Πέντε χώρες που πλήττονται από την κατάρρευση των τιμών πετρελαίου

Πέντε χώρες που πλήττονται από την κατάρρευση των τιμών πετρελαίου
A Whiting Petroleum Co. pump jack pulls crude oil from the Bakken region of the Northern Plains near Bainville, Mont. on Nov. 6, 2013. A sharp rise in domestic oil production from the Bakken and other parts of the U.S. has led to a dramatic increase in crude shipments by rail due to limited pipeline capacity. (AP Photo/Matthew Brown)

Αυτοί που δοκιμάζονται περισσότερο από όλους εξαιτίας της κατάρρευσης των τιμών.

Οι χώρες που παράγουν το μεγαλύτερο μέρος του αργού πετρελαίου παγκοσμίως πλήττονται από τις χαμηλές τιμές.

Τα τεράστια πλεονάσματα μετατρέπονται σε ελλείμματα και γενναιόδωρα κοινωνικά προγράμματα αντικαθίστανται από λιτότητα και περικοπές.

Το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει κάτω απ’ τα 37 δολάρια το βαρέλι, σε σύγκριση με τα μέσα του 2014 όταν βρισκόταν πάνω απ’ τα 100 δολάρια. Το παγκόσμιο πλεόνασμα προσφοράς, η αποφασιστικότητα του ΟΠΕΚ ως προς την άνευ ορίων άντληση πετρελαίου, και η επιβράδυνση της ζήτησης στην Κίνα και αλλού πιέζουν την αγορά σε νέα χαμηλά επίπεδα.

Οι ακόλουθες πέντε χώρες φαίνεται να έχουν πληγεί χειρότερα απ’ όλες:

Βενεζουέλα

Η Βενεζουέλα έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο. Για χρόνια, η κυβέρνησή της χρησιμοποιούσε τα έσοδα από το πετρέλαιο για την πληρωμή συντάξεων, την υγειονομική περίθαλψη, τις κοινωνικές παροχές, ή ακόμα και την επιδότηση κατοικίας.

Πλέον, όμως, η οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 150% το 2015 και αναμένεται να κινηθεί στο 200% το 2016. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις της, ενώ υπάρχει έλλειψη βασικών αγαθών.

Η οικονομική πτώση έχει οδηγήσει σε πολιτική αναταραχή. Στις πρόσφατες εκλογές, η μέχρι πρότινος αντιπολίτευση κέρδισε την πλειοψηφία για πρώτη φορά εδώ και 17 χρόνια.

Σαουδική Αραβία

Το πετρέλαιο τροφοδοτεί το 75% των εσόδων της Σαουδικής Αραβίας και τα δημοσιονομικά της χώρας πλήττονται βάναυσα. Η κυβέρνηση είχε έλλειμμα προϋπολογισμού ύψους σχεδόν 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2015 και ανακοίνωσε σκληρά μέτρα λιτότητας για το 2016.

«Η περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας μας υπενθυμίζει ότι ακόμα και ο παραγωγός με το χαμηλότερο κόστος στον κόσμο βασίζεται στις υψηλές τιμές για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του, και οι τρέχουσες τιμές δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο» λέει ο Κιτ Τζακς, στέλεχος στρατηγικής στη Societe Generale.

Νιγηρία

Ο μεγαλύτερος παραγωγός της Αφρικής αντιμετωπίζει μπελάδες. Το πετρέλαιο ισοδυναμεί με 75% των εσόδων της κυβέρνησης της χώρας, και με 90% των εξαγωγών της.

Η πτώση των τιμών δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να καλύψει τις υποχρεώσεις της. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν λάβει τους μισθούς τους εδώ και μήνες. Η έλλειψη καυσίμων και οι διακοπές ηλεκτρισμού είναι συχνό φαινόμενο.

Ρωσία

Σχεδόν τα μισά κρατικά έσοδα της Ρωσίας προέρχονται από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η πτώση των τιμών ήρθε σε μια στιγμή που η χώρα υπέφερε ήδη από τις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης λόγω της εμπλοκής της Ρωσίας στην κρίση στην Ουκρανία.

Ο προϋπολογισμός στηρίζεται σε τιμή πετρελαίου 50 δολάρια το βαρέλι, όμως σήμερα η τιμή κινείται στα 37 δολάρια το βαρέλι. Βάσει των εκτιμήσεων του ΔΝΤ, το ΑΕΠ της Ρωσίας μειώθηκε κατά 3,8% το 2015 και θα μειωθεί κατά 0,6% το 2016.

Ιράκ

Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου συμπιέζουν τα οικονομικά του Ιράκ τη στιγμή που η χώρα χρειάζεται απεγνωσμένα εισόδημα για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο εναντίον του ISIS.

Η χώρα άντλησε ποσότητες – ρεκόρ το 2015, αλλά η αύξηση της παραγωγής δεν αντιστάθμισε την πτώση των τιμών. Τα αποθέματα πετρελαίου είναι τεράστια, αλλά απαιτούνται επενδύσεις σε υποδομές ώστε το Ιράκ να τα εκμεταλλευτεί.