Πώς γράφεται η Inter στα… ινδονησιακά;

Πώς γράφεται η Inter στα… ινδονησιακά;

Σε ασιατικά «χέρια» η ιστορική ιταλική ομάδα.

Το όνομά του μπορεί να μην σας λέει πάρα πολλά -αν και σίγουρα κάπου θα το έχετε ακούσει τις τελευταίες ημέρες. Από τούδε και στο εξής, πάντως, θα το διαβάζετε συχνά πυκνά, κυρίως στις αθλητικές σελίδες, καθώς επισήμως πια ο Ινδονήσιος Έρικ Θοχίρ είναι ο νέος βασικός μέτοχος της Ίντερ του Μιλάνου.

Οι φήμες λένε ότι ως αντίτιμο για την απόκτηση του 70% των μετοχών του ιταλικού συλλόγου κατέβαλε περί τα 250 με 300 εκατομμύρια ευρώ – «στραγάλια» για τον ίδιο. Οι «νερατζούρι» δεν είναι άλλωστε παρά το τελευταίο απόκτημα στην «αυτοκρατορία» του 43χρονου επιχειρηματία, γιου του συνιδρυτή του ομίλου Astra International, Τέντι Θοχίρ κι αδελφού του ισχυρού τραπεζίτη Γκαριμπάλντι Θοχίρ, γνωστού με το παρατσούκλι «το Αγόρι».

Διαβάστε ακόμη: O Έλληνας «πατέρας» του Blackberry θέλει πίσω το «παιδί» του

Στον επιχειρηματικό του όμιλο, Mahaka Group -που ο Έρικ Θοχίρ συνίδρυσε, με το που γύρισε από τις σπουδές του στην Αμερική, στις αρχές της δεκαετίας του ’90- ανήκουν ούτε λίγο, ούτε πολύ: δύο εφημερίδες, αρκετά αθλητικά και lifestyle περιοδικά, 3 τηλεοπτικοί και 4 ραδιοφωνικοί σταθμοί, καθώς και δεκάδες ιστοσελίδες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της διαφήμισης, της ψυχαγωγίας και της έκδοσης εισιτηρίων.

Τη «συλλογή» του Θοχίρ επιπλέον διανθίζουν μετοχικά μερίδια στην αμερικανική ομάδα μπάσκετ Philadelphia 76ers (είναι ο πρώτος Ασιάτης που έβαλε «πόδι» στο NBA) και στην επίσης αμερικανική ομάδα ποδοσφαίρου DC United. Στη χώρα του, είναι ιδιοκτήτης δύο ομάδων μπάσκετ, προεδρεύει των Ομοσπονδιών Μπάσκετ Ινδονησίας και ολόκληρης της Νοτιοανατολικής Ασίας, ενώ έχει περάσει και από την «κεφαλή» της ινδονησιακής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Τώρα, ως νέο αφεντικό της Ίντερ, ο Θοχίρ γίνεται ο πρώτος Ασιάτης ιδιοκτήτης ομάδας της Serie A κι ένας από τους λίγους κι εκλεκτούς μεγιστάνες εκτός Γηραιάς Ηπείρου, που «ποντάρουν» μέρος του πλούτου τους σε «γκανιάν» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Για την ακρίβεια, ακολουθεί τα «χνάρια» των Ρώσων Ρομάν Αμπράμοβιτς (Chelsea), και Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ (AS Monaco), του Σεϊχη Μανσούρ του Άμπου Ντάμπι (Manchester City) και του νέου Εμίρη του Κατάρ (Paris Saint Germain).

Το μεγάλο τώρα ερώτημα είναι τι θα κάνει ο Θοχίρ με την νέα του ομάδα. Ειδικοί του χώρου εκτιμούν ότι προς το παρόν θα ρίξει το βάρος στην απόκτηση νέων ταλέντων, παρά σε «παχυλές» μεταγραφές αστέρων των γηπέδων. Και, φυσικά, στις προτεραιότητές του θα είναι και η ενίσχυση των «ταμείων» της ιστορικής ιταλικής ομάδας με «ανοίγματα» στην Ασία, προς τέρψη και των μεγαλύτερων χορηγών της, τουτέστιν της Nike, της Tim, της Pirelli και της Deutsche Bank.

Διαβάστε ακόμη: Ένα «σεντόνι» γεμάτο λεφτά