Πώς θα φτιάξετε την επιχειρηματική σας «dream team»

Πώς θα φτιάξετε την επιχειρηματική σας «dream team»

Οι καλύτερες ομάδες είναι μικρές, έχουν πολλές γυναίκες, και ξέρουν πώς να μαλώνουν!

του Ρόμπερτ Σάτον

Ο συνάδελφός μου Χάγκι Ράο του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, αφιέρωσε επτά χρόνια μελετώντας πώς οι επιχειρήσεις αναβαθμίζονται και γίνονται καλύτερες. Ανακάλυψε ότι η διαδικασία γίνεται σε μεγάλο βαθμό μέσα από ομάδες – ή με την ανάπτυξη νέων ομάδων στο σωστό ρυθμό και τον σωστό τρόπο και το συνδυασμό των προσπαθειών πολλών ομάδων σε όλη την εταιρεία.

Αυτή η δυναμική είναι ζωτικής σημασίας ακόμη και για μικρές νέες επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, η Pulse News, κατασκευάστρια της εφαρμογής «news aggregator», ξεκίνησε το 2010. Άρχισε να βρίσκεται αντιμέτωπη με προβλήματα απόδοσης όταν η εταιρεία μεγάλωσε έχοντας μόλις οκτώ υπαλλήλους. Έτσι, οι ιδρυτές της, Ακσάι Κοθάρι και Άνκιτ Γκούπτα, χώρισαν την Pulse σε τρεις μικρές ομάδες. Σχεδόν αμέσως, η νέα εταιρεία άρχισε να παράγει καλύτερο λογισμικό πιο γρήγορα – και οι άνθρωποι συνεργάζονταν καλύτερα βοηθώντας ο ένας τον άλλον να λύσουν τα προβλήματα.

Όταν η εταιρεία μεγάλωσε και απέκτησε 12 άτομα (που εργάζονταν σε τέσσερις ομάδες, όλοι στον ίδιο χώρο), κάθε ομάδα διατήρησε ένα πίνακα ανακοινώσεων που γνωστοποιούσε την τρέχουσα εργασία της σε όλους μέσα στην εταιρεία. Κάθε απόγευμα, κάθε ομάδα έδινε μια σύντομη ομιλία στην εταιρεία σχετικά με το αντικείμενο της εργασίας τους και τα σημεία για τα οποία χρειάζονταν  συμβουλές και βοήθεια. Στην Pulse συνέχισαν να στηρίζονται σε μικρές ομάδες, δεδομένου ότι ο αριθμός των υπαλλήλων αυξήθηκε στους 25 και οι χρήστες σε 30 εκατομμύρια. Η εταιρεία εξαγοράστηκε από τη LinkedIn έναντι 90 εκατομμυρίων δολαρίων το 2013.

Είτε πρόκειται για μια νεοσύστατη εταιρεία που αναπτύσσεται, όπως η Pulse, είτε για τη διάδοση νέων πρακτικών σε μια υπάρχουσα επιχείρηση, εντοπίσαμε πέντε χαρακτηριστικά των αποτελεσματικών ομάδων που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε αποδοτικοί καθώς μεγαλώνει η εταιρεία.

Διατηρήστε μικρές ομάδες
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν οι ομάδες ασχολούνται με εργασίες που απαιτούν εντατική ανταλλαγή πληροφοριών και συντονισμό. Για τις περισσότερες εργασίες, τέσσερα ή πέντε άτομα είναι η βέλτιστη λύση, καθώς μόλις οι ομάδες μεγαλώνουν πάνω από 10 ή 12 άτομα, οι επιδόσεις και οι διαπροσωπικές σχέσεις αρχίζουν να καταπέφτουν. Πολλές ενδελεχείς μελέτες δείχνουν ότι αυτό συμβαίνει λόγω της γνωστικής υπερφόρτωσης. Είναι πολύ πιο δύσκολο να συντονίσετε τις δραστηριότητές και να παρακολουθείτε τις ιδιορρυθμίες και τις διαθέσεις 10 συναδέλφων απ’ ότι τριών ή τεσσάρων.

Χρησιμοποιήστε την ιεραρχία για να νικήσετε τη γραφειοκρατία
Καθώς οι εταιρείες μεγαλώνουν, εκτός από την διαίρεση μεγάλων ομάδων, θα πρέπει να προσθέσετε διαδικασίες για να συνδυάσετε τις λειτουργίες τους. Δείτε την Pulse. Αφού χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες (η καθεμία με έναν αρχηγό) χρησιμοποίησαν τους πίνακες ανακοινώσεων και σύντομες αναφορές κάθε απόγευμα για να υποστηρίξουν την επικοινωνία και το συντονισμό μεταξύ των τεσσάρων ομάδων. Η ιεραρχία, οι διαδικασίες, και ο διευθυντής μερικές φορές αντιμετωπίζονται σαν κακές λέξεις. Ωστόσο, καθώς οι εταιρείες μεγαλώνουν και γίνονται πιο σύνθετες, αποτελούν αναγκαία μέτρα, εφόσον χρησιμοποιούνται σε μικρές δόσεις και με τις κατάλληλες προφυλάξεις.

Δημιουργήστε κοινούς ρυθμούς εντός και μεταξύ των ομάδων
Αυτή είναι μια αποτελεσματική προσέγγιση για το συντονισμό της δράσης δίχως την προσφυγή σε υπερβολικά στενή επίβλεψη ή μεγάλες λίστες κανόνων όταν μια επιχείρηση διευρύνεται. Όταν όλοι σε μια επιχείρηση ασκούν τις ίδιες τελετουργίες τις ίδιες ώρες και έχουν παρόμοιους στόχους και κοινές προθεσμίες, καταλαβαίνουν σε τι να εργαστούν, πώς η εργασία τους συμβαδίζει με εκείνη των άλλων, και πότε να καταβάλουν επιπλέον προσπάθεια – έτσι υπάρχει λιγότερη ανάγκη για διοικητική «λάσπη».

Μάθετε πώς και πότε πρέπει να μαλώνετε
Στις καλύτερες ομάδες, τα μέλη της «μαλώνουν σα να έχουν δίκιο κι ακούνε σαν να έχουν άδικο». Ένα μεγάλο μέρος της «εποικοδομητικής αντιπαράθεσης» είναι το να ξέρεις πότε να σταματάς να μαλώνεις, να παίρνεις μια απόφαση και να αρχίζεις να την εφαρμόζεις – ακόμα κι αν διαφωνείς με αυτό.

Προσθέστε περισσότερες γυναίκες
Ομάδες με υψηλότερα ποσοστά γυναικών αποδίδουν καλύτερα σε δύσκολες εργασίες, όπως «οπτικά αινίγματα σε διαπραγματεύσεις, brainstorming, αγώνες, και πολύπλοκες εργασίες σχεδιασμού που βασίζονται σε κανόνες» – οι ερευνητές θεωρούν ότι με επιπλέον γυναίκες σε μια ομάδα αυξάνεται ο δείκτης της «συλλογικής νοημοσύνης».

Με λίγα λόγια, η ανάπτυξη μιας εταιρείας παρουσιάζεται συχνά ως «πρόβλημα περισσότερων ατόμων». Εξάλλου, η πρόκληση είναι να προσθέσετε περισσότερους υπαλλήλους, να αποκτήσετε περισσότερους πελάτες και περισσότερα καταστήματα, και να διαδώσετε νέα προγράμματα και τεχνολογίες. Όμως, η ανάπτυξη είναι επίσης ένα «πρόβλημα λιγότερων διαδικασιών». Οι καλύτεροι ηγέτες και ομάδες πάντα σκέφτονται τι δεν χρειάζεται και τι πρέπει να σταματήσει να εφαρμόζεται.

Διαβάστε ακόμη:

Εκτιμώντας τις μικρές ιδέες

Επτά εύκολοι τρόποι για να γίνετε ένα καλύτερο αφεντικό

Πώς να κρατήσετε τους εργαζόμενούς σας