Πώς να διατηρήσετε τους καλύτερους εργαζομένους σας

Πώς να διατηρήσετε τους καλύτερους εργαζομένους σας
Photo:

Απαιτείται ένας διαφορετικός τρόπος σύνδεσης με τους συναδέλφους.

της Κέλι Κέλερ*

Η διατήρηση του ταλέντου εντός μιας επιχείρησης είναι περισσότερο τέχνη παρά επιστήμη. Δεν υπάρχει συνταγή, αλλά τα οφέλη απ’ την αναζήτηση των παραγόντων που διατηρούν τους ανθρώπους ικανοποιημένους είναι πολλά. Κρίσιμη, σ’ αυτό το πλαίσιο, είναι η ανάπτυξη μιας κουλτούρας που δίνει την ευκαιρία στους ηγέτες να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα όπου η επαγγελματική επιτυχία και η ατομική πλήρωση δεν ακυρώνουν η μία την άλλη. Ιδού πώς:

Δείξτε τον πραγματικό σας εαυτό

Φέρτε στη δουλειά όλο τον εαυτό σας. Ως σύζυγος και μητέρα δύο παιδιών, είμαι ανοιχτή ως προς τις ανάγκες μου σε σχέση με τις απαιτήσεις στο γραφείο και στο σπίτι. Τα παιδιά σας, ο σύντροφος, οι γονείς, τα κατοικίδια κλπ. είναι κομμάτι αυτού που είστε. Υιοθετήστε και μοιραστείτε αυτό που είστε, ώστε να αναπτύξετε ουσιώδεις σχέσεις με τους εργαζομένους, τους συναδέλφους και τους πελάτες. Ποτέ δεν θεώρησα αδυναμία το να είμαι εργαζόμενος γονέας – αντίθετα, το θεωρώ ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και έναν διαφορετικό τρόπο να συνδέομαι με τους ανθρώπους και να αναπτύσσω δεξιότητες όπως η υπομονή και η ταπεινότητα.

Υιοθετήστε την αλλαγή

Η «νέα κανονικότητα» είναι ένα εργατικό δυναμικό που αποτελείται ολοένα και περισσότερο από εργαζόμενους γονείς. Δίνοντας στους ανθρώπους την ελαστικότητα να εργάζονται απ’ όπου και όπως επιθυμούν και χρειάζονται, ο εταιρικός ηγέτης ενθαρρύνει και διατηρεί το ταλέντο, καλλιεργώντας παράλληλα μια αίσθηση πίστης στην επιχείρηση. Αν δίνετε αξία στους ανθρώπους που απαρτίζουν τον οργανισμό σας, τότε σίγουρα θα τους επιτρέπετε να ευδοκιμήσουν και εκτός του γραφείου. Μην επιτρέψετε, λοιπόν, στον παραδοσιακό περιορισμό της εργάσιμης ημέρας να εμποδίσει μια ελαστική διευθέτηση των όρων εργασίας. Σύμφωνα με έρευνα της PwC, όσοι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να δουλεύουν απ’ το σπίτι τουλάχιστον μια ημέρα την εβδομάδα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αξιολογήσουν την εργασία τους με τον μέγιστο βαθμό στην «κλίμακα ευτυχίας», σε σχέση με όσους δεν μπορούν να εργαστούν εξ’ αποστάσεως.

Επενδύστε στους ανθρώπους

Είναι κρίσιμο να δημιουργήσετε ένα ομαδικό περιβάλλον όπου δεν θα κυριαρχούν οι ιεραρχικές σχέσεις. Όταν οι εργαζόμενοι νοιώθουν ελεύθεροι να μιλήσουν σε συναδέλφους σε όλα τα επίπεδα της εταιρικής ιεραρχίας, προωθείται η εμπιστοσύνη και η διαβούλευση. Επίσης, η παροχή συμβουλών μέσω ενός μέντορα συμβάλλει στον εντοπισμό εκείνων των εργαζομένων που έχουν τις κορυφαίες επιδόσεις, ενώ αποτελεί και επένδυση που αποδίδει τα μέγιστα με τη μορφή βαθύτερων διαπροσωπικών σχέσεων και εμπιστοσύνης.

* Η Κέλι Κέλερ είναι στέλεχος διαχείρισης αγοράς στην PwC.

Πηγή: fortune.com