Πιο «πράσινη» γίνεται η Apple: Αλλάζει τον τρόπο που παράγει το αλουμίνιο

Πιο «πράσινη» γίνεται η Apple: Αλλάζει τον τρόπο που παράγει το αλουμίνιο

Η Apple χρησιμοποιεί πολύ αλουμίνιο στα προϊόντα της και τώρα, πλέον, μπαίνει στο χώρο μιας «πράσινης» τήξης αλουμινίου.

Η Apple χρησιμοποιεί υπέρογκες ποσότητες αλουμινίου καθ’ όλη την παραγωγή των προϊόντων της, καθώς αυτό είναι μέρος της πολιτικής της εταιρείας. Βέβαια, η Apple είναι και μια εταιρεία που αρέσκεται στο να πιστοποιεί το ότι είναι φιλική προς το περιβάλλον, με το να τονίζει, για παράδειγμα, ότι όλα τα κέντρα δεδομένων της λειτουργούν βάσει ανανεώσιμης ενέργειας.

Το πρόβλημα είναι, ότι η τήξη αλουμινίου δεν είναι μια πρακτική φιλική προς το περιβάλλον. Επομένως, η Apple προσπαθεί να το αλλάξει αυτό, σε συνεργασία με τους «τιτάνες» στο χώρο των μετάλλων, τις εταιρείες Alcoa και Rio Tinto.

Οι εν λόγω εταιρείες αλουμινίου ιδρύουν ένα κοινό προτζεκτ, με την ονομασία Elysis, για να δημιουργήσουν μια νέα διαδικασία τήξης, η οποία, όπως δηλώνουν, θα εξαλείψει όλες τις άμεσες εκπομπές αερίου που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η Apple συνεισφέρει 10 εκατομμύρια δολάρια και προσφέρει τεχνική υποστήριξη, αλλά δεν θα έχει μερίδιο στο Elysis.

Η κυβέρνηση του Καναδά και του Κεμπέκ επενδύουν η καθεμία από 47 εκατομμύρια δολάρια, και οι εταιρείες Alcoa και Rio Tinto συνεισφέρουν μαζί το ποσό των 43 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης της πνευματικής ιδιοκτησίας. Το Κεμπέκ θα λάβει μετοχικό τμήμα 3,5% της εταιρείας, ενώ οι Alcoa και Rio Tinto θα μοιραστούν στη μέση το υπόλοιπο.

Η νέα διαδικασία, πάνω στην οποία η Alcoa εργάζεται από το 2009, χρησιμοποιεί ένα «προηγμένο αγώγιμο υλικό» αντί για τον άνθρακα, που χρησιμοποιείται συνήθως για να αφαιρεθεί το οξυγόνο από το οξείδιο αργιλίου κατά τη διάρκεια της διαδικασίας τήξης. Ενώ η τήξη που χρησιμοποιεί άνθρακα εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα (ένα αέριο που συμβάλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου), η νέα διαδικασία εκπέμπει οξυγόνο.

Μέχρι το 2024, το Elysis ελπίζει να πουλήσει την τεχνολογία που απαιτείται για να επανεξοπλιστούν τα υφιστάμενα χυτήρια, ή να φτιαχτούν νέα, πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

Πέρα, όμως, από την επίδρασή του στο περιβάλλον, η ανακοίνωση του προγράμματος Elysis είναι ενδιαφέρουσα και για έναν ακόμα λόγο. Πρόκειται για μια μεγάλη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Καναδά, που υπόσχεται σημαντικές επενδύσεις και στις δύο χώρες, σε μια εποχή όπου ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί να σκέφτεται την επιβολή νέων τιμών στο καναδικό αλουμίνιο και χάλυβα.

Αυτή η απόφαση θα εφαρμοστεί αρχές Ιουνίου. Προς το παρόν, η ανακοίνωση του Elysis έφτασε, επίσης, μαζί με μια φράση του Πρωθυπουργού του Καναδά, Τζαστίν Τριντό, ο οποίος είπε ότι αυτή η συμφωνία θα «ενισχύσει περεταίρω τη βιομηχανία αλουμινίου στη Β. Αμερική».