Πώς μπορεί να προσβάλει κανείς ένα δισ. Ινδούς με ένα tweet;

Πώς μπορεί να προσβάλει κανείς ένα δισ. Ινδούς με ένα tweet;

Μόνο ένας παράγοντας του Facebook ξέρει.

Ο Marc Andreessen, ο οποίος είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Facebook, χρησιμοποίησε το Twitter προκειμένου να υπερασπιστεί το Free Basic Service της εταιρείας, ένα εργαλείο που παρέχει στους χρήστες διάφορες υπηρεσίες όταν έχουν αργό δίκτυο, ενώ στην πορεία είχε να αντιμετωπίσει αρκετούς επικριτές έπειτα από ένα επιθετικό του tweet. Συγκεκριμένα, ένα δισσεκατομμύριο!

Το Free Basic Service σχεδιάστηκε για να δώσει στους ανθρώπους, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, ορισμένες υπηρεσίες διαδικτύου χωρίς καμία χρέωση σε συνεργασία με τοπικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Η ιδέα αντιμετωπίστηκε επικριτικά στην Ινδία και πολλοί ισχυρίστηκαν ότι η υπηρεσία παραβίασε την ουδετερότητα του δικτύου και δεν φέρθηκε ισότιμα σε όλους.

Οι ινδικές αρχές απαγόρευσαν την πρακτική του μηδενικού συντελεστή, συνεπώς οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δεν θα μπορούν να χρεώνουν ένα πρόγραμμα δεδομένων, αλλά θα εξαιρούν ορισμένες υπηρεσίες από την καταμέτρηση στο όριο δεδομένων.

Από την πλευρά του, ο Andreessen θεώρησε ότι η απόφαση των ινδικών αρχών δεν ήταν μόνο ένα απλό λάθος, αλλά πάνω από όλα ένα ηθικό λάθος.

Kι έτσι ξεκίνησε η μάχη του Andreessen στο Twitter. Ο ίδιος στην πορεία υποστήριξε ότι η απόρριψη στη «βοήθεια» του Facebook θα πλήγωνε το έθνος της Ινδίας, ως απάντηση προς έναν follower, ο οποίος ανέφερε ότι το επιχείρημά του «ακούγεται σαν δικαιολογία για την αποικιοκρατία του ίντερνετ».

«Η αντι-αποικιοκρατία υπήρξε οικονομικά καταστροφική για τον ινδικό λαό για πολλές δεκαετίες. Γιατί να σταματήσουμε τώρα;», προσέθεσε με ένα ακόμη tweet ο Andreessen.

Στην πορεία, ένα tweet ενός αγνώστου αποκάλυψε το λόγο που δεν ευόδωσε το Free Basic Program στην Ινδία, λέγοντας ότι το πρόγραμμα στηρίχθηκε σε συγκεκριμένες τεχνολογικές εταιρείες και το Facebook θα ήταν αυτό που θα επέλεγε ποιες υπηρεσίες θα ήταν δωρεάν.

Ο Andreessen συνειδητοποίησε αμέσως το λάθος και ζήτησε συγνώμη.

Στην πορεία, ο ίδιος απολογήθηκε σε όλη την Ινδία αναφέροντας: «Ζητώ συγνώμη για οποιοδήποτε προσβολή που μπορεί να προκάλεσε ένα tweet μου για την ινδική ιστορία και πολιτικής. Θαυμάζω την Ινδία και γενικότερα τους Ινδούς».