Πώς να κάνετε περισσότερα πράγματα σε λιγότερο χρόνο

Πώς να κάνετε περισσότερα πράγματα σε λιγότερο χρόνο

Οχτάωρο στο γραφείο, γυμναστήριο και ποιοτικός χρόνος με την οικογένεια σας; Δείτε πως να τα πετύχετε όλα.

Περισσότερη δουλειά σημαίνει μεγαλύτερη και πιο γρήγορη αναγνώριση, σημαίνει όμως και μεγαλύτερη κούραση που μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα απ’ αυτά που θέλετε.

Όσα περισσότερα προσπαθείτε να στριμώξετε στο πρόγραμμα σας, τόσα είναι εκείνα τα πράγματα που πρέπει να αφαιρέσετε – όπως ενέργεια, δημιουργικότητα και προσωπικές σχέσεις.

Κι όμως υπάρχει τρόπος για να καταφέρετε περισσότερα, μειώνοντας τον απαιτούμενο χρόνο. Δείτε πως:

1. Σχεδιάστε την εβδομάδα σας

Αν έχετε ένα πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθήσετε θα δείτε πως θα νιώσετε σαν να υπάρχει ένας άξονας πάνω στον οποίο βαδίζετε. Εν αντιθέσει με τα μακροπρόθεσμα πλάνα (μήνα ή χρόνου) που μπορεί να σας αγχώσουν, τα βραχυπρόθεσμα (ημέρας και εβδομάδας) θα σας λύσουν τα χέρια. Γνωρίζοντας τι πρέπει να κάνετε θα έχετε τη δυνατότητα να προγραμματίζετε τις υποχρεώσεις σας και να ξέρετε πόσο χρόνο θα χρειαστεί να αφιερώσετε σε κάθε μια από αυτές.

Μπορείτε να κάνετε τον προγραμματισμό σας μια «οικογενειακή» ασχολία. Για παράδειγμα, τη Κυριακή το απόγευμα μπορείτε να κάτσετε όλοι και να φτιάξετε το πρόγραμμα σας.

2. «Αφιερωμένες» ώρες

Αφιερώστε μια ώρα για να διαβάσετε τα μηνύματα σας και μια ακόμα για προσωπικές υποχρεώσεις (όπως να πληρώσετε λογαριασμούς κλπ.) με αυτό τον τρόπο δε θα αγχωθείτε ξανά, αφού ξέρετε πως όλα θα γίνουν την («αφιερωμένη») ώρα που πρέπει.

3. Αναθέστε σε άλλους μερικές από τις υποχρεώσεις σας

Σκεφτείτε πόσες ώρες ξοδεύετε την εβδομάδα για να καθαρίσετε το σπίτι σας, για παράδειγμα. Πέντε; Ξέρετε πόσα πράγματα θα μπορούσατε να κάνετε αυτές τις ώρες που να βελτίωναν είτε εσάς σαν άνθρωπο (διάβασμα, γυμναστική κλπ.), τις σχέσεις σας (είτε προσωπικές, είτε οικογενειακές) είτε την καριέρα σας. Δεν είναι κακό να ζητήσετε από κάποια κυρία να καθαρίζει το σπίτι για εσάς ώστε να έχετε χρόνο για μια βόλτα με την οικογένεια σας.

4. Φροντίστε τον εαυτό σας

Όπως είπαμε νωρίτερα χρειάζεστε κάποιο χρόνο και για εσάς. Δε μπορείτε να βοηθήσετε τους άλλους, αν εσείς δεν είστε στη καλύτερη δυνατή κατάσταση. Κοιμηθείτε αρκετές ώρες ώστε να έχετε ενέργεια, γυμναστείτε και υιοθετείστε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής. Δεν πρέπει να παραλείψετε αυτό τον χρόνο για εσάς, μια βόλτα – ένα κομμωτήριο και ότι άλλο σας ευχαριστεί, θα σας γεμίσει και θα σας κάνει χαρούμενους. Και είναι γνωστό άλλωστε, πως όσο πιο χαρούμενοι είναι οι άνθρωποι τόσα περισσότερα μπορούν να καταφέρουν.

5. Μοιραστείτε τις υποχρεώσεις

Δεν χρειάζεται να αναλαμβάνετε πάντα εσείς όλα τα projects του γραφείου. Όσο κι αν πιστεύετε πως μπορεί να κάνετε κάποια πράγματα καλύτερα μόνοι σας, θα δείτε πως αν μοιράσετε κάποια από αυτά στους συναδέλφους σας θα έχετε και περισσότερο χρόνο και θα νιώσετε καλύτερα δουλεύοντας σαν ομάδα και όχι σαν μονάδα.

6. Επικεντρωθείτε σε ότι πραγματικά αξίζει

Πρέπει να μάθετε να είστε αμείλικτοι με το χρόνο σας και να δίνετε προτεραιότητα σε εκείνα τα πράγματα που είναι καινοτόμα και θα σας μάθουν κάτι καινούργιο, αντί να επαναλαμβάνεστε διαρκώς. Κλείστε πιο γρήγορα το τηλέφωνο όταν ξεκινάνε να επαναλαμβάνονται απ’ την άλλη γραμμή, τελειώστε τη συνάντηση όταν βεβαιωθείτε πως έχουν όλοι καταλάβει τις θεματικές. Πάντα θα υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν, αλλά θα πρέπει να αξιολογήσετε πια πρέπει να γίνουν πρώτα και ποια μπορούν να περιμένουν.