Πολύφερνη «νύφη» η Forthnet

Πολύφερνη «νύφη» η Forthnet

«Σφήνα» του ΟΤΕ για τη διεκδίκηση της – Ραγδαίες εξελίξεις στο κλάδο των τηλεπικοινωνιών.

Νέο τοπίο στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών βλέπει ο ΟΤΕ, με συρρίκνωση επιχειρήσεων και δύο ως τρεις παίχτες που θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν επενδύσεις. Κατά τη διάρκεια της 62ης ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας την Τρίτη, ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον για τη Forthnet ,τονίζοντας ότι «οι τηλεπικοινωνίες είναι μια δυναμική αγορά και παρακολουθούμε πάντα τις εξελίξεις».

«Προφανώς παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Δε θα κάναμε τη δουλειά μας σωστά εάν δεν διερευνούσαμε και δεν αξιολογούσαμε όλες τις εξελίξεις στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «κάνουμε επαφές για να δούμε και να καταλάβουμε τι σημαίνουν οι εξελίξεις αυτές για εμάς αλλά και για την ευρύτερη ελληνική αγορά».

Ο πρόεδρος του Ομίλου του ΟΤΕ από το βήμα της γενικής συνέλευσης σε ότι αφορά την τηλεπικοινωνιακή αγορά επισήμανε πως αυτή φαίνεται να πηγαίνει προς δύο με τρεις παίκτες. «Η ιστορία αποδεικνύει ότι μια συγκεντρωμένη αγορά με λίγους, σοβαρούς και υγιείς ανταγωνιστές, είναι πολύ πιο αποτελεσματική από μία κατακερματισμένη», σχολίασε ο επικεφαλής του ΟΤΕ αναφορικά με τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών.

«Χρειάζονται ισχυρά σχήματα που να μπορούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του ΟΤΕ και να επενδύσουν στην ανάπτυξη. Αυτό χρειάζεται η αγορά, αυτό χρειάζεται η χώρα», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες για σκληρή ρύθμιση, δεν στέκουν τα επιχειρήματα περί κυρίαρχου παρόχου».

Βέβαια ο πρόεδρος του ΟΤΕ δεν είναι η πρώτη φορά που εκφράζει τις συγκεκριμένες απόψεις. Σε μεγάλη συνέντευξή του που είχε παραχωρήσει στο Fortune είχε δηλώσει σχετικά: «Η αγορά τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα είναι ώριμη και είναι σε κάμψη. Θα πρέπει να υπάρξει συγκέντρωση στην Ελληνική αγορά . Έχουμε το πρόβλημα που έχει όλη η Ευρώπη. Έχει υπερ-ρυθμιστεί και αποτέλεσμα είναι ο κατακερματισμός της αγοράς τηλεπικοινωνιών σε μικρές εταιρείες, στη σταθερή τηλεφωνία, με μοντέλα που έχουν αποτύχει, καθώς οι μικρές εταιρείες δεν μπορούν να επενδύσουν. Θα έπρεπε να εξασφαλιστεί ότι στην Ελλάδα θα παραμείνουν τρεις ή τέσσερις μεγάλες εταιρείες οι οποίες θα προσφέρουν το σύνολο των υπηρεσιών, αλλά και θα μπορούν να κάνουν επενδύσεις. Έτσι, η χώρα μας θα μπορέσει να ακολουθήσει, πάρα πολύ γρήγορα, την τεχνολογική εξέλιξη και, γιατί όχι, να γίνει ακόμη και πρωτοπόρος, σε αυτόν τον τομέα.

Αν δεις την κινητή τηλεφωνία και την COSMOTE για παράδειγμα, όσον αφορά στην κάλυψη και την ποιότητα γεωγραφικά και πληθυσμιακά, είναι από τις καλύτερες στην Ευρώπη. Και θα μπορούσαμε να είμαστε ακόμα καλύτεροι και στη σταθερή τηλεφωνία, στα ευρυζωνικά. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο χρειάζεται να υπάρχει ένας ρυθμιστής που θα μπορέσει να το εξασφαλίσει. Στην Ευρώπη συζητούν για τον κατακερματισμό της αγοράς, ένα θέμα που επανεξετάζει και η Κομισιόν. Ο κατακερματισμός περιορίζει τις επενδύσεις και την ταχύτητα της τεχνολογικής ανάπτυξης».

Την ίδια άποψη συμμερίζονται και άλλα στελέχη του τηλεπικοινωνιακού κλάδου. Ο CEO της hellas on line Κωνσταντίνος Κόκκαλης στη χθεσινή γενική συνέλευση της εταιρείας δήλωσε ότι ο ιδανικός αριθμός παιχτών είναι «τρεις», ενώ και ο Νάσος Ζαρκαλής , CEO της Wind, σε παλαιότερη συνέντευξη του Fortune δήλωνε: «θεωρώ ότι οι δραστηριότητες που εστιάζονται σε ένα μόνο κομμάτι των τηλεπικοινωνιών, π.χ. μόνον στην κινητή ή μόνον στη σταθερή τηλεφωνία, δεν θα μακροημερεύσουν. Οι πάροχοι που θα επιβιώσουν είναι όσοι έχουν παρουσία στο σύνολο της αγοράς. Πάντως, θα έλεγα ότι, ως έναν βαθμό, η συγκέντρωση στην αγορά της σταθερής τηλεφωνίας ήδη έχει συντελεστεί. Πριν από πέντε χρόνια υπήρχαν πάνω από δέκα πάροχοι και πιο πριν περίπου 25 πάροχοι. Σήμερα λειτουργούν μόλις επτά. Το κακό είναι ότι αυτού του είδους η συγκέντρωση στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών έγινε βίαια και χωρίς εξαγορές ή/και συγχωνεύσεις, που ίσως κάποιοι να επιθυμούσαν. Υπήρξαν χρεοκοπίες επιχειρήσεων, και αυτή είναι η κατάληξη όταν οι συνεργασίες δεν γίνονται στον κατάλληλο χρόνο».

Η ανάπτυξη της Forthnet
Σημειώνεται πως η Forthnet, έχει πλούσιο τηλεοπτικό περιεχόμενο μέσω της Nova καθώς και έχει σημαντικό μερίδιο της αγοράς και στις συνδέσεις ίντερνετ και σταθερής τηλεφωνίας, μέσω του λεγόμενου triple play. Σημαντική δύναμη της εταιρείας είναι η συνδρομητική της βάση καθώς με βάση τα στοιχεία για τον Μάρτιο του 2014, η NOVA έχει το 63% της αγοράς με περίπου 482.000 συνδρομητές και ο OTE TV το 37% με περίπου 279.000 συνδρομητές. Το σύνολο της αγοράς υπολογίζεται στους 761.000 συνδρομητές.

Να σημειωθεί ότι οι συνολικές συνδρομές της Forthnet έφτασαν στα τέλη Μαρτίου τις 1,14 εκατ. σημειώνοντας ιστορικό υψηλό, ενώ την ίδια περίοδο  το μερίδιο της σε συνδρομητές LLU ανήλθε στο 32,3%.

Η πρώτη που μπήκε στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ήταν η Wind και ακολούθησε η Vodafone. H πρώτη ελέγχει το 33% και η δεύτερη το 6,5% και πριν δύο εβδομάδες η Vodafone απέκτησε δικαίωμα προαίρεσης για την απόκτηση ενός ποσοστού 13.75%, ώστε αν εξασκηθεί να έχουν η καθεμία από 19,75%. Σε ότι αφορά στην Vodafone, το ενδιαφέρον της για τη Forthnet δεν σημαίνει ότι αφήνει στην άκρη το πλάνο της για την απόκτηση της hellas online, με τις ανακοινώσεις να έχουν όμως καθυστερήσει.

Το 44% της εταιρείας ελέγχει η Emirates International Telecommunications, η οποία πάντως φέρεται να επιδιώκει να ανεβάσει επιπλέον το μερίδιο της στη Forthnet.

Σε κάθε περίπτωση οι τηλεπικοινωνίες φέρεται να περνούν πλέον σε ένα νέα στάδιο, ενώ στην εξίσωση μπαίνει και η CYTA, την οποία η κυβέρνηση της Κύπρου έχει αποφασίσει να πουλήσει. Η Cyta Hellas έχει περίπου 320.000 συνδρομητές σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, είναι στην αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης και θα παρέχει και υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας…

Διαβάστε ακόμη: 

Τσαμάζ: Ο ΟΤΕ μετασχηματίστηκε σε μια σύγχρονη εταιρεία

Κωνσταντίνος Κόκκαλης: «Υγιή ανάπτυξη παρουσιάζει η HOL»

Έρχεται κίνηση του ΟΤΕ για τη Forthnet;

Συμφωνία Vodafone – Wind για τη μεταβίβαση του 13,25% της Forthnet