Πώς ο Παπανδρέου κρατάει «όμηρο» την κυβέρνηση

Πώς ο Παπανδρέου κρατάει «όμηρο» την κυβέρνηση

Ανοιχτός πόλεμος στο ΠΑΣΟΚ, προβληματισμός στη κυβέρνηση και νέα εκλογικά σενάρια.

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση μετά τη χθεσινή πύρρειο νίκη στην ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο. Ειδικά η στάση του Γιώργου Παπανδρέου και η απόφαση του να ψηφίσει «όχι» στο άρθρο δύο που αφορά τις τράπεζες, ήταν ένα μήνυμα του πρώην πρωθυπουργού ότι τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο ως προς τις μελλοντικές του αποφάσεις.

Ήδη κυκλοφορούν σενάρια για δημιουργία νέου κόμματος μετά τις ευρωεκλογές, ενώ ένα άλλο ενδεχόμενο είναι αυτό μιας τριπλής εκλογικής αναμέτρησης τον Μάιο, που όμως είναι δύσκολο να προχωρήσει.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα ήθελε να διαγράψει τον Γιώργο Παπανδρέου από την ΚΟ του κόμματος, όπως έκανε ο δεύτερος με τον Κώστα Σημίτη. Όμως σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να κάνει το ίδιο και με τον Απόστολο Κακλαμάνη, που ψήφισε παρών στο άρθρο δύο και έτσι η κυβέρνηση θα έχανε τη δεδηλωμένη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν εξοργισμένος και με τους δύο, χρησιμοποίησε βαριές..εκφράσεις και δείχνει ότι η Χαριλάου Τρικούπη αιφνιδιάστηκε. Μάλιστα ο κ. Παπανδρέου δεν είχε λάβει μέρος στις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων τον τελευταίο καιρό, οπότε δεν είχαν διαφανεί οι προθέσεις του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος πήγε στο γραφείο του κ. Παπανδρέου μετά την ψηφοφορία και τον κατηγόρησε ότι παίζει προσωπικά πολιτικά παιχνίδια σε βάρος της παράταξης. «Είναι ντροπή η στάση σου!» φέρεται να τού είπε. «Ξέρεις πολύ καλά ότι εμείς είμασταν αυτοί που πιέσαμε να πάει η ρύθμιση σε μια κατεύθυνση που να εξυγιαίνει τις τράπεζες και να είναι ανταγωνιστικές οι μετοχές».

Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν απάντησε επί της ουσίας, αλλά είπε ότι ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έχει ευθύνη για το τραπεζικό σύστημα.

Πλέον όπως ανέφεραν βουλευτές της κυβέρνησης το παιχνίδι το ορίζει και ο Γιώργος Παπανδρέου, που είναι απρόβλεπτος παράγοντας, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητη και η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ να υψώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης, προσπαθώντας να συσπειρώσει τον κόσμο του και να κερδίσει το χαμένο έδαφος, όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Όλα τα παραπάνω θα απασχολήσουν τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο στο ραντεβού τους το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει τους τόνους με δηλώσεις του Σίμου Κεδίκογλου.  «Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι επαρκέστατη και αυτό αποδείχθηκε και στη χθεσινή ψηφοφορία» τόνισε  μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Βήμα”.

«Αποδείχθηκε ότι εκείνοι που θέλουν να συνεχίσει η κυβέρνηση το έργο της είναι περισσότεροι από την κυβερνητική πλειοψηφία» επισήμανε και απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τονίζοντας ότι «είναι εθνική ανάγκη να ολοκληρώσει η κυβέρνηση τη θητεία της. Είναι ειλημμένη πολιτική απόφαση».

Ο κ. Κεδίκογλου κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως δημιουργεί σκηνικό πόλωσης, σημειώνοντας ότι «χάνεται η ύπαρξη του Τσίπρα που στηρίζεται στο αντιμνημόνιο». Αναφορικά με την πρόταση μομφής που κατέθεσε εναντίον του υπουργού Οικονομικών, δήλωσε: «αποδείχτηκε η ασχετοσύνη του για τα κοινοβουλευτικά πράγματα. Κάποιοι δεν είχαν διαβάσει σωστά ή δεν τον είχαν συμβουλεύσει σωστά».

Τέλος, σχετικά με τη διαγραφή του Νικήτα Κακλαμάνη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είπε: «Η ψηφοφορία είχε χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Το γνώριζε όλη η χώρα. Κρίμα που ο κ. Κακλαμάνης με τόση πολιτική εμπειρία δεν το αντιλήφθηκε. Προκαλεί έκπληξη».

Διαβάστε περισσότερα: 

Βενιζέλος σε Παπανδρέου: «Ντροπή σου για αυτό που έκανες»

Σκανδαλίδης: «Ο Παπανδρέου να ξεκαθαρίσει τη στάση του»