Ποιες χώρες του ΝΑΤΟ ξοδεύουν τα περισσότερα σε στρατιωτικές δαπάνες

Ποιες χώρες του ΝΑΤΟ ξοδεύουν τα περισσότερα σε στρατιωτικές δαπάνες

Οι ΗΠΑ δεν χαίρονται καθόλου γι’ αυτές τις δαπάνες.

Οι περισσότερες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ δεν ξοδεύουν για στρατιωτικές δαπάνες όσα χρήματα θα ήθελαν οι ΗΠΑ.

Τόσο ο Μπέρνι Σάντερς όσο και η Χίλαρι Κλίντον έχουν χρησιμοποιήσει την προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ για να απευθύνουν έκκληση στα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες. Ο Ντόναλντ Τραμπ πήγε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναθεωρήσει τη συμμετοχή της στη στρατιωτική συμμαχία επειδή κοστίζει πολύ.

Πολλά ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ – συμπεριλαμβανομένων και μεγάλων οικονομιών όπως η Γαλλία και η Γερμανία – ξοδεύουν λιγότερο από το επίπεδο δαπανών που συνιστά το ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ, βεβαίως, δαπανά για όπλα περισσότερα χρήματα από οποιοδήποτε άλλο κράτος στον πλανήτη.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του ΝΑΤΟ, ο προϋπολογισμός των ΗΠΑ για την άμυνα αγγίζει τα 650 δισεκατομμύρια δολάρια. Το ποσό αυτό είναι υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου ποσού που δαπανούν για εξοπλισμούς όλες οι υπόλοιπες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, αν και το ΑΕΠ τους συνολικά ξεπερνά αυτό των ΗΠΑ.

Αλλά και ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, οι ΗΠΑ είναι πρωταθλήτριες στις αμυντικές δαπάνες μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ με 3,62%. (Σημειώστε ότι η Ελλάδα ακολουθεί δεύτερη, με 2,46%).

Παραδοσιακά, οι αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ ξεπερνούσαν τις αντίστοιχες των συμμάχων της από τότε που ιδρύθηκε το ΝΑΤΟ, το 1949. Όμως, το χάσμα έχει διευρυνθεί από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, όταν και οι ΗΠΑ εισήλθαν σε νέο ράλι εξοπλισμών.

Το ίδιο το ΝΑΤΟ παραδέχεται ότι βασίζεται εκτεταμένα στις ΗΠΑ για την παροχή συγκεκριμένων στρατιωτικών δυνατοτήτων, όπως η επιτήρηση και η αναγνώριση, ο εναέριος ανεφοδιασμός, η αντιπυραυλική άμυνα και ο εναέριος ηλεκτρονικός πόλεμος.

Σύμφωνα με τις επίσημες κατευθυντήριες γραμμές του ΝΑΤΟ, τα κράτη-μέλη του θα έπρεπε να ξοδεύουν τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα.

Από τα 28 κράτη-μέλη της συμμαχίας, μόνο πέντε – οι ΗΠΑ, η Πολωνία, η Εσθονία, το Ηνωμένο Βασίλειο και, φυσικά, η Ελλάδα – καλύπτουν αυτό τον στόχο.