«Πιστωτική γραμμή για την Ελλάδα με όρους»

«Πιστωτική γραμμή για την Ελλάδα με όρους»

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε την άποψή του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ενδεχόμενη χρήση προληπτικής πιστωτικής γραμμής εκ μέρους της Ελλάδος θα συνοδευθεί με όρους και προϋποθέσεις, διευκρίνισε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ από το Λουξεμβούργο.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε του Eurogroup, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ενημερώθηκε για το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής και για το πρώτο σκέλος της 5ης αξιολόγησης της τρόικας.

Όπως ανέφερε, η Ελλάδα σημείωσε μεγάλη πρόοδο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ωστόσο σε αρκετούς τομείς απαιτείται «πρόσθετη εργασία» για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως όταν καταστεί ευκρινές το αποτέλεσμα της αξιολόγησης, το Eurogroup θα εξετάσει τα ζητήματα που συνδέονται με τη λήξη του προγράμματος το τέλος του έτους.

Ο ίδιος είπε πως είναι πρώιμο να πει κανείς το εάν η Ελλάδα θα χρειασθεί πρόσθετη στήριξη.

«Στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε την πέμπτη αξιολόγηση και στη βάση αυτή το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο θα μιλήσουμε για το μέλλον», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη μορφή που πρέπει να έχει η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως «υπάρχει ισχυρή συναίνεση εντός του Eurogroup ότι πρέπει να είναι μια βιώσιμη και αξιόπιστη έξοδος».

Ο Ντάισελμπλουμ είπε πως ο σχεδιασμός θα απασχολήσει το συμβούλιο στο μέλλον, ωστόσο αποσαφήνισε πως ενδεχόμενη χρήση προληπτικής πιστωτικής γραμμής εκ μέρους της Ελλάδος θα συνοδευθεί με όρους.

«Εάν υπάρξει πιστωτική γραμμή θα υπάρξουν και όροι», ξεκαθάρισε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.«Αυτό είναι γεγονός, δεν είναι πρόταση» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ είπε πως ο EFSF αναμένει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας, προκειμένου να εκταμιεύσει τη δόση των 1,8 δισ. ευρώ που βρίσκεται σε αναμονή. Επανέλαβε δε πως το πρόγραμμα του EFSF για την Ελλάδα θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους.

Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Γιούρκι Κατάινεν υποστήριξε πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πάντα εύθραυστη.

«Θα δούμε το ελληνικό προϋπολογισμό ενδελεχώς και δεν μπορούμε να πούμε τίποτα παραπάνω τώρα, έχουν υπάρξει βελτιώσεις γενικά στην Ελλάδα, αλλά η κατάσταση είναι πάντα εύθραυστη, όπως δείχνουν και τα spreads, γι’ αυτό και πρέπει να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις», είπε.

Ο Γερούν Νταισελμπλουμ για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα
«Από ότι ξέρω υπάρχουν προεδρικές εκλογές που μπορεί να οδηγήσουν σε εθνικές εκλογές. Αν συμβεί αυτό τότε αυτομάτως θα αρχίσουμε να αντιμετωπίσουμε τη χώρα διαφορετικά. Τα προγράμματα γράφονται και ξαναγράφονται, ο στόχος μας είναι τα βιώσιμα και σταθερά δημόσια οικονομικά, αυτό είναι το κλειδί για ένα βιώσιμο μέλλον, να σχεδιάσουμε το τι θα συμβεί μετά», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup