Πώς το Brexit χτυπάει τα επενδυτικά κεφάλαια και τις startups

Πώς το Brexit χτυπάει τα επενδυτικά κεφάλαια και τις startups

Ποιοι θα πληγούν περισσότερο;

Οι τεχνολογικές startups με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και οι venture capitalists θα είναι οι μεγαλύτεροι «χαμένοι» σε περίπτωση που η Βρετανία χάσει την πρόσβαση της στο Ευρωπαϊκά Επενδυτικό Ταμείο μετά την έξοδο της απ’ την ΕΕ.

Σύμφωνα με έκθεση του TechUK, η Βρετανία θα πρέπει να διατηρήσει πάσα θυσία τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ακόμα και μετά το Brexit.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) είναι σημαντικός υποστηρικτής των βρετανικών venture capital εταιρειών μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤΕ). Αυτοί οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων αντιμετωπίζουν τώρα σημαντικά εμπόδια όσον αφορά την άντληση νέων κεφαλαίων από το ΕΤΕ, το οποίο δεν είναι πρόθυμο να στηρίξει τις βρετανικές επιχειρήσεις μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50.

Ο διευθύνων σύμβουλος της TechUK, Julian David, δήλωσε: «Η απώλεια πρόσβασης στο ΕΤΕ θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα των καινοτόμων νέων ή ταχέως αναπτυσσόμενων τεχνολογικών εταιρειών να λάβουν τη χρηματοδότηση που χρειάζονται».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για να καλύψει τα κενά της χρηματοδότησης που τυχόν προκύψουν, η απώλεια της χρηματοδότησης από το ΕΤΕ θα ήταν σαν να «γκρεμίζει» κανείς τις γέφυρες.

Να σημειωθεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κατέχει μερίδιο 16% στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που ισοδυναμεί με € 10,2 δισ. (£ 9,34 δισ.), σύμφωνα με τους The Financial Times.

Τα κράτη μέλη λαμβάνουν χρηματοδότηση για έργα υποδομής και άλλα έργα που ενδέχεται να προωθήσουν τους απώτερους στόχους συνοχής της ΕΕ.

Μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων πιο συγκεκριμένα, παρέχονται  χρηματοδοτήσεις σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, Μάλιστα, το Ταμείο είχες δεσμεύσει πάνω από 2 δις. λίρες για επενδύσεις σε βρετανικά VC, απόφαση που «πάγωσε» μετά το δημοψήφισμα και την έξοδο της χώρας απ’ την ΕΕ.

Τέλος, δεν είναι ακόμα σαφές τι θα συμβεί με τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΤΕπ.

Η πιο ελκυστική επιλογή είναι απλώς να πάρουν το μερίδιο των 10,2 δισεκατομμυρίων ευρώ – αλλά στην πραγματικότητα είναι απίθανο να συμβεί αυτό, εξαιτίας του «νομοσχεδίου εξόδου» της Βρετανίας.

Ακόμη και αν το Ηνωμένο Βασίλειο αποκαταστήσει κάποια από τα χρήματα, θα υπάρξει μια περίοδος αβεβαιότητας που μπορεί να κρατήσει μήνες αν όχι χρόνια σχετικά με το πώς τα VC, και επομένως οι νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας, θα έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια.