Πώς να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση

Πώς να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση

Τι να προσέξεις, πού να στραφείς και τι εμπόδια πρέπει να ξεπεράσεις στο δρόμο προς την επιτυχία.

Του Ανδρέα Στεφανίδη*

Αφεντικό του εαυτού σου
Η γνώση που αποκτούμε από τις σπουδές δεν είναι υποχρεωτικό να μας οδηγήσει σε μια εταιρεία ή στο δημόσιο, μπορεί θαυμάσια να αξιοποιηθεί στη δική μας δουλειά. Στην Ελλάδα δεν έχουμε μάθει να το θεωρούμε αυτό ως επιλογή, αυτό θα πρέπει να αλλάξει. Ο νέος που έχει όρεξη να δημιουργήσει, θα απασχοληθεί μόνος του. Αυτό σημαίνει ένα άτομο λιγότερο στη λίστα της ανεργίας, ενώ, αν πετύχει, θα δημιουργήσει και νέες θέσεις εργασίας.

Πρώτα η έρευνα
Κάνουμε πολύ καλή έρευνα αγοράς ώστε να δούμε αν η ιδέα μας υπάρχει ή όχι. Να διαπιστώσουμε αν είναι ήδη ξεπερασμένη ή, αντίθετα, πολύ μπροστά από την εποχή της. Ξεκινάμε μόνοι μας από το Ίντερνετ, σε φίλους μας, με ερωτηματολόγια που πιθανόν θα μοιράσουμε σε άτομα και φορείς. 

Το χρήμα δεν είναι το παν
Η εργασία είναι σημαντικότερη. Χρηματοδοτήσεις, δάνεια, αγορές και συνεργασίες δεν έχουν καμία σημασία αν δεν είμαστε έτοιμοι να αφιερωθούμε πρώτοι εμείς. Δεν τα περιμένουμε όλα από τις τράπεζες ή από το ΕΣΠΑ. Θα πρέπει να σηκώσουμε μανίκια, να θυσιάσουμε χρόνο και διακοπές, και να αφοσιωθούμε στην ιδέα μας.

Διαβάστε: Ο μύθος του multitasking

Επενδύστε στον εαυτό σας
Μάθετε τέλεια το αντικείμενό σας. Παρακολουθήστε σεμινάρια, μάθετε γλώσσες, διαβάστε βιβλία, επικοινωνήστε με αγορές, ταξιδέψτε.

Μιλήστε, συζητήστε, συνεργαστείτε.
Οι ιδέες γεννιούνται σε ένα μυαλό, αλλά για να μεγαλώσουν χρειάζονται περισσότερα. Αν ο διπλανός σας έχει καλύτερη ιδέα από τη δική σας, προσπαθείτε να συνεργαστείτε μαζί του ώστε να έχετε και οι δύο όφελος.

Οι μικροί έχουν μέλλον
Στην ΕΕ υπάρχουν σήμερα 25 εκατ. μικρές επιχειρήσεις. Αν αυτές βοηθηθούν στο να προσλάβουν ένα άτομο η καθεμία, το πρόβλημα της ανεργίας λύνεται σε μια μέρα. Για αυτό λέμε «think small first». Είναι πολύ πιο απλό να βοηθήσεις μια εταιρεία πέντε ατόμων να τα κάνει επτά, παρά μία των χιλίων να τους κάνει 1.100.

Κοιτάξτε έξω
Το κύριο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η εσωστρέφεια. Προσπαθούμε να πουλήσουμε ο ένας στον άλλον, ενώ θα έπρεπε όλοι μαζί να πουλάμε στο εξωτερικό. Μόνο έτσι θα δημιουργηθεί πλούτος, αλλιώς έχουμε απλώς ανακύκλωση. Από την πρώτη στιγμή θα πρέπει να σκέφτεστε την Ευρώπη. Η αγορά της είναι ένας χώρος 500 εκατ. κατοίκων και το ΑΕΠ της μεγαλύτερο από εκείνο των ΗΠΑ. Εκεί βρίσκονται οι μεγάλες ευκαιρίες.

Οι επιχειρήσεις είναι πελάτες σας
Πολλοί ξεχνούν ότι επιχειρηματικότητα δε σημαίνει μόνο πουλάω κάτι στο κοινό, αλλά -κυρίως- πουλάω κάτι σε επιχειρήσεις. Ολες οι σχετικές έρευνες στην Ελλάδα διαπιστώνουν ότι το «business to business» βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο.

Διαβάστε: Άυξηση: συμβουλές για τολμηρούς

Προσοχή στο overtrading
Είναι η κατάσταση στην οποία διαφημίζεσαι υπερβολικά, έρχονται οι πελάτες και εσύ δεν μπορείς να ανταποκριθείς στη ζήτηση, με αποτέλεσμα αυτοί να φεύγουν. Κανείς δεν γιγαντώνεται σε μία μέρα. Αναπτυχθείτε σταδιακά και σταθερά.

Μη φοβάστε την αποτυχία
Είναι και αυτή μέσα στο παιχνίδι. Στην Ελλάδα το 55 με 60% των νέων επιχειρήσεων κλείνει στην πρώτη τριετία. Ξαναπροσπαθήστε έχοντας την εμπειρία αυτή.

Η οικογένεια είναι «επιδότηση»
Το ότι στην Ελλάδα οι νέοι κατοικούν μέχρι τα 30 με τους γονείς τους, τους δίνει μια θαυμάσια ευκαιρία να ξεκινήσουν κάτι δικό τους χωρίς τεράστιο ρίσκο. Εκμεταλλευτείτε το χωρίς ντροπή.

Δικτυωθείτε και διασυνδεθείτε
Τα πάντα βρίσκονται στο Ίντερνετ. Δεν νοείται σήμερα νέος, πόσο μάλλον νέος επιχειρηματίας, που να μην ξέρει να ερευνά και να εκμεταλλεύεται το Διαδίκτυο. Γνωρίστε και άλλους σαν εσάς. Στην ΕΣΥΝΕ έχουμε διασυνδεθεί από το 2001 με αντίστοιχους συνδέσμους νέων επιχειρηματιών στην ΕΕ και από το 2007 είμαστε ο οικοδεσπότης της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας, ένα μοναδικό δίκτυο που διασυνδέει την επιχειρηματικότητα από 130 και πλέον χώρες.

Erasmus για επιχειρήσεις
Το www.erasmus-entrepreneurs.eu είναι ένα πρόγραμμα ανταλλαγής στο οποίο νέοι επιχειρηματίες μπορούν να εργαστούν δίπλα σε έμπειρους σε άλλη χώρα της ΕΕ. Εκμεταλλευτείτε το και, εκτός από πολύτιμη εμπειρία, θα αποκτήσετε έναν διακρατικό συνεργάτη.

* Ο Ανδρέας Στεφανίδης είναι Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών – Ο.Ε.ΣΥ.Ν.Ε.