Ποινές σε όσους δεν τηρούν τις αποφάσεις ζητάει ο Τσίπρας

Ποινές σε όσους δεν τηρούν τις αποφάσεις ζητάει ο Τσίπρας
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΑΛ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥΣΚ ΝΤ

Την τήρηση των συμφωνηθέντων για το προσφυγικό ζήτησε ο πρωθυπουργός - Τουσκ: Η Ελλάδα είναι μέρος της Σένγκεν και θα παραμείνει.

Την τήρηση των συμφωνηθέντων και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζήτησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Ντόναλτ Τουσκ.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα περιμένει από την ΕΕ να αναγνωρίσει πως η χώρα μας δεν μπορεί να μείνει μόνη σε αυτή την κρίση και ότι πρέπει να λειτουργήσει άμεσα η μετεγκατάσταση προσφύγων με αξιοπρεπείς συνθήκες.

Επίσης, ζήτησε την εφαρμογή μίας συγκροτημένης πολιτικής από πλευράς της ΕΕ για την επιστροφή παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσης.

«Η Ελλάδα, ως προς την προσφυγική κρίση, έχει ήδη αναλάβει βάρος δυσανάλογο με τις δυνάμεις της. Η ανταπόκρισή μας, όμως, ήταν άριστη και αφορά το καθήκον μας απέναντι στις δικές μας αξίες και στον πολιτισμό μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η σημερινή συνάντηση πραγματοποιείται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη δραστικός περιορισμός των ροών από τη βαλκανική οδό και ενώ υπάρχει άρνηση κρατών μελών να συμμετάσχουν στη διαδικασία μετεγκατάστασης.

Στην επικείμενη σύνοδο κορυφής πρέπει να αναδειχθούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την Τουρκία για να μειωθούν οι ροές των προσφύγων, ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ότι την προσεχή Τρίτη θα επισκεφθεί ο ίδιος τη Σμύρνη για το τέταρτο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας με την Τουρκία.

«Η ΕΕ φάνηκε ακόμη πιο αδύναμη να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση» δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οδήγησαν στον δραστικό περιορισμό των ροών από τη βαλκανική οδό, τόσο για τους πρόσφυγες, όσο και για την Ελλάδα. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι αυτές οι ενέργειες ήρθαν να προστεθούν στην άρνηση κρατών μελών να συμμετάσχουν στη διαδικασία μετεγκατάστασης, δηλαδή, της νόμιμης οδού για τη μετακίνηση των αιτούντων άσυλο προσφύγων από τις εμπόλεμες περιοχές.

Επίσης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Τουσκ συμφωνήθηκε η ανάγκη τήρησης των συμφωνηθέντων και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Ελλάδα είναι μέρος της Σένγκεν και θα παραμείνει
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ευχαρίστησε για την πρόσκληση να επισκεφθεί την Αθήνα και την πολύ καλή συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Τουσκ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα από την προσφυγική κρίση, προσθέτοντας ότι η χώρα είναι κομμάτι της Σένγκεν και της ΕΕ και θα παραμείνει. Επίσης, σημείωσε ότι πρέπει να σταματήσουν οι διχόνοιες μεταξύ των κρατών μελών για να υπογραμμίσει ότι μονομερείς ενέργειες κάνουν κακό στο πνεύμα αλληλεγγύης.

«Η ΕΕ δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα, δεν θα την αφήσει μόνη της» ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.  Επίσης, ο κ. Τουσκ τόνισε ότι η κατάσταση στη δυτική διαδρομή των Βαλκανίων είναι δραματική και πρέπει η ΕΕ να ενεργήσει αποφασιστικά, ενώ σημείωσε ότι ειδικά στην Ελλάδα η κατάσταση είναι πιο πολύπλοκη, με τη συνεχή ροή μεταναστών και προσφύγων και γι’ αυτό θα ταξιδέψει άμεσα στην Τουρκία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έκανε έκκληση προς όλους τους πιθανούς μετανάστες να μην έρθουν στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, να μην πιστέψουν τους διακινητές, γιατί η Ελλάδα δεν θα είναι μία χώρα transit.

Μουζάλας: Οι δηλώσεις μου παρερμηνεύτηκαν
Στο μεταξύ για παρερμηνεία των δηλώσεων του ότι η Ειδομένη δεν θα ξανανοίξει και ότι η Ελλάδα θα γίνει χώρα εγκατάστασης προσφύγων, έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Ο κ. Μουζάλας διευκρίνισε ότι οι πρόσφυγες θα μείνουν στους χώρους προσωρινής εγκατάστασης για όσο χρόνο χρειάζεται και ότι ο σχεδιασμός γίνεται σαν να είναι κλειστά το σύνορα.

«Αυτό μας βάζει σε μία άλλη φάση. Από κει που ήμασταν χώρα διέλευσης, αυτήν τη στιγμή οι άνθρωποι θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα. Έχουμε καθήκον να τους τακτοποιήσουμε, να πάψουν να γυρίζουν στους δρόμους. Να φτιάξουμε πολύ προσωρινούς χώρους εγκατάστασης» τόνισε και πρόσθεσε ότι υπάρχει ακόμη ένας σχεδιασμός για χώρους με πολύ καλύτερες συνθήκες, ώστε οι πρόσφυγες να μείνουν όσο χρειάζεται, μέχρι τη στιγμή της μετεγκατάστασης στην Ευρώπη.

Ο αναπληρωτής υπουργός αναγνώρισε ότι η ροή προσφύγων με κλειστή τη δίοδο της Ειδομένης θα μειωθεί αλλά θα χρειαστεί χρόνο, με βάση και τη διεθνή εμπειρία, σημειώνοντας πως δεν γνωρίζει πόσους μετανάστες μπορεί να αντέξει η Ελλάδα, αλλά θεωρεί ότι θα είναι λιγότεροι από 150.000.

Τέλος, ο κ. Μουζάλας έκανε λόγο για «αυτοκτονικές πολιτικές» κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Σλοβάκου πρωθυπουργού για τη θυσία της Ελλάδας, ώστε να σωθεί η Ευρώπη.