Ποια δάνεια επηρεάζει η μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ

Ποια δάνεια επηρεάζει η μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ

Διευκόλυνση για τις τράπεζες, μικρή «ανάσα» για τους δανειολήπτες.

Ο «σούπερ Μάριο» όπως είναι το παρατσούκλι του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, αποφάσισε να μοιράσει φτηνό χρήμα στην αγορά. Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει το βασικό της επιτόκιο στο 0,25% «αιφνιδίασε» τους αναλυτές και ξάφνιασε ευχάριστα τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες επωφελούνται άμεσα και έμμεσα από την συγκεκριμένη απόφαση. Παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για μειώσεις επιτοκίων στα δάνεια των τραπεζών που θα προσφέρουν έστω και μια μικρή «ανάσα» σε δανειολήπτες.

Ποια δάνεια επηρεάζονται
Η μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ στο ιστορικό χαμηλό του 0,25% σημαίνει μικρότερες δόσεις σε εκείνα τα δάνεια που συνδέονται με αυτό το επιτόκιο. Γενικά το επιτόκιο που πληρώνει ένας δανειολήπτης προσδιορίζεται με βάση ένα επιτόκιο αναφοράς, είτε το επιτόκιο της ΕΚΤ είτε το euribor, στο οποίο προστίθεται ένα πρόσθετο επιτόκιο από την τράπεζα.

Το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ είναι εκείνο με το οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δανείζει τις εμπορικές τράπεζες της Ευρωζώνης. Με το επιτόκιο αυτό είναι συνδεδεμένα τα παλαιότερα δάνεια τα οποία έχουν και μικρότερο περιθώριο (από 1 έως 2 μονάδες). Αξίζει να σημειωθεί ότι από μια χρονική στιγμή και μετά (κυρίως μετά το 2006) οι τράπεζες άρχισαν να συνδέουν τα δάνεια με το euribor τριμήνου και να επιβάλλουν μεγαλύτερα περιθώρια (2,5 έως 3 ή και 4% σε ορισμένες περιπτώσεις).

Διαβάστε ακόμη: Η αύξηση της ανεργίας εφιάλτης της ευρωζώνης

Το euribor είναι διαφορετικό επιτόκιο και προκύπτει από το μέσο όρο των επιτοκίων που έχουν διάφορες μεγάλες τράπεζες στην Ευρώπη). Το euribor, υπό κανονικές συνθήκες ακολουθεί και αυτό την κατεύθυνση της ΕΚΤ, αλλά αυτό εξαρτάται από τη συγκυρία.

Για όσους λοιπόν δανειολήπτες έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια με βάση το επιτόκιο της ΕΚΤ ισχύει ότι κάθε μείωση 0,25 συνεπάγεται μείωση κατά 13 ευρώ στη δόση στεγαστικού δανείου ύψους 100.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής 20 χρόνια, κυμαινόμενου επιτοκίου.

Παραδείγματα:

Για δάνεια με περιθώριο  1,75% πάνω από το επιτόκιο της ΕΚΤ
Αυτό σημαίνει ότι ο δανειολήπτης που πληρώνει σήμερα δόση 507 ευρώ για δάνειο 100.000 ευρώ (20ετίας) με επιτόκιο 2,25% (επιτόκιο ΕΚΤ 0,5% + περιθώριο  κέρδους της τράπεζας 1,75%), αν το επιτόκιο μειωθεί στο 2,00% (0,25% το επιτόκιο της ΕΚΤ +περιθώριο 1,75%) τότε η δόση θα δια μορφωθεί στα 494 ευρώ. Το ίδιο δάνειο στα τέλη του 2008, είχε επιτόκιο 5,75% (επιτόκιο ΕΚΤ 4% + περιθώριο 1,75%) και η μηνιαία δόση του διαμορφωνόταν στα 702 ευρώ.

Για δάνεια με περιθώριο 1 μονάδα πάνω από το επιτόκιο της ΕΚΤ
Ο δανειολήπτης που έχει στεγαστικό δάνειο 200.000 ευρώ, διάρκειας 30 ετών, με μείωση του επιτοκίου κατά 0,25% θα δει τη δόση του να μειώνεται κατά 28 ευρώ το μήνα.

Συγκεκριμένα με επιτόκιο 1,50% (0,5% ΕΚΤ και περιθώριο 1 μονάδα), η μηναία δόση διαμορφώνεται στα 674 ευρώ το μήνα, ενώ με επιτόκιο 1,25% σε 646 ευρώ . Το ίδιο δάνειο όταν το επιτόκιο της ΕΚΤ ήταν 4% , είχε ονομαστικό επιτόκιο 5% (μαζί με το περιθώριο) και η δόση του ήταν 1.074 ευρώ το μήνα. Μέσα δηλαδή σε 4 χρόνια η δόση –λόγω της μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ- μειώθηκε κατά 400 ευρώ το μήνα.

Διαβάστε ακόμη: Συνεχίζονται οι επαφές με την τρόικα για τον προϋπολογισμό του 2014

Τι άλλο αποφάσισε η ΕΚΤ
Εκτός από την μείωση του βασικού επιτοκίου στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής:

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος θα μειωθεί κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,25%. Το νέο επιτόκιο θα τεθεί σε ισχύ με την πράξη που πρόκειται να διακανονιστεί στις 13 Νοεμβρίου 2013.

Το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθεί κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,75%. Το νέο επιτόκιο θα τεθεί σε ισχύ στις 13 Νοεμβρίου 2013. Το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνει αμετάβλητο στο 0,00%.

Ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή και χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη διάρκεια. Με την κίνηση αυτή σηματοδοτείται ένας νέος γύρος χαλάρωσης στην Ευρώπη, με ουσιαστικές άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις και για τις ελληνικές τράπεζες.

Διαβάστε ακόμη: Έφτασε το τέλος του ιρλανδικού μνημονίου;

Τι κερδίζουν οι ελληνικές τράπεζες
Η απόφαση του κεντρικού τραπεζίτη διευκολύνει έμπρακτα τις τράπεζες με φθηνό χρήμα ενόψει των δύσκολων stress test που θα επακολουθήσουν από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) και αναμένεται να πυροδοτήσουν περαιτέρω απομόχλευση. Δηλαδή θα οδηγήσουν τις τράπεζες και τις ελληνικές να «κλείσουν» ακόμα περισσότερο τις κάνουλες λόγω των πιθανών κεφαλαιακών αναγκών που μπορεί να προκύψουν σε μια περίοδο που ήδη δέχονται κριτική για περιορισμένη δανειοδότηση ιδιωτών και επιχειρήσεων παρά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση.

Έτσι το κόστος χρήματος μειώνεται αισθητά και θα πρέπει να συνεχίσουν να μειώνονται  τα επιτόκια των προθεσμιακών και παράλληλα να υποχωρήσουν και τα επιτόκια για την χρηματοδότηση επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες ήδη επεξεργάζονται την αναπροσαρμογή των επιτοκίων τους.