Η Τερέζα Μέι πήρε θέση: Η Βρετανία πρέπει να βγει από την ενιαία αγορά

Η Τερέζα Μέι πήρε θέση: Η Βρετανία πρέπει να βγει από την ενιαία αγορά

«Η επιτυχία της ΕΕ είναι προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός στην ομιλία της για το Brexit.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι εξέφρασε την επιθυμία η διαδικασία εξόδου από την ΕΕ να γίνει «σταδιακά» ώστε να αποφευχθεί μια υπερβολικά βίαιη αλλαγή.

Παρουσιάζοντας το όραμά της για το Brexit, η Μέι τάχθηκε υπέρ της «σταδιακής εφαρμογής» μιας συμφωνίας με την ΕΕ που θα προκύψει έπειτα από διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε μια υπερβολικά βίαιη αποσταθεροποιητική αλλαγή», υπογράμμισε.

Η πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη πως η Βρετανία δεν μπορεί να παραμείνει πλήρες μέλος της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ, αλλά θα επιδιώξει να έχει μετά το Brexit εμπορικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς δασμούς.

Η Μέι δήλωσε πως η πλήρης ένταξη εμπόδιζε τη Βρετανία να κλείνει τις δικές της εμπορικές συμφωνίες, όμως πρόσθεσε πως θέλει μια τελωνειακή συμφωνία με την ΕΕ για να διασφαλίσει ότι το διασυνοριακό εμπόριο με την Ευρώπη θα είναι «όσο το δυνατόν χωρίς τριβές».

«Η επιτυχία της ΕΕ είναι προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε η Bρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σήμερα στην ομιλία της που είναι αφιερωμένη στην παρουσίαση της στρατηγικής της σχετικά με το Brexit.

«Δεν θέλουμε την αποσύνθεση της ΕΕ», πρόσθεσε η Μέι. Η ψήφος των Βρετανών υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ «δεν αποτελεί απόρριψη των αξιών τις οποίες μοιραζόμαστε (…) δεν ήταν μια απόπειρα να κάνουμε κακό στην ΕΕ», υπογράμμισε.

Η Bρετανίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε ακόμη κατά την ομιλία της ότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από την ΕΕ θα υποβληθεί στο κοινοβούλιο, το οποίο θα αποφανθεί με την ψήφο του.

«Η κυβέρνηση θα υποβάλει την τελική συμφωνία στην ψήφο των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου», δήλωσε ο Μέι.

Ενισχύεται η λίρα

Παράλληλα, η λίρα κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδό της από το δημοψήφισμα του Ιουνίου για το Brexit, όταν η Βρετανίδα πρωθυπουργός υποσχέθηκε να υπάρξει ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία της Βρετανίας σχετικά με την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ τόνισε ότι η χώρα θα επιδιώξει να παραμείνει βασικός ευρωπαϊκός εταίρος.

Η λίρα, η οποία ήδη ενισχυόταν άνω του 1% όταν η Μέι ξεκίνησε την πολυαναμενόμενη ομιλία της η οποία είχε διαρρεύσει σε μεγάλο βαθμό στα μέσα ενημέρωσης, κατέγραψε άνοδο 2% στο 1,2278 δολάριο. Παράλληλα, ενισχύθηκε περίπου 0,8% στις 87,36 πένες ανά ευρώ.

Ο δείκτης FTSE 100, που τείνει να ενισχύεται όταν η λίρα υποχωρεί, επέκτεινε τις απώλειές του όσο μιλούσε η Μέι. Οι αποδόσεις των 10ετών βρετανικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά περίπου 2 μονάδες βάσης στο 1,275%.

«Το Brexit θα σημάνει την έξοδο από την ενιαία αγορά»

Το Brexit θα σημάνει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ενιαία αγορά, δήλωσε στη συνέχεια η Μέι, προσθέτοντας: «Αυτό που προτείνω δεν μπορεί να σημάνει συμμετοχή στην ενιαία αγορά», η οποία θα μας εμπόδιζε να διαπραγματευθούμε «τις δικές μας εμπορικές συμφωνίες».

Εξάλλου και ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα δεν θα επιδιώξει να παραμείνει τμήμα της ενιαίας αγοράς της ΕΕ μετά την αποχώρησή της από την ένωση, αλλά θα θέσει ως στόχο της την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.

Ο Χάμοντ μίλησε σε τακτική συνεδρίαση ερωτήσεων του κοινοβουλίου ενώ η Μέι εξέθετε τη στρατηγική της για την αποχώρηση από την ΕΕ σε μια διαφορετική εκδήλωση.

«Θα προωθήσουμε τη θέση ότι δεν μπορούμε να είμαστε μέλη της εναίας αγοράς, εξαιτίας των πολιτικών κόκκινων γραμμών γύρω από τις ‘τέσσερις ελευθερίες’ που έχουν θέσει άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες, αλλά θα διατυπώσουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για μια συνολική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Χάμοντ στο κοινοβούλιο.

Ο Χάμοντ είπε ακόμη ότι η αστάθεια της στερλίνας δημιουργεί ένα ζήτημα για τους ξένους αγοραστές βρετανικών κυβερνητικών ομολόγων.

Αντίδραση από τη Σκωτία

Η Σκωτία θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο αν απορριφθούν οι επιθυμίες της για τις νέες εμπορικές σχέσεις της Βρετανίας μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποίησε η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον.

Η Στέρτζον χαρακτήρισε “οικονομικά καταστροφικό” για το Ηνωμένο Βασίλειο το σχέδιο που παρουσίασε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι και υπενθύμισε ότι η Σκωτία είχε ψηφίσει κατά του Brexit στο δημοψήφισμα. Η ίδια έχει υποβάλει σειρά προτάσεων στη βρετανική κυβέρνηση σχετικά με τη θέση της Σκωτίας στο θέμα αυτό.

“Ενώ οι συζητήσεις γύρω από αυτές τις προτάσεις συνεχίζονται και ενώ η πρωθυπουργός (Μέι) επανέλαβε σήμερα ότι δεσμεύεται να λάβει υπόψη της το σχέδιό μας, δεν έχουμε δει ακόμη αποδείξεις ότι η φωνή της Σκωτίας εισακούεται ή ότι λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντά μας”, τόνισε.

“Δεν μπορεί να επιτραπεί στην κυβέρνηση του ΗΒ να μας βγάλει από την ΕΕ και την ενιαία αγορά, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην οικονομία μας, τις θέσεις εργασίας, το επίπεδο διαβίωσης και τη φήμη μας ως μιας ανοιχτής, ανεκτικής χώρας, χωρίς να έχει η Σκωτία τη δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ αυτού και ενός διαφορετικού μέλλοντος. Με τα σχόλιά της σήμερα η πρωθυπουργός (Μέι) το μόνο που κατάφερε ήταν να καταστήσει πιο πιθανή αυτήν την επιλογή”, κατέληξε η Στέρτζον.