Πιέσεις στη Ρωσία από τις ΗΠΑ για τήρηση της συμφωνίας της Γενεύης

Πιέσεις στη Ρωσία από τις ΗΠΑ για τήρηση της συμφωνίας της Γενεύης

Πόλεμος δηλώσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας, την ώρα που οι φιλορώσοι αυτονομιστές δεν εγκαταλείπουν τα κτίρια που έχουν καταλάβει στην Ουκρανία.

Σκεπτικισμός και «παγωμάρα» επικρατεί για άλλη μία φορά στις σχέσεις Ουάσινγκτον και Μόσχας, με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία, που δείχνουν πως η συμφωνία της Γενεύης -που προβλέπει τον αφοπλισμό των ενόπλων φιλορωσικών αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία και την παράδοση των κατειλλημμένων κυβερνητικών κτιρίων- μάλλον δεν τηρείται.

«Η συμφωνία έχει τεθεί αμέσως σε ισχύ, ξεκάθαρα λοιπόν υπάρχουν μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να αρχίσει η αποκλιμάκωση στα ανατολικά της Ουκρανίας», δήλωσε, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς το Κρεμλίνο, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζένιφερ Ψάκι, μια ημέρα μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Γενεύη μεταξύ της Ουάσιγκτον, της Μόσχας, του Κιέβου και των Βρυξελλών.

«Δεν πρόκειται να προβώ σε μια πρόβλεψη για το βαθμό εμπιστοσύνης μας. Θα έλεγα ότι είμαστε αντικειμενικοί όσον αφορά τον απολογισμό της Ρωσίας, στο παρελθόν, σχετικά με το ότι δεν εφαρμόζει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί. Θα δούμε εάν, αυτήν την φορά, δράσουν. Εάν δε λάβουν μέτρα, θα υπάρξουν συνέπειες», είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφερόμενη στις απειλές για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων εναντίον της Μόσχας.

«Οι συνάδελφοί μας της Δύσης καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες να μεταφέρουν την ευθύνη κυρίως στη δική μας πλευρά. Όμως πρέπει να το υπογραμμίσουμε: πρόκειται για μια συλλογική ευθύνη», δήλωσε από τη Ρωσία ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Τέτοιου είδους δηλώσεις όπως αυτές που έγιναν από τους πλέον υψηλόβαθμους αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον, ότι δηλαδή θα εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της, μπορούν ελάχιστα να ευνοήσουν την ατμόσφαιρα του διαλόγου», επεσήμανε ο Πεσκόφ. «Δε μπορούν να συμπεριφέρονται απέναντι στη Ρωσία σαν εκείνη να είναι μια κακή μαθήτρια ενώπιον της οποίας κραδαίνουν ένα χαρτί όπου πρέπει να ζωγραφίσουν μικρούς σταυρούς όπου εκείνη έχει κάνει σωστά τα μαθήματά της. Τέτοιους είδους δηλώσεις είναι απαράδεκτες», προσέθεσε.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι η Ρωσία έχει κινητοποιήσει στρατιώτες -έως 40.000 άνδρες σύμφωνα με τις χώρες της Δύσης- στα σύνορα με την Ουκρανία λόγω της κρίσης. «Διατηρούμε στρατεύματα σε διάφορες περιοχές και υπάρχουν στρατεύματα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Κάποια βρίσκονται στις βάσεις εκεί, κάποια άλλα έχουν αποσταλεί ως ενισχύσεις, λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία», είπε ο Πεσκόφ.

«Η Ρωσία αποτελεί ακόμα ένα κράτος απόλυτα κυρίαρχο και είναι ελεύθερη να αναπτύξει στρατιώτες χωρίς κανέναν περιορισμό σε οποιοδήποτε σημείο της επικράτειάς της. Το να διαβεβαιώνει κανείς ότι αυτοί οι στρατιώτες έχουν μια οποιαδήποτε σχέση με τα γεγονότα στην Ουκρανία, εξασκούν μια οποιαδήποτε επιρροή, είναι απόλυτα ανακριβές», είπε ο εκπρόσωπος του Πούτιν.

Διαβάστε ακόμη:

Το Κίεβο υπόσχεται αποκέντρωση εξουσιών

«Οχυρωμένοι» παραμένουν οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές

Εύθραυστη συμφωνία για την Ουκρανία…με αμοιβαία καχυποψία

Ουκρανία: Η διπλωματία λαμβάνει τη σκυτάλη

Ανησυχία για την επόμενη ημέρα στην Ουκρανία – Βίντεο