Πώς να ξεπεράσετε τον φόβο σας και να ζητήσετε επιτέλους αύξηση

Πώς να ξεπεράσετε τον φόβο σας και να ζητήσετε επιτέλους αύξηση

Το να ζητήσεις αύξηση αποτελεί μία από τις δυσκολότερες συζητήσεις που μπορεί να κάνεις.

Η πλειοψηφία των εργαζομένων αντιλαμβάνονται τις σχετικές διαπραγματεύσεις ως αγχωτικές και περίεργες, και κάπως έτσι μια νέα έρευνα της Citi αποκαλύπτει ότι 37% των συμμετεχόντων σε αυτήν δεν έχουν ζητήσει ποτέ αύξηση.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάθε συζήτηση για χρήματα είναι άβολη, και οι άνθρωποι διστάζουν να εμπλακούν σε αυτήν. Πώς μπορείτε να ξεπεράσετε τους φόβους σας; Ιδού τέσσερα tips για να διευκολυνθείτε εάν σκέπτεστε να ζητήσετε αύξηση:

Δείξτε τι έχετε πετύχει

Τα αποτελέσματα μετράνε, γι’ αυτό φροντίστε να δείξετε τι έχετε πετύχει και πώς. Προετοιμαστείτε κατάλληλα συλλέγοντας παραδείγματα που δείχνουν τη συμβολή σας σε τομείς όπως η βελτίωση των εσόδων ή των πωλήσεων, η αύξηση της παραγωγικότητας, η αύξηση του βαθμού ικανοποίησης των πελατών, και η διείσδυση σε νέες αγορές.

Ορίστε τον μισθολογικό στόχο σας

Σε ποιο ποσό στοχεύετε; Μην ακολουθήσετε μια στάση υπεροψίας. Αντίθετα, ψάξτε ενδελεχώς την αγορά και τις αμοιβές σε θέσεις που είναι παρεμφερείς προς τη δική σας. Συλλέξτε στοιχεία που θα υποστηρίξουν τη διαπραγματευτική θέση σας. Και μην ζητήσετε ένα συγκεκριμένο ποσό, αλλά ένα εύρος ποσού, από τόσο μέχρι τόσο. Μια πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Columbia κατέδειξε ότι αυτή είναι μια αποτελεσματικότερη τακτική.

Να είστε δυναμικός αλλά και ευγενής

Κανονίστε μια συνάντηση και εμφανιστείτε σ’ αυτήν με αυτοπεποίθηση, αποφασιστικότητα και επαγγελματισμό. Πείτε με ακρίβεια τι θέλετε και υποστηρίξτε το αίτημά σας με στοιχεία. Μετά, σιωπήστε και ακούστε την απάντηση. Μην εμπλακείτε σε οποιαδήποτε διαμάχη και μην ασκήσετε κριτική. Μιλήστε με τη φωνή της λογικής, όχι του συναισθήματος.

Διαπραγματευτείτε εκ νέου (αν χρειαστεί)

Ας υποθέσουμε ότι ζητήσατε αύξηση και δεν σας δόθηκε. Μην τα παρατάτε. Υπάρχουν άλλες πτυχές της εργασίας σας που μπορείτε να διαπραγματευτείτε, όπως π.χ. η συμμετοχή σας σε κάποιο πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων; Κάτι τέτοιο θα σας βοηθήσει να διευρύνετε το δυναμικό σας και να αναδειχθείτε μελλοντικά. Τι άλλο υπάρχει, λοιπόν, πέραν του μισθού, που θα μπορούσατε να διεκδικήσετε;