Πώς να κρατήσετε τους εργαζόμενούς σας

Πώς να κρατήσετε τους εργαζόμενούς σας

Oι εταιρείες «τρέχουν» για να κρατήσουν τους καλύτερούς τους υπαλλήλους.

Ο πειρασμός για εύρεση καλύτερης εργασίας μπαίνει στο μυαλό του 85% των εργαζομένων που συνομιλούν με πιθανούς εργοδότες, ακόμα και μεταξύ ανθρώπων που δηλώνουν «ικανοποιημένοι» με τη δουλειά τους.

Αν δε θέλετε να χάσετε τους ικανότερους υπαλλήλους σας, ιδού μερικές συμβουλές:

Δώστε τους λόγο
Οι μηνιαίες συναντήσεις όπου συζητιούνται θέματα της εταιρείας είναι ένας τρόπος ώστε να αισθανθούν οι υπάλληλοι ότι είναι η εταιρεία. Φυσικά μερικές φορές οι απαιτήσεις τους μπορεί να υπερβούν τα όρια, αλλά πάντα είναι πιο επικίνδυνο το να μη ρωτώνται ποτέ για τη γνώμη και τις επιθυμίες τους.

«Δεν λαμβάνεται κάθε απόφαση ομόφωνα ή δημοκρατικά, αλλά ωθεί τη δημιουργικότητα και την εμπλοκή των υπαλλήλων με το αντικείμενό τους,» λέει η Κάθρην Μίνσιου, διευθύνουσα σύμβουλος σε εταιρεία επαγγελματικής σταδιοδρομίας στη Νέα Υόρκη.

Να ελέγχετε συχνά την κατάσταση και να λέτε ευχαριστώ
Ο παραδοσιακός ετήσιος απολογισμός δεν περνάει πια, λέει η Άλισον Ουίλοουμπι, αντιπρόεδρος στην Glassdoor.com. Για να διασφαλίσει ότι λαμβάνει τακτική πληροφόρηση, η εταιρεία Quirky.com χρησιμοποιεί αυτοματοποιημένο λογισμικό με εβδομαδιαία ερωτηματολόγια. Οι εργαζόμενοι ρωτώνται για τα πράγματα που πάνε καλά στην εταιρεία, πού υπάρχουν προβλήματα και πώς να βελτιώσουν την εργασία τους. Ως αποτέλεσμα, οι διευθυντές έχουν το χρόνο να σκεφτούν πώς να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις πριν καταφύγουν σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις για εξεύρεση λύσεων, λέει η Ροσέλ Ντερέ, αντιπρόεδρος της εταιρείας.

«Η μέριμνα,» λέει ο Τζερεμι Μπλουμ, διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία λογισμικού Integrate, «είναι το κλειδί για να δημιουργηθεί αφοσίωση.»

Προσφέρετε επαγγελματική – και προσωπική – εξέλιξη
Η απουσία επαγγελματικής εξέλιξης είναι βασικός λόγος για τον οποίο ο κόσμος παρατάει τη δουλειά του, λέει η Μπεθ Ν. Κάρβιν, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρεία Nobscot Corp. Ολοένα και περισσότερες εταιρείες αρχίζουν προγράμματα επαγγελματικής καθοδήγησης για να αποτρέψουν αυτό το ενδεχόμενο.

Εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, όπως η Everwise, παρέχουν έναντι κάποιας αμοιβής συμβούλους σε εταιρείες που φέρνουν φρέσκες ιδέες σχετικά με τις πιθανότητες επαγγελματικής εξέλιξης.

Προσφέρετε διαλείμματα
Παροχές όπως συνδρομές σε γυμναστήρια και δωρεάν γεύματα είναι ωραίες, αλλά πολλές φορές και ένα απλό διάλειμμα από το γραφείο μπορεί να τονώσει το ηθικό και να αυξήσει την αφοσίωση.

Μια από τις πιο δημοφιλείς προσφορές στη Quirky είναι η εβδομάδα διακοπών κάθε τρίμηνο (επιπλέον των κανονικών ημερών άδειας). «Το να γνωρίζεις ότι υπάρχει αυτό το διάλειμμα σε κάνει να αισθάνεσαι ότι εργάζεσαι για κάποιο κοινό σκοπό,» λέει η Ντερέ.

Στη Slice of Lime, μια σχεδιαστική εταιρεία, ο ιδιοκτήτης Κέβιν Μένζι παρέχει στους υπαλλήλους του διακοπές για σκι και «δημιουργικές δραστηριότητες,» όπως ένα πρόσφατο ταξίδι στη Universal Studios. Επιπλέον επιτρέπει στους υπαλλήλους να αφιερώνουν 20% του χρόνου εργασίας τους σε προσωπικά ενδιαφέροντα και διαθέτει ένα ανοιχτό λογαριασμό στην Amazon για τους υπαλλήλους.

Οι παροχές αυτές, λέει, κοστίζουν πολύ λιγότερο από το να χρειαστεί να βρει κάποιον καινούργιο υπάλληλο. «Παίρνεις τα λεφτά σου πίσω επειδή μένουν, είναι χαρούμενοι και κάνουν καλά τη δουλειά τους,» λέει.

Διαβάστε περισσότερα: 

Πώς να διοικήσετε «από τα χαρακώματα»

Η τέχνη του να ακούς τον συνομιλητή σου