Πώς να αντιμετωπίσετε την απόρριψη στη δουλειά

Πώς να αντιμετωπίσετε την απόρριψη στη δουλειά

 Κάθε απόρριψη είναι μια ευκαιρία για μάθηση και βελτίωση.

της Έρικα Γκάλος Αλιότο*

Περίπου επτά χρόνια πριν, άνοιξε μια θέση αντιπροέδρου στην εταιρεία μου. Παρόλο που είχα ηγετική θέση στις πωλήσεις εκείνη τη στιγμή, είχα προηγουμένως μεταβεί από τη νομική στις πωλήσεις. Σκέφτηκα ότι είχα το σωστό σύνολο δεξιοτήτων για τη θέση, και έτσι αποφάσισα να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου.

Οι συνεντεύξεις οδήγησαν σε δύο τελικούς υποψηφίους: έναν εξωτερικό υποψήφιο και εμένα. Αφού και οι δύο κάναμε μια τελική παρουσίαση μπροστά στην επιτροπή συνεντεύξεων, πληροφορήθηκα ότι ο άλλος υποψήφιος πήρε τη δουλειά.

Αρχικά καταστράφηκα. Νόμιζα ότι ήμουν τέλεια για τον ρόλο και πίστευα ότι η εταιρεία δεν είχε δει την αξία μου εφόσον δεν με ήθελε. Αναρωτήθηκα αν το αποτέλεσμα αυτό θα επηρέαζε την ικανότητά μου να ανέβω την εταιρική ιεραρχία.

Όταν ο οικονομικός διευθυντής μού γνωστοποίησε τα νέα, τελείωσε λέγοντας: «Ελπίζουμε να μείνετε στην εταιρεία». Τι σήμαινε αυτό; Μήπως αναμενόταν να εγκαταλείψω την εταιρεία αφότου είχα απορριφθεί για τη συγκεκριμένη θέση; Δεν πίστευαν ότι μπορούσα να χειριστώ την απόρριψη; Οι ερωτήσεις έτρεχαν στο μυαλό μου.

Μόλις άρχισαν να εξασθενίζουν τα αρχικά αισθήματα απελπισίας, ζήτησα από τον υπεύθυνο πρόσληψης να μου δώσει ανατροφοδότηση ως προς το τι θα μπορούσα να κάνω διαφορετικά. Μου επεσήμανε δύο κύριους λόγους που δεν πήρα τη θέση: καθώς ήμουν στην εταιρεία για τέσσερα χρόνια, φοβούνταν ότι η κουλτούρα της είχε ριζωθεί πολύ βαθιά μέσα μου για να είμαι σε θέση να σκεφτώ τα πράγματα από μια νέα οπτική. Και δεύτερον, η παρουσίασή μου ήταν πολύ ασαφής. Δεν ήμουν αρκετά συγκεκριμένη για το πώς θα πλησίαζα τον ρόλο, και αυτό σήμαινε ότι πιθανότατα δεν το είχα σκεφτεί αρκετά καλά. Όταν επέστρεψα στην παρουσίαση, συνειδητοποίησα ότι είχαν δίκιο. Συζήτησα πράγματα όπως η προσέγγισή μου στην κατάρτιση και την ανάπτυξη, αλλά δεν παρουσίασα ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Εξαιτίας αυτού, δεν ήταν σίγουροι αν είχα τις απαραίτητες ικανότητες για να είμαι επιτυχημένη στο ρόλο.

Δεν άφησα την εταιρεία (δεν μπορούσα να τους κατηγορήσω για τις δικές μου ελλείψεις, τελικά). Στην πραγματικότητα, λίγους μόνο μήνες μετά την πλήρωση της θέσης, μού ζητήθηκε να αναλάβω έναν άλλο ρόλο που συνεπαγόταν τη μετάβαση σε μια νέα πόλη και το άνοιγμα ενός νέου γραφείου. Κοιτάζοντας πίσω, δεν μπορώ να φανταστώ πόσο διαφορετική θα ήταν η καριέρα μου και η ζωή μου αν δεν είχα πάρει τη συγκεκριμένη θέση. Όλο αυτό έφερε νέες εμπειρίες, νέες φιλίες και μια μεγάλη αλλαγή ζωής που ήταν πολύ αναγκαία εκείνη την εποχή.

Το μεγαλύτερο μου δίδαγμα από την εμπειρία; Κάθε απόρριψη είναι μια ευκαιρία για μάθηση και βελτίωση. Αν προσεγγίσετε τους ανθρώπους που σας πήραν συνέντευξη και ζητήσετε ειλικρινή, συγκεκριμένη ανατροφοδότηση για το πώς μπορείτε να βελτιωθείτε, θα είστε καλύτεροι στην επόμενη συνέντευξη. Από την άλλη πλευρά, αν είστε αμυντικοί ή αν οι υπεύθυνοι πρόσληψης διαισθανθούν ότι δεν μπορείτε να διαχειριστείτε την ανατροφοδότηση, μπορεί απλά να σας δώσουν μια αόριστη απάντηση

 

* Η Έρικα Γκάλος Αλιότο είναι αντιπρόεδρος τοπικών πωλήσεων στη Yelp.