Πώς το Facebook θα συνεχίσει να στέλνει βίντεο με γάτες σε όλο τον κόσμο

Πώς το Facebook θα συνεχίσει να στέλνει βίντεο με γάτες σε όλο τον κόσμο

Μάθετε τα πάντα για το Facebook Edge Fabric.

της Μπαρμπ Ντάροου

Το Facebook είναι το κοινωνικό δίκτυο που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να διαμοιράζονται βίντεο με γάτες, αστεία βίντεο, και φωτογραφίες με μωρά.

Αλλά για τους ειδικούς της τεχνολογίας, το Facebook είναι πρωτοπόρο στην ανάπτυξη σοβαρής τεχνολογίας που συμβάλλει στη διανομή όλου αυτού του περιεχομένου.

Το Facebook πλέον θεωρείται εξειδικευμένο στην κατασκευή και λειτουργία τεράστιων κέντρων δεδομένων, καθώς και στην εξασφάλιση της ροής δεδομένων στους χρήστες σε όλο τον κόσμο.

Πρόκειται για μια σύνθετη και «βαριά» τεχνολογία.

Πρόσφατα, το Facebook αναφέρθηκε εκτενώς στο πώς καταφέρει να παραδίδει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στους παραλήπτες όλες αυτές τις αναρτήσεις των χρηστών.

Η εταιρεία δημοσιοποίησε μια τεχνική εργασία με τίτλο “Steering Oceans of Content to the World” («Κατευθύνοντας Ωκεανούς Περιεχομένου στον Κόσμο»), η οποία συνοψίζει τα συστήματα λογισμικού που έχει κατασκευάσει για να ικανοποιήσει την αυξανόμενη ζήτηση τόσο από υπηρεσίες όσο και από ανθρώπους.

Το Facebook έχει αναφερθεί εκτενώς στους διακομιστές και τους διακόπτες δικτύου που σχεδιάζει για να «τρέξει» τα τεράστια κέντρα cloud δεδομένων του.

Τώρα, όμως, είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία δημοσιεύει λεπτομέρειες γύρω απ’ το πώς συνδέει τα κύρια κέντρα δεδομένων της με «παγκόσμια σημεία παρουσίας», δηλαδή μικρούς τοπικούς σταθμούς που θέτουν το απαραίτητο περιεχόμενο πιο κοντά σε δυνητικούς καταναλωτές. Το σύστημα αυτό είναι γνωστό ως Facebook Edge Fabric.

Το συμπέρασμα που εξάγεται από αυτή την περίπτωση είναι ότι το Facebook και μια σειρά άλλων εταιρειών προσανατολισμένων προς το cloud – όπως η Google και η Microsoft – καθοδηγούν ολοένα και περισσότερο την ατζέντα σε επίπεδο hardware, λογισμικού, και δικτύων. Και το κάνουν αυτό εν μέρει σχεδιάζοντας το hardware που χρειάζονται για τη δική τους χρήση, και μετά καθιστώντας διαθέσιμες τις προδιαγραφές αυτές σε άλλες επιχειρήσεις μέσω του Προγράμματος Open Compute.

Το ίδιο συμβαίνει και στο «μέτωπο» του λογισμικού, με το Facebook να παρουσιάζει το δικό του λογισμικό εξισορρόπησης φόρτου που διαμερίζει την κίνηση και ελαχιστοποιεί τις συμφορήσεις. Συχνά, αυτό το λογισμικό είναι ανοιχτού κώδικα ώστε κι άλλοι να το χρησιμοποιήσουν και να το αναπτύξουν.

Παλαιότερα, αυτά τα «λημέρια» ανήκαν σε εταιρείες τεχνολογίας όπως η πρώην Hewlett-Packard, η IBM, η Cisco και η EMC (η οποία πλέον ανήκει στην Dell Technologies).