Παιχνίδια αντοχής με άδεια τα ταμεία

Παιχνίδια αντοχής με άδεια τα ταμεία

Πού εντοπίζουν οι δανειστές τα «κενά» στη λίστα Βαρουφάκη και γιατί η διαπραγμάτευση δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τον Ιούνιο.

Σε θρίλερ εξελίσσεται το θέμα των ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου, καθώς οι αντικρουόμενες πληροφορίες και δηλώσεις «θολώνουν» ακόμη περισσότερο το τοπίο.

Τα «εμπρός-πίσω της κυβέρνησης», με τους υπουργούς να βγαίνουν διαδοχικά και να δηλώνουν ότι «τα χρήματα τελειώνουν στις 9 Απριλίου» και την κυβέρνηση να διαβεβαιώνει ότι θα πληρώσει μεν κανονικά τις υποχρεώσεις της, χωρίς όμως να αδειάζει τους υπουργούς, προκαλούν ερωτήματα και, φυσικά, ανησυχία.

Από την άλλη, οι δανειστές εκτιμούν ότι τα χρήματα της Ελλάδας δεν τελειώνουν στις 9 Απριλίου, αλλά ότι επαρκούν τουλάχιστον έως τα τέλη Μαΐου και κάνουν λόγο για διαπραγματευτική τακτική της Αθήνας, με στόχο να ασκηθεί πίεση στους εταίρους για επίσπευση των αποφάσεων.

Πάντως, μερική εκταμίευση της δόσης, δεν φαίνεται πιθανή, παρά μόνο εάν υπάρξουν διαφορετικές πολιτικές εντολές και αυτό έγινε σαφές και στο προχθεσινό EWG από τους τεχνοκράτες του Eurogroup.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, συνεχίζει να αισιοδοξεί ότι θα επιτευχθεί τελικά συμφωνία εντός της επόμενης εβδομάδος, ενώ κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι υπάρχουν εναλλακτικές, ώστε η χώρα να μην φανεί ασυνεπής στις υποχρεώσεις της. Όμως, η συζήτηση πάνω στις ελληνικές προτάσεις συνεχίζεται με πολύ αργούς ρυθμούς, αφού δεν υπάρχει συμφωνία σε κανένα πεδίο.

Ευρωπαίοι και ΔΝΤ υποστηρίζουν ότι τα εκτιμώμενα έσοδα από τα μέτρα που περιέχονται στη νέα λίστα Βαρουφάκη θα έχουν αν όχι αρνητικό, πιθανόν μηδενικό αποτέλεσμα. Το αιτιολογούν, μάλιστα, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει μόνιμες δαπάνες 1,5 δισ. ευρώ και εφάπαξ (δηλαδή μόνο μίας χρήσης) έσοδα για να τις καλύψει.

Θεωρούν, επίσης, ότι η μεγάλη απόκλιση μεταξύ των εκτιμώμενων εσόδων από τον minimum στόχο έως τον maximum, είναι εντυπωσιακά μεγάλη. Φέρνουν, μάλιστα, ως παράδειγμα τα έσοδα από τους ελέγχους στα εμβάσματα εξωτερικού, όπου ο εκτιμώμενος στόχος κυμαίνεται από 725 εκατ. έως 1,5 δισ. ευρώ!

Με αυτά τα δεδομένα, εκτιμούν πηγές των θεσμών, η διαπραγμάτευση δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τον Ιούνιο. Σημειώνεται πως τότε αναμένεται να αρχίσουν τα πραγματικά δύσκολα για τη χώρα, αφού οι δανειακές ανάγκες φθάνουν τα 2,62 δισ.ευρώ, ενώ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα της ΕΚΤ, δόσεις προς το ΔΝΤ και άλλες υποχρεώσεις συνολικού ύψους 8,8 δισ. ευρώ.