Πως η τεχνολογία άλλαξε τις προσλήψεις

Πως η τεχνολογία άλλαξε τις προσλήψεις

Τα νέα τεχνολογικά μέσα και εργαλεία βοήθησαν τη διαδικασία εύρεσης εργασίας και την τοποθέτησαν σε άλλο επίπεδο.

Σύμφωνα με έρευνα του CareerBuilder το 77% των εργαζόμενων ψάχνει ήδη για άλλη δουλειά ή είναι ανοιχτοί στο ενδεχόμενο να αλλάξουν εργασία.

Η εύρεση νέας θέσης εργασίας έχει γίνει μια ψυχοφθόρα διαδικασία αφού έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο ανταγωνισμός, αλλά και οι απαιτήσεις των εργοδοτών. Η διαδικασία από την άλλη έχει απομακρυνθεί από την απλή κατάθεση ενός βιογραφικού, με τους recruiters να χρησιμοποιούν όλα τα τεχνολογικά μέσα για την πρόσληψη προσωπικού.

Αυτά είναι τα σημαντικότερα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε όποιοι κι αν είναι οι επαγγελματικοί σας στόχοι.

  • Διαφάνεια

Μόλις αποφασίσετε σε πια εταιρεία θα κάνετε αίτηση, μπορείτε να ψάξετε στο διαδίκτυο για στοιχεία. Από τους μισθούς που πληρώνει, μέχρι το πόσο ευχαριστημένοι είναι οι υπάλληλοι. Αντίστοιχα, οι εργοδότες μόλις δουν το βιογραφικό σας, μπορούν να ανατρέξουν στα προσωπικά σας blog και profiles στα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα και να ξέρουν πως είναι ο υποψήφιος στη καθημερινή του ζωή.

  • Η τεχνολογία μπορεί να μας κάνει να δείχνουμε πιο ανθρώπινοι

Η διαδικασία της αναζήτησης εργασίας, όπως ήδη τονίσαμε, έχει αλλάξει και έχει απομακρυνθεί από τη διαδικασία που οι υποψήφιοι στέλνανε emails και λαμβάνανε απαντήσεις από «ανώνυμους» εργοδότες. Σήμερα, η απάντηση από μια αγγελία στο LinkedIn ή ένα από email από τον υπεύθυνο Ανθρώπινου Δυναμικού συνοδεύεται με μια φωτογραφία δίπλα από την ηλεκτρονική διεύθυνση. Με αυτό τον τρόπο, είναι σαν να υπάρχει μια φιλική συζήτηση με τη τεχνολογία να παίζει τον δικό της ρόλο και να βοηθάει τελικά.

  • Οι δεξιότητες στη καθημερινή ζωή είναι τα πραγματικά διαπιστευτήρια

Μπορεί να έχετε πτυχία και masters και να έχετε παρακολουθήσει δεκάδες σεμινάρια, αλλά αν δε μπορείτε να το αποδείξετε έμπρακτα κανείς δε θα σας πιστέψει. Ένα blog είναι η τρανή απόδειξη του πόσο καλά γράφετε και όχι απλά skill γραμμένο σε ένα χαρτί.

  • Το βιογραφικό είναι ακόμα σημαντικό – αλλά βασίζεται στα δεδομένα

Μπορεί η αντιγραφή του βιογραφικού σας από το Word στις φόρμες των σελίδων ευρέσεως εργασίας να είναι χρονοβόρα, αλλά είναι σημαντική καθώς διαθέτουν ειδικά εργαλεία που κοσκινίζουν το βιογραφικό σας, φιλτράροντας τα στοιχεία που οι εταιρείες θεωρούν σημαντικά.

  • Οι πιο «έξυπνοι» recruiters γνωρίζουν καλά την αγορά

Η έρευνα του CareerBuilder έδειξε, επίσης, πως το 91% των υποψηφίων παίρνουν σοβαρά υπ’ όψιν τη φήμη που έχει η εταιρεία. Έτσι, οι πιο αποτελεσματικοί recruiters έχουν πλήρη επίγνωση της αγοράς και χρησιμοποιούν τη διαφήμιση προς όφελος τους, προβάλλοντας το υλικό τους στη σελίδα τους – πείθοντας έτσι τους υποψηφίους να μην ανατρέχουν στις σελίδες τους μόνο για δουλειά αλλά για να γνωρίζουν κάθε στιγμή τι γίνεται στην εταιρεία.

Διαβάστε ακόμα:

Τι κάνω μετά τη συνέντευξη για δουλειά;

Έξι τρόποι για να «καλοπιάσετε» το αφεντικό σας

Η έλλειψη απάντησης είναι τελικά πάντα συνώνυμο της «απόρριψης»;