυρίαρχο να είναι το θέμα των διατάξεων του Συντάγματος της FYROM. «Υπάρχουν αλυτρωτικές διατάξεις, υπάρχει μια διάθεση, αλλά από το να περάσουμε από τη διάθεση σε συγκεκραμένες δεσμευτικές εγγυήσεις που θα μας επιτρέψουν να πούμε όλοι ότι «περασμένα, ξεχασμένα αυτά που είχατε πει πάμε σε νέα εποχή» νομίζω ότι θα χρειαστούμε ένα χρονικό διάστημα», είπε.

Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός φέρνει με μεγάλη καθυστέρηση τη συζήτηση για συναίνεση καθώς έπρεπε να είχαν συζητηθεί εξ αρχής όλες οι πτυχές του ζητήματος ενώ επέκρινε δριμύτατα τη στάση του Πάνου Καμμένου, ως επικίνδυνη και γελοία.

«Θα πρέπει να πάμε σε μια σύνθετη ονομασία. Να σας πω μια παράμετρο που βάζουμε εμείς: Να πάμε σε μια σύνθετη ονομασία που θα είναι μια λέξη και που θα είναι μια αμετάφραστη λέξη. ‘Αρα μπορούμε να πάμε σε πολλές εκδοχές πολύ καλύτερες από το Βόρεια Μακεδονία ή το ‘Ανω Μακεδονία. Να πάμε δηλαδή σε μια λέξη που δεν θα είναι αγγλική δεν θα είναι βέβαια ελληνική θα είναι μια λέξη στη σλαβική διάλεκτο», υποστήριξε.

Σε ερώτηση αν ο κ. Τσίπρας κινείται σε εθνική γραμμή ο κ. Θεοδωράκης απάντησε πως «όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί υπεραμύνονται της εθνικής γραμμής. Το θέμα είναι τί γίνεται πέρα από τις επίσημες συναντήσεις. Αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε».

Όσο για το αν συμβαίνει το ίδιο με τον κ.Καμμένο, ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογράμμισε ότι πρέπει να απασχολήσει την κυβέρνηση του κυρίου Τσίπρα. « Σας είπα και πριν ότι είναι γελοίο και επικίνδυνο ο υπουργός Αμύνης να διαφοροποιείται. Και αυτό δίνει έδαφος σε ακραία στοιχεία στην κοινωνία να διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα σπάζοντας την εθνική ενότητα που είναι τόσο απαραίτητη αυτή την εποχή. Είμαστε ξεκάθαροι. Το Ποτάμι είναι απέναντι σε αυτές τις εκδηλώσεις, στις ακραίες φωνές, το φανατισμό που διχάζουν τους Έλληνες».

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού ο φανατισμός και οι ακραίες εκδηλώσεις που στήνουν ανά την Ελλάδα είναι αποτέλεσμα της μη ενημέρωσης του κόσμου και της απουσίας ξεκάθαρων τοποθετήσεων από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και ιδιαίτερα από την κυβέρνηση που εδώ και μήνες εμφανίζεται με διπλή γλώσσα.

Διαβάστε ακόμη: Σε πλήρη πολιτική εγρήγορση και τα Σκόπια για τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα

H… πατρική συμβουλή του Λεβέντη στον Τσίπρα

Λίγο μετά τις 17:30 πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμοιυ ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Β Λεβέντης.

Στην αρχή της συνάντησης ρώτησε τον πρωθυπουργό αν έλαβε την συγκατάθεση των υπόλοιπων αρχηγών γι αυτό που πάει να κάνει . Δεν έλαβα καμία συγκατάθεση, την ευλογία τους έλαβα, απάντησε ο πρωθυπουργός

Ο Λεβέντης ανέφερε πως είναι αντίθετος με την σύνθετη ονομασία επειδή περιέχει τον όρο Μακεδονία .«Θα δώσω την συγκατάθεσή μου σε άλλο όνομα» ανέφερε και όταν ο πρωθυπουργός τον ρώτησε ποιο όνομα ο κ. Λεβέντης απάντησε: « Σκόπια»

Μη δώσεις το όνομα Μακεδονία γιατί επάνω σ΄αυτό έχει χυθεί αίμα, είπε ο Λεβέντης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην πάρει επάνω του αυτό το στίγμα που θα τον συνοδεύει για πάντα.

Οι προεργασίες της Παρασκευής

Ήδη από την Παρασκευή έχει ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις ο Πάνος Καμμένος μαζί με υπουργούς της κυβέρνησης σε ένα μίνι-υπουργικό συμβούλιο. Στη συνάντηση συμμετείχε όλη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών (οι κ.κ. Κοτζιάς, Κατρούγκαλος, Αμανατίδης, Κουίκ), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και οι υπουργοί Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς, Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν και οι σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία και η αναβάθμισή τους, κατόπιν της συνάντησης που είχε ο κ. Τσίπρα στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ στο Νταβός με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Το βράδυ της Παρασκευής ο πρωθυπουργός ενημέρωσε στο προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις τελευταίες εξελίξεις. Ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι το ζήτημα του αλυτρωτισμού, όσον αφορά την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, έχει τεράστια σημασία, και πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε πορεία -της Χώρας αυτής- και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, περνάει μέσα από την εξάλειψη όλων εκείνων των αλυτρωτικών στοιχείων τα οποία εμπεριέχει το όνομα.

ΝΔ: Είναι αργά για ουσιαστική ενημέρωση

Την κατηγορία προς την κυβέρνηση ότι είναι πλέον αργά για μια ουσιαστική ενημέρωση για τα εθνικά ζητήματα, εξαπέλυσαν πηγές της ΝΔ, απαντώντας την Παρασκευή στο κάλεσμα του πρωθυπουργού προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πάντως, όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος της ΝΔ θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου κι έπειτα θα αποχωρήσει για το προγραμματισμένο του ταξίδι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

ΔΥΣΥ: Να μην διχάσεις τους Έλληνες

Σύμφωνα με πηγές της ΔΗΣΥ η κ. Γεννηματά είπε την Παρασκευή στον κ. Τσίπρα «θεωρώ ότι κάνετε μυστική διπλωματία, ενώ δεν έχετε εξασφαλίσει συναίνεση ούτε καν μέσα στην κυβέρνηση».

Η κ. Γεννηματά συνέστησε στον πρωθυπουργό «να προσέξει». «Προσέξτε γιατί με την συμπεριφορά σας διχάζετε τους Έλληνες», φέρεται να του είπε.

Κίνημα Αλλαγής: Αποτελεσματική λύση κοινά αποδεκτή και από τις δύο πλευρές

Το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής που συνεδρίασε στα γραφεία του Ποταμιού για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ το βράδυ της Παρασκευής, επιβεβαίωσε την ανάγκη να επιλυθεί το πρόβλημα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «εμμένει σε αποτελεσματική λύση, κοινά αποδεκτή και από τις δύο πλευρές που διασφαλίζει πλήρως  τα εθνικά συμφέροντα και περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, με δεσμευτικές εγγυήσεις που θα αποτρέπουν ενέργειες αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και καταστρατήγησης της ουσίας των όσων θα συμφωνηθούν».

Το ΠΣ του Κινήματος Αλλαγής δηλώνει ότι παράταση του σημερινού τέλματος ενέχει τον κίνδυνο να εξυπηρετήσει μόνο τα Σκόπια, μέσα από τη de facto  μονοπώληση του ονόματος «Μακεδονία».

Ιερά Σύνοδος: Καμία χρήση του όρου «Μακεδονία» για τα Σκόπια

Την πλήρη αντίθεσή της σε οποιαδήποτε χρήση του όρου «Μακεδονία» στο όνομα της ΠΓΔΜ εξέφρασε η Εκκλησία της Ελλάδος στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου για το ζήτημα. Όπως χαρακτηριστικά ανακοινώθηκε, «ορισμένοι ούτε ανέγνωσαν ορθά το γράμμα ούτε αντελήφθησαν ουσιαστικά το πνεύμα της ξεκάθαρης θέσης της περί της μη αποδοχής εκ μέρους της Εκκλησίας του όρου Μακεδονία ή παραγώγου του, ως συστατικού του ονόματος του κράτους των Σκοπίων, που άλλωστε θα είχε επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της Μακεδονίας».