Πώς η Uber συγκέντρωσε 15 δισ. δολάρια σε μία εβδομάδα

Πώς η Uber συγκέντρωσε 15 δισ. δολάρια σε μία εβδομάδα

Με την αξία της να αγγίζει τα $50 δισ., ένας πιθανός νέος γύρος χρηματοδότησης θα την καθιστούσε την πολυτιμότερη ιδιωτική τεχνολογική εταιρεία όλων των εποχών.

Η Uber είναι μία από τις πολυτιμότερες ιδιωτικές τεχνολογικές εταιρείες στον κόσμο. Έχει συγκεντρώσει δισεκατομμύρια δολάρια σε γύρους χρηματοδότησης και εκτιμάται πως ένας νέος γύρος θα την καθιστούσε την πολυτιμότερη ιδιωτική τεχνολογική εταιρεία όλων των εποχών, με την αξία της να εκτινάσσεται πάνω από τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Mike Novogratz, πρόεδρος του (αξίας 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων) επενδυτικού ταμείου Fortress Investments, υποστηρίζει πως πίσω όταν η Uber άρχιζε τον αγώνα δρόμου για τη συγκέντρωση χρηματοδότησης, η αξία της έκανε άλμα 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μία εβδομάδα.

«Η Uber είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία- ίσως στην ιστορία του πλανήτη. Είναι μια λαμπρή ιδέα και συγκεντρώνει κεφάλαια», σημειώνει ο Novogratz και προσθέτει: «Είχαν ξεκινήσει το roadshow τους σε μια αποτίμηση 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μια εβδομάδα αργότερα, η αποτίμηση είχε φτάσει στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια».

Ο Novogratz ρώτησε τον οικονομικό διευθυντή της Uber, Brent Callinicos, για το πώς η εταιρεία δικαιολογεί αυτή την αλματώδη πρόοδο. Ο Callinicos εξήγησε πως η παίρνει το 20% με 25% των εσόδων των οδηγών, αλλά στο μέλλον ενδέχεται να αυξήσουν το ποσοστό αυτό στο 25% με 30%. «Αν δείτε την επέκταση της εταιρείας και το καθαρό περιθώριο κέρδους, είχαμε πολύ περισσότερα χρήματα- αρκετά για να δικαιολογήσουν την αποτίμηση των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων», εξήγησε ο Callinicos.