Πώς θα γίνει η αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης

Πώς θα γίνει η αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης

Οι αλλαγές που έρχονται στα όρια συνταξιοδότησης αφορούν χιλιάδες συνταξιούχους και εργαζόμενους.

Έως και 9,5 εργάσιμα χρόνια επιπλέον χρειάζονται χιλιάδες εργαζόμενοι για να βγουν στη σύνταξη, λόγω των επικείμενων αλλαγών που σχεδιάζει το Υπουργείο Εργασίας για τα όρια συνταξιοδότησης.

Ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» αναφέρει ως στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι να πραγματοποιηθεί σταδιακά η εν λόγω αύξηση προκειμένου μέχρι το 2022 να μην δύναται κανείς να συνταξιοδοτηθεί, αν δεν έχει συμπληρώσει το 67 έτος της ηλικίας του. Από το συγκεκριμένο μέτρο δεν εξαιρείται κανένας εργαζόμενος, αλλά ούτε και οι μητέρες ανηλίκων.

Μεταξύ αυτών που επηρεάζονται περισσότερο από τις σχεδιαζόμεριανες αλλαγές είναι όσοι από την 1η Ιουλίου 2015 έως το τέλος της χρονιάς θα συμπληρώσουν το 50ο έτος της ηλικίας τους, καθώς αυτοί «φορτώνονται» 6,5 χρόνια επιπλέον εργασίας. Αντιστοίχως, το 2017 οι 50άρηδες θα επιβαρυνθούν με 9,5 χρόνια επιπλέον εργασίας και θα βγουν στην σύνταξη το 2026.

Επί της ουσίας, η πρόταση περιλαμβάνει αλλαγές για όλους τους ασφαλισμένους με κλιμακωτή αύξηση των ορίων ηλικίας με μεταβατική περίοδο από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 έως το τέλος του 2021, ενώ από την 1η/1/2022, το όριο εξόδου στη σύνταξη καθορίζεται για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζομένους στο 67ο έτος.

«Μαχαίρι» σχεδιάζεται φυσικά να μπει στις πρόωρες συντάξεις του Δημοσίου. Μάλιστα, η συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων ηλικίας από 50 έως 55 ετών αναστέλλεται καθώς τα όρια ηλικίας ανεβαίνουν κατά 1,5 έως και 6,5 χρόνια.