Πλουραλισμός τέλος στην Τουρκία: «Σουλτάνος» και στα MME ο Ερντογάν

Πλουραλισμός τέλος στην Τουρκία: «Σουλτάνος» και στα MME ο Ερντογάν
TURKEY GOVERNMENT ERDOGAN

O μεγαλύτερος μιντιακός όμιλος στην Τουρκία περνάει σε εταιρεία που πρόσκειται στη κυβέρνηση Ερντογάν.

O όμιλος Dogan, o μεγαλύτερος μιντιακός όμιλος στην Τουρκία ΜΜΕ, o οποίος υπήρξε έντονα κριτικός προς την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πέρασε και επισήμως στα χέρια των νέων φιλοκυβερνητικών ιδιοκτητών του, του ομίλου Demiroren.

‘Οπως αναφέρει το τουρκικό ahvalnews.com, η πώληση του ομίλου έλαβε χώρα τη Δευτέρα, σε τελετή στα γραφεία της «ναυαρχίδας» του ομίλου, της εφημερίδας Hurriyet, στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με αναλυτές με την απόκτηση του ομίλου Dogan o Τ. Ερντογάν πρακτικά θα ελέγχει σχεδόν το σύνολο των έντυπων και ηλεκτρονικών Μέσων ενημέρωσης ενώ οι φωνές κριτικής που θα παραμείνουν εναντίον του θα είναι πλέον ελάχιστες και χωρίς κάποιο ειδικό βάρος.

Η Dogan Holding έχει στην κατοχή της την εφημερίδα Hurriyet, που θεωρείται «εφημερίδα αναφοράς» στην Τουρκία, το πρακτορείο ειδήσεων Dogan, το τηλεοπτικό δίκτυο Kanal D και το CNN-Turk.

Η αγγλική εκδοχή της Hurriyet, η Hurriyet Daily News, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των αλλοδαπών και των διπλωματών στην Τουρκία.

Η ολοκλήρωση της εξαγοράς επιβεβαιώνει τις καταγγελίες των υπέρμαχων της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι ολοένα και αυξάνονται οι πιέσεις εναντίον των μέσων στη χώρα υπό την προεδρία του Ερντογάν, κυρίως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Μετά την εξαγορά οι 21 από τις 29 εφημερίδες της Τουρκίας θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο εταιρειών που στηρίζουν τον Ερντογάν, ανέφερε η αριστερή εφημερίδα Birgun.

Εξαίρεση θα αποτελεί η Cumhuriyet, ο ιδιοκτήτης, ο διευθυντής σύνταξης και πολλοί δημοσιογράφοι της οποίας κρατούνται με την κατηγορία της «τρομοκρατικής» δράσης.

Επί χρόνια ο όμιλος Dogan θεωρούνταν εκπρόσωπος του τουρκικού κατεστημένου και είχε μια ευαίσθητη σχέση με τον Τούρκο πρόεδρο. Έπειτα από χρόνια που εμφανιζόταν επικριτικός προς τον Ερντογάν, τελικά ο όμιλος υιοθέτησε μια πιο διαλλακτική στάση.

Το 2009 επιβλήθηκε στον όμιλο Dogan πρόστιμο 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά την καταδίκη του για φοροαποφυγή, μια κίνηση που εκλήφθηκε από τους αντιπάλους της κυβέρνησης ως προσπάθεια να κατασταλεί ο επικριτικός προς τον Ερντογάν Τύπος.

Μετά το πρόστιμο ο Αϊντίν Ντογάν, ο 80χρονος ιδρυτής του ομίλου, αναγκάστηκε να πουλήσει τις εφημερίδες Milliyet και Vatan στον Demiroren. Έκτοτε οι εφημερίδες αυτές έχουν υιοθετήσει φιλοκυβερνητική στάση.