Ορατά τα πρώτα δείγματα επιτυχίας στην Ελλάδα λέει η Άνγκελα Μέρκελ

Ορατά τα πρώτα δείγματα επιτυχίας στην Ελλάδα λέει η Άνγκελα Μέρκελ

Ικανοποίηση από τη γερμανική κυβέρνηση για την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας - Δεν απαιτείται νέο πακέτο βοήθειας, δηλώνει ο πρωθυπουργός.

«Διαπιστώνουμε πολύ θετικές προόδους στην Ελλάδα και είμαστε σίγουροι ότι τα επόμενα βήματα θα ολοκληρωθούν σύντομα. Είμαστε σίγουροι ότι σύντομα θα ανακάμψει η οικονομία της χώρας», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε από κοινού με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στο Βερολίνο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε ικανοποίηση από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης για την εξέλιξη του οικονομικού προγράμματος και την μέχρι τώρα πορεία των ιδιωτικοποιήσεων. «Η Ελλάδα δίνει θετικά μηνύματα και σύντομα θα υπάρξει ανάππτυξη, υπάρχουν θετικά μηνύματα στον τομέα του τουρισμού» δήλωσε και πρόσθεσε πως «Η Ελλάδα επεξεργάζεται τα επόμενα βήματα για το πρόγραμμα με την τρόικα. Διαπιστώνουμε θετικές προόδους. Η Γερμανία θα στηρίξει την Ελλάδα γιατί υπάρχουν δείγματα για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Φαίνεται αυτό με τις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις».

Η κα. Μέρκελ εξέφρασε επίσης την κατανόησή της για την ανεργία και τις δυσκολίες που έχει επιφέρει η παρατεταμένη ύφεση στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού. «Ειδικά για τους ανθρώπους στην Ελλάδα, ξέρω πόσο δύσκολοι είναι οι καιροί, τα πρώτα δείγματα επιτυχίας γίνονται πλέον ορατά και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να στηρίξουμε περαιτέρω τη χώρα», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το σύμφωνο σταθερότητας, η Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι η ΕΕ θα προβεί σε αξιολόγηση των προϋπολογισμών όλων των χωρών- μελών και έπειτα θα κάνει σύσταση για την διαχείριση των ελλειμμάτων. Η βάση, όμως, είπε, είναι η Επιτροπή.

Ερωτηθείσα αν συζήτησε με τον Αντ. Σαμαρά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, η κ. Μέρκελ είπε ότι «ο πρωθυπουργός κυβερνά με μεγάλη αποφασιστικότητα και σε συνεργασία με τους εταίρους. Υπάρχουν μόνο επιτυχίες».

«Η Ελλάδα πέτυχε να βγει από την ύφεση μετά από έξι χρόνια, στο τρίτο τρίμηνο του 2014», είπε από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα πέτυχε σειρά δύσκολων στόχων σε συντομότερο διάστημα απ΄ότι προβλεπόταν. Αναφέρθηκε στο πρωτογενές πλεόνασμα και στην έξοδο στις αγορές, όπως και στις θετικές αποδόσεις των ομολόγων. Επισήμανε δε ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται σε συντελεστή ενεργειακής ασφάλειας.

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το πρόγραμμα σταθεροποίησης και την προοπτική του», δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Η χώρα μου πέτυχε στόχους νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν. Πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 και θα έχει και το 2014. Βγήκαμε στις αγορές δύο χρόνια νωρίτερα από το πρόγραμμα, ενώ και οι αποδόσεις των ομολόγων πηγαίνουν καλά, που δείχνει ότι οι αγορές εμπιστεύονται τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Επίσης πέτυχε να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της. Η Ελλάδα πέτυχε να βγει από την ύφεση σε έξι χρόνια, το τρίτο τρίμηνο θα έχουμε ανάκαμψη με θετικό πρόσημο, ενώ για πρώτη φορά μειώνεται και η ανεργία. Βέβαια είναι ακόμη υψηλή ειδικά στους νέους αλλά μειώνεται σταθερά».

Στη συνέχεια ο Α. Σαμαράς αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο η χώρα να χρειαστεί νέο πακέτο οικονομικής ενίσχυσης. «Όσον αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές, η θέση της χώρας μας βελτιώνεται στην διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας και αυτό το αποδέχονται και στην ΕΕ και στο ΔΝΤ. Όσα επιτεύχθηκαν με τη στήριξη των εταίρων δείχνουν ότι η Ελλάδα αφήνει την κρίση πίσω. Δεν απαιτείται νέο πακέτο βοήθειας. Έχουμε ανάγκη ανακουφίσεων στον τομέα της φορολόγησης για να πετύχουμε τους στόχους στα δημοσιονομικά πλεονάσματα και τις διαρθρωτικές αλλαγές. Πιστεύω ότι σε συνθήκες ανάπτυξης μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα. Ο έλεγχος του χρέους είναι δεδομένος μέσα από τα πρωτογενή πλεονάσματα και τις αποκρατικοποιήσεις. Η Ελλάδα θα προτείνει ένα δικό της πλαίσιο μετά το τέλος του προγράμματος. Πίσω στα ελλείμματα δεν θα γυρίσουμε. Περιμένουμε την τελική ρύθμιση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Για το 2015 προβλέπεται ανάπτυξη 2,9% και 3,7% για το 2016. Θα πιάσουμε τους στόχους και θα μειώσουμε την ανεργία».

«Η Ελλάδα μπαίνει σε νέα εποχή μεταρρυθμίσεων με ανάπτυξη», κατέληξε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε στην κα. Μέρκελ ότι η Ελλάδα κερδίζει έναν νέο ρόλο μέσω της συμμετοχής της στους αγωγούς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, αλλά και με τα δικά μας ενεργειακά αποθέματα. Έρευνες στη δυτική Ελλάδα και νότια της Κρήτης ξεπερνούν τις αρχικές προσδοκίες σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Έτσι η Ελλάδα μπορεί να γίνει προπύργια ασφάλειας όταν προ ετών εθεωρείτο ο αδύνατος κρίκος».

«Η Ελλάδα στοχεύει στην αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων. Επίσης, η Ελλάδα θα μετάσχει στη μεταφορά αερίου από το Αζερμπαϊτζάν. Η Ελλάδα θα γίνει κόμβος ενεργειακός στην περιοχή. Από το Μπακού μέχρι την Ιταλία θα γίνουν 3.500 χιλιόμετρα αγωγών, σε μία επένδυση 50 δισ. δολαρίων», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος το Σαββατοκύριακο είχε συναντήσεις για την πορεία του αγωγού TAP στο Αζερμπαϊτζάν.

Ερωτηθείς για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι «το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο, λόγω των χαμηλών επιτοκίων, λόγω μίας πιθανής επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και των μεταρρυθμίσεων, αλλά και ρυθμίσεων που ενδεχομένως υπάρξουν».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ενός «βελούδινου διαζυγίου» με το ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν αποδέχεται τους όρους «διαζύγιο» και «βελούδινο» σχετικά με το Ταμείο και σημείωσε ότι «έχουμε μία συνεργασία που δεν ήταν εύκολη, αλλά άλλαξε την εικόνα της οικονομίας μας. Θα ολοκληρωθεί πριν από την προγραμματισμένη στιγμή και αυτό θα είναι δείγμα επιτυχίας. Από το καταστατικό του ΔΝΤ προβλέπεται μία διαφορετική συνεργασία, μετά την αποπεράτωση των δόσεων. Η Ελλάδα μπορεί να τα βγάλει πέρα, χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση. Η πορεία των στόχων μπαίνει σε άλλη βάση, αλλά δεν παραιτούμαστε από τα πρωτογενή πλεονάσματα».

Ερωτηθείς αν θα έκανε κάποια σύσταση στη Γαλλία για τη δική της δημοσιονομική προσαρμογή, απάντησε λέγοντας «παν μέτρον άριστον».

Ικανοποίηση στην ελληνική πλευρά
Σχολιάζοντας τη συνάντηση των δύο ηγετών κυβερνητική πηγή έλεγε ότι «πήγε καλά, καθώς η γερμανική ηγεσία αναγνωρίζει τον δρόμο που έχει καλύψει η χώρα» και προσέθετε ότι «η Ελλάδα είναι δημοσιονομικά ισχυρή και δεν χρειάζεται νέο μνημόνιο».

Η ίδια πηγή ανέφερε πως ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε για την πρώτη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και πως εκείνος σχολίασε: «είναι τέτοια η αμηχανία τους που μπερδεύουν ακόμη και τις ερωτήσεις και σε ποιον απευθύνθηκαν».

«Πέρυσι ασχολιόμασταν με το χρηματοδοτικό κενό, εφέτος δεν υπήρχαν τέτοια ζητήματα. Εφόσον συντελεστεί η αποχώρηση του ΔΝΤ στις αρχές του 2015, όπως επιδιώκει η Ελλάδα, το κενό που θα αφήσει θα καλυφθεί από την ίδια τη χώρα χωρίς ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση από την ΕΕ», ανέφερε η ίδια πηγή, τονίζοντας ότι «απαιτείται σοβαρότητα, όμως, τίποτε δεν έχει τελειώσει, έχουμε διαμορφώσει ένα πλαίσιο για την επόμενη ημέρα».

Πρόσθεσε δε: «Η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της δεν έχει ανάγκη από νέο μνημόνιο, συζητείται αν χρειάζεται συνέχιση του ΔΝΤ. Με βάση τους δικούς μας υπολογισμούς δεν είναι αναγκαίο. Θα υπάρξει μία περίοδος εντατικών επαφών, προκειμένου να αποκρυσταλλωθεί το πλαίσιο για τους επόμενους μήνες, μέχρι το τέλος του έτους. Υπάρχει το οξύμωρο να αποχωρεί από το ελληνικό πρόγραμμα η ΕΕ και να παραμένει σε μία χώρα της ΕΕ το ΔΝΤ. Εκείνοι είχαν υπολογίσει ότι η Ελλάδα δεν θα τα κατάφερνε και θα χρειαζόταν επιπλέον ενίσχυση με εκ νέου συμμετοχή της ΕΕ. Αυτό όμως δεν συνέβη».

Το κυβερνητικό επιτελείο, επίσης, θεωρεί ότι η κ. Μέρκελ είναι πρόθυμη να στηρίξει τη χώρα, ακριβώς λόγω της προόδου που έχει γίνει.

Ο κ. Σαμαράς, στις δηλώσεις του, παρουσία της κ. Μέρκελ, επισήμανε την ανάγκη να υπάρχουν φοροελαφρύνσεις για να τονωθεί η διαδικασία της ανάπτυξης και να υπάρξει προσέλκυση επενδύσεων. Μέλος του κυβερνητικού επιτελείου έλεγε ότι φοροελαφρύνσεις θα συμπεριληφθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.