Όλη η σοφία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Όλη η σοφία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ
Photo: REUTERS

Έχοντας μόλις κλείσει τα 30, ο δισεκατομμυριούχος δημιουργός του Facebook μοιράζεται αποφθέγματα για τη ζωή και την επιτυχία.  

Άλλοι περιμένουν μια ολόκληρη ζωή και άλλοι έχουν ήδη από τα 30 τους αρκετή ζωή πίσω τους (και αρκετά δισ. στην τσέπη τους) ώστε να δίνουν σε όλους εμάς συμβουλές.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ έσβησε τα κεράκια του και εμείς θυμόμαστε φράσεις που τον χαρακτηρίζουν και δίνουν το στίγμα της σκέψης του.

«Αν ξεκινούσα σήμερα θα έκανα πολλά πράγματα διαφορετικά. Δεν είχα ιδέα τότε. Νόμιζα ότι έπρεπε οπωσδήποτε να πάω στη Silicon Valley, αλλά δεν είναι υποχρεωτικό αυτό. Αν ξεκινούσα τώρα θα έμενα στη Βοστόνη. Στη Silicon Valley έχουν πολύ βραχυπρόθεσμη στόχευση και αυτό με ενοχλεί». (Οκτώβριος 2011).

«Θυμάμαι σαν χθες τη βραδιά που τρώγαμε πίτσα με τους φίλους μου, μια-δυο μέρες μετά το launch της πρώτης έκδοσης του Facebook. Σκεφτόμουν “πρέπει κάποιος να φτιάξει μια υπηρεσία σαν αυτή, αλλά για όλο τον κόσμο”. Δεν φαντάστηκα ότι εγώ θα ήμουν αυτός που θα το έκανε. Και πιστεύω πως τελικά η αιτία ήταν πως εμείς νοιαζόμασταν περισσότερο». (Ιανουάριος 2014).

«Το ερώτημα δεν είναι “τι θέλουμε εμείς να ξέρουμε για σένα”, αλλά περισσότερο “τι θες εσύ να μας πεις για τον εαυτό σου;”». (Νοέμβριος 2011).

«Το μεγαλύτερο ρίσκο είναι να μην παίρνεις κανένα ρίσκο. Σε έναν κόσμο που αλλάζει απίστευτα γρήγορα, η μόνη στρατηγική που είναι εγγυημένο πως θα αποτύχει είναι να μην ρισκάρεις ποτέ». (Οκτώβριος 2011)

«Να κινείσαι γρήγορα και να σπας τα καθιερωμένα. Δεν μπορείς να κινηθείς γρήγορα αν πηγαίνεις στα σίγουρα». (Οκτώβριος 2009)

«Πιστεύουμε στην αποστολή μας που είναι να κάνουμε τον κόσμο πιο ανοιχτό και πιο διασυνδεδεμένο. Αλλά τον σκοπό σου τον χτίζεις μαζί με την εταιρεία σου, αναπόσπαστα. Αυτό που με ενθουσιάζει περισσότερο στη δουλειά μου είναι ο σκοπός της, αλλά ταυτόχρονα δεν ξεχνώ ποτέ ότι πρέπει να είναι και επιχείρηση». (Σεπτέμβριος 2012)

«O Τρόπος του χάκερ είναι μια προσέγγιση μέσω της οποίας χτίζουμε πράγματα μέσα από τη συνεχή βελτίωση και επανάληψη. Οι χάκερς πάντα πιστεύουν πως οτιδήποτε μπορεί να γίνει καλύτερο, ότι ποτέ τίποτα δεν είναι εντελώς έτοιμο». (Φεβρουάριος 2012).

«Κάποιος μπορεί να είναι πολύ έξυπνος ή να έχει ικανότητες άμεσα εφαρμόσιμες στη δουλειά του. Αλλά αν δεν πιστεύει σε αυτή, δεν πρόκειται ποτέ να εργαστεί σκληρά για να την κάνει». (Οκτώβριος 2005).

«Δεν θέλω το Facebook να είναι μια αμερικανική εταιρεία. Δεν θέλω να διαδίδει τις αμερικανικές αξίες στον πλανήτη. Πιστεύω πως πάντα πρέπει να ακούς τους άλλους, να σέβεσαι την κουλτούρα τους και να καταλαβαίνεις τον τρόπο που σκέφτονται». (Ιούνιος 2011).

«Λέω συχνά πως στόχος μου δεν ήταν ποτέ να ιδρύσω απλώς μια εταιρεία, και πολλοί το ερμηνεύουν αυτό ως ότι δεν με ενδιαφέρει το κέρδος. Αλλά αυτό που πραγματικά εννοώ είναι πως το μόνο που αξίζει είναι να φτιάξεις μια εταιρεία που θα προκαλέσει μεγάλες αλλαγές, που θα αλλάξει τον κόσμο». (Φεβρουάριος 2011).

Διαβάστε ακόμη: 

Αυτοί που προσπάθησαν να γίνουν αφεντικά του Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Όταν ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ βγαίνει για «ψώνια»

Η νέα μεγάλη ιδέα του Μαρκ Ζούκερμπεργκ