Πόσο κόστισε στις ΗΠΑ η στρατιωτική εμπλοκή στο Αφγανιστάν

Πόσο κόστισε στις ΗΠΑ η στρατιωτική εμπλοκή στο Αφγανιστάν

Ο Πρόεδρος Τραμπ δεσμεύτηκε πρόσφατα να ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

Η στρατηγική αυτή πρόκειται να επεκτείνει τον μακροβιότερο πόλεμο στην αμερικανική ιστορία και να προσθέσει δισεκατομμύρια δολάρια στο συνολικό χρηματικό κόστος του.

Μια εκτίμηση του Anthony Cordesman, κατόχου της Έδρας Στρατηγικής Arleigh A. Burke στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, προσδιορίζει το συνολικό κόστος της στρατιωτικής εμπλοκής των ΗΠΑ στα 841 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Cordesman, ο οποίος έχει υπάρξει σύμβουλος στα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, λέει ότι το συγκεκριμένο ποσό περιλαμβάνει και τα ποσά που έχουν δεσμευτεί στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς.

Άλλοι παρατηρητές, όμως, ανεβάζουν το κόστος του πολέμου στο Αφγανιστάν για τις ΗΠΑ σε τρισεκατομμύρια δολάρια, καθώς λαμβάνουν υπόψη τους ένα ευρύτερο σύνολο παραγόντων.

Για παράδειγμα, η Neta Crawford, συνδιευθύντρια του Προγράμματος Cost of Wars στο Πανεπιστήμιο Brown, εκτιμά ότι οι συνολικές πολεμικές δαπάνες των ΗΠΑ σε Ιράκ, Αφγανιστάν και Πακιστάν από το 2001 μέχρι σήμερα προσεγγίζουν τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Από το συγκεκριμένο ποσό, τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια αφορούν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.

Αλλά ακόμα και αυτά τα μεγαλύτερα ποσά δεν περιλαμβάνουν κρίσιμες δαπάνες, όπως π.χ. το μελλοντικό κόστος των τόκων που οι Αμερικάνοι θα χρωστούν για τον δανεισμό που έχει ήδη λάβει χώρα για τη χρηματοδότηση του πολέμου στο Αφγανιστάν. Αυτό και μόνο μπορεί να προσθέσει τρισεκατομμύρια δολάρια στο συνολικό ποσό.

Οι ΗΠΑ έχουν μακρά ιστορία φορολόγησης εν καιρώ πολέμου για τη χρηματοδότηση στρατιωτικών επιχειρήσεων. Αυτή η παράδοση διεκόπη με τους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Όπως επισημαίνει και ο ιστορικός Joe Thorndike, το Κογκρέσο δεν επέβαλλε κανέναν νέο φόρο για τη χρηματοδότηση της πολεμικής προσπάθειας, ενώ αντίθετα υπήρξαν και μειώσεις στη φορολογία επί Bush.

Σημειώστε, τέλος, ότι στα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια δεν περιλαμβάνονται ούτε οι δαπάνες σε ομοσπονδιακό, πολιτειακό και τοπικό επίπεδο για τους βετεράνους του πολέμου.

Σε κάθε περίπτωση, καμία χρηματοοικονομική εκτίμηση δεν μπορεί να προσεγγίσει το πραγματικό κόστος του πολέμου, που είναι βέβαια η απώλεια ανθρώπινων ζωών και οι σωματικές και ψυχικές βλάβες μεταξύ στρατιωτών αλλά και αμάχων.