Πόσα δισ. δολάρια θα κοστίσει στην Boeing η μαζική καθήλωση των 737 Max

Πόσα δισ. δολάρια θα κοστίσει στην Boeing η μαζική καθήλωση των 737 Max
epa07435148 A screen shows stock pricing information for the Boeing company at the end of the of the trading day at the New York Stock Exchange in New York, New York, USA, 13 March 2019. The United States joined most of the rest of the world on the same afternoon in grounding all Boeing 737 Max 8 planes following two separate crashes involving the model that have raised safety questions. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ραγδαίες οι εξελίξεις για την εταιρεία αεροναυπηγικής μετά τη συντριβή του αεροσκάφους της.

 

Η απόφαση της Boeing να καθηλώσει όλα τα αεροσκάφη τύπου 737 Max αναμένεται να κοστίσει στην εταιρεία πολλά δισ. δολάρια.

Μετά τις επίσημες ανακοινώσεις την Τετάρτη, έπειτα από μια πολυήμερη αναμονή που ακολουθήθηκε από παρεμβάσεις πολλών κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο, η εταιρεία είδε τη φήμη της να καταρρέει – μαζί με τη μετοχή της. Άλλωστε, σε λιγότερο από πέντε μήνες δύο αεροσκάφη τύπου 737 Max συνετρίβησαν, αφήνοντας πίσω τους δεκάδες νεκρούς.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Wall Street Journal, το συνολικό κόστος της καθήλωσης των αεροσκαφών αναμένεται να κυμανθεί από 1 ως 5 δισ. δολάρια. Το ποσό αυτό αφορά μια τρίμηνης διάρκειας καθήλωση, με την Boeing για μπορεί -για την ώρα- να υποστηρίζει ότι θα αντέξει το κόστος. Η εταιρεία πέτυχε την περασμένη χρονιά ρεκόρ εσόδων, φτάνοντας τα 101 δισ. δολάρια, με το καθαρό της κέρδος να διαμορφώνεται στα 10,6 δισ. δολάρια.

Η εταιρεία αεροναυπηγικής δεν έκανε καμία αναφορά την Τετάρτη σχετικά με την παραγωγική της διαδικασία, όμως θεωρείται μάλλον απίθανο να συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό.

Το μεγαλύτερο ποσό που αναμένεται να διαθέσει η Boeing αφορά τις αποζημιώσεις των αεροπορικών εταιρειών που αγόρασαν τον επίμαχο τύπο αεροσκάφους. Συνολικά έχουν πουληθεί 370 Boeing 737.

Η εταιρεία αεροναυπηγικής επιμένει ότι τα σκάφη της είναι πλήρως ασφαλή, όμως οι επενδυτές δεν δείχνουν την ίδια σιγουριά. Την εβδομάδα αυτή η μετοχή της υποχώρησε κατά 12%.

Οι αμερικανικές αρχές και η Boeing δήλωσαν από κοινού ότι μια αναβάθμιση στο λογισμικό των συγκεκριμένων αεροσκαφών θα δώσει περισσότερο έλεγχο στους πιλότους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, με τις επερχόμενες παρεμβάσεις να είναι προγραμματισμένες για τον Απρίλιο.