Πώς η Procter & Gamble μπορεί να μεγαλώσει μικραίνοντας

Πώς η Procter & Gamble μπορεί να μεγαλώσει μικραίνοντας

Η εταιρεία παραγωγής καταναλωτικών ειδών ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα εγκαταλείψει έως και 100 μάρκες, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική.

των Σαντζάι Κόσλα και Μοχαμπίρ Σόνι

Ύστερα από πάνω από μια δεκαετία ευρείας επέκτασης, εξαγοράζοντας σχεδόν τα πάντα, από εταιρείες καλλυντικών μέχρι κατασκευαστές μπαταριών, η Procter & Gamble ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι πρόκειται να ξεφορτωθεί πάνω από τις μισές μάρκες της, σε μια προσπάθεια να αναπτυχθεί. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Έι Τζι Λάφλεϊ, δήλωσε ότι η εταιρεία θα παραχωρήσει πάνω από 100 μάρκες και θα εστιάσει στις 70 ή 80 του χαρτοφυλακίου της που αποφέρουν τα μεγαλύτερα έσοδα. Με άλλα λόγια, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής καταναλωτικών ειδών θέλει να μικρύνει για να μεγαλώσει.

Η ανακοίνωση της P&G αντανακλά μια αντιφατική τάση που έχουμε δει σε εταιρείες, τόσο σε μεγάλες όσο και σε μικρές, καθώς αυτές επιδιώκουν να αναπτυχθούν – τη γοητεία της μεγέθυνσης και τη σοφία της συρρίκνωσης.

Κάθε εταιρεία υποτίθεται ότι πρέπει να αναπτυχθεί για να δημιουργήσει αξία για τους μετόχους της. Συχνά όμως, αυτό σημαίνει ανάπτυξη με κάθε μέσο: επέκταση γραμμών παραγωγής, απόκτηση νέων πελατών, είσοδο σε νέες αγορές. Κάθε ευκαιρία για επέκταση φαντάζει ελκυστική, εφόσον φέρνει νέα έσοδα. Όμως, η απερίσκεπτη αναζήτηση των ευκαιριών ανάπτυξης επιφυλάσσει προβλήματα. Αν οι εταιρείες δεν αναπτυχθούν πειθαρχημένα, τότε η συνθετότητα των δραστηριοτήτων τους αυξάνεται με ρυθμό ταχύτερο σε σχέση με την αύξηση των εσόδων. Το αποτέλεσμα; Έλλειψη εστίασης, υψηλότερα κόστη, και χαμηλότερη κερδοφορία.

Άρα, γιατί έξυπνες εταιρείες, όπως η P&G, αφήνουν τα πράγματα εκτός ελέγχου ώσπου να είναι πολύ αργά; Γιατί η P&G κράτησε για τόσο καιρό τις πιο αδύναμες μάρκες της; Κάποιες φορές, το πρόβλημα απαιτεί χρόνο για να εμφανιστεί. Είναι όπως το φαί• όταν τρως, χρειάζεσαι ένα τέταρτο για να λάβεις το μήνυμα από το στομάχι σου ότι έχεις χορτάσει

Κάποιες από τις πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις της εποχής μας εφαρμόζουν την αρχή σύμφωνα με την οποία το κλειδί της εταιρικής επιτυχίας είναι οι προτεραιότητες – το να βρίσκεις τι δουλεύει για σένα και να εστιάζεις σ’ αυτό. Με άλλα λόγια, το να ασχολείσαι με λιγότερα πράγματα, αλλά να το κάνεις με καλύτερο τρόπο και σε μεγαλύτερη κλίμακα. Αυτή είναι η «σοφία του λιγότερου».

Για την P&G, η πρόκληση τώρα θα είναι να διαχειριστεί τη διαδικασία αυτή με επιτυχία.

Διαβάστε ακόμη: 

H Wal – Mart πατάει «φρένο»