Πότε πρέπει (και δεν πρέπει) να αλλάξετε επάγγελμα

Πότε πρέπει (και δεν πρέπει) να αλλάξετε επάγγελμα

Τρία πράγματα που πρέπει να σκεφθεί κάποιος προτού αποφασίσει αν θα μεταπηδήσει σε άλλο κλάδο ή όχι.

του Ράιαν Χάργουντ

Η αλλαγή επαγγελματικής ενασχόλησης μπορεί να προκαλέσει φόβο. Ύστερα από μια δεκαετία στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, έκανα στροφή 180 μοιρών και βρέθηκα στον κλάδο των μέσων ενημέρωσης και της τεχνολογίας. Κοιτώντας πίσω, συμπεραίνω ότι υπάρχουν τρία πράγματα που πρέπει να σκεφθεί κάποιος προτού αποφασίσει αν θα μεταπηδήσει σε άλλο κλάδο ή όχι.

Τι λέει το ένστικτό σας;
Αυτό ισχύει για όλα στη ζωή, αλλά ιδιαίτερα για την καριέρα σας. Όταν βλέπετε τον εαυτό σας στο μέλλον, είστε υπερήφανος για το δρόμο που ακολουθείτε; Αναδεικνύονται οι καλύτερες ιδιότητές σας μέσα από τον κλάδο που βρίσκεστε τώρα; Αν δεν είστε πραγματικά υπερήφανος για την πορεία σας ή αν δεν νοιώθετε πραγματικά ο εαυτός σας στον συγκεκριμένο κλάδο, τότε έχετε ήδη την απάντηση. Όμως, είναι συνηθισμένο φαινόμενο ένας άνθρωπος να μη νοιώθει χαρούμενος με τη δουλειά του σε κάποιο σημείο στην καριέρα του, και γι’ αυτό είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι αλλάζετε επάγγελμα για τους σωστούς λόγους. Μην μπερδέψετε τα όποια εμπόδια που όλοι μας αντιμετωπίζουμε, με την πραγματική δυσαρέσκεια που προκύπτει από τη δουλειά που έχετε τώρα.

Είστε διατεθειμένος να αναλάβετε το ρίσκο;
Σας συνεπαίρνει η ιδέα να εργαστείτε σε έναν άλλο κλάδο; Θα σας οδηγήσει αυτό στη δουλειά των ονείρων σας; Η απάντηση μπορεί να είναι δύσκολη, εφόσον δεν έχετε εργαστεί στον άλλο κλάδο, αλλά αν κάτι σας κάνει να νοιώθετε τόσο ενθουσιασμό, τότε ίσως αξίζει να προσπαθήσετε. Όμως, προτού κάνετε το μεγάλο βήμα, βεβαιωθείτε ότι η οικονομική σας κατάσταση είναι αρκετά σταθερή έτσι ώστε αν αποτύχετε, να μπορείτε εύκολα να ανακάμψετε.

Είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή;
Η αλλαγή καριέρας είναι ευκολότερη όταν δεν έχετε παιδιά (και ακόμα πιο εύκολη αν είστε ανύπαντρος). Όταν έχετε να νοιαστείτε για άλλους, τότε είναι δυσκολότερη η ανάληψη οικονομικού ρίσκου. Αλλά εν τέλει, αν δεν είστε εσείς χαρούμενος, υποφέρουν και οι άλλοι τριγύρω σας. Δοκιμάστε τα όριά σας, και δώστε τα όλα για να πετύχετε.

Ο Ράιαν Χάργουντ είναι διευθύνων σύμβουλος της Purewow.