Πούτιν: Οι σχέσεις μας με την Τουρκία αποκαταστάθηκαν πλήρως

Πούτιν: Οι σχέσεις μας με την Τουρκία αποκαταστάθηκαν πλήρως
epa05942228 Russian President Vladimir Putin (R) and Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) attend a joint news conference following their talks at the Bocharov Ruchei residence in the Black sea resort of Sochi, Russia, 03 May 2017. The Turkish President is on a working visit in Russia at the invitation of Vladimir Putin. EPA/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK POOL

Η μεγάλη στροφή Μόσχας και Άγκυρας μετά από μήνες κρίσιμων διπλωματικών και στρατιωτικών εμπλοκών με επίκεντρο τη Συρία.

 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θεωρεί ότι η περίοδος αποκατάστασης των σχέσεων Ρωσίας- Τουρκίας μετά την κρίση που προκάλεσε η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους στον εναέριο χώρο της Συρίας, τον Νοέμβριο του 2015, ολοκληρώθηκε και οι σχέσεις επανήλθαν στην κανονικότητα τους.

Οι σχέσεις αποκαταστάσθηκαν πλήρως

“Πριν από κάποιο διάστημα οι διμερείς μας σχέσεις δοκιμάστηκαν ως προς την σταθερότητα τους, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που επακολούθησε των συνομιλιών με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,προσθέτοντας ότι ” αυτή τη στιγμή μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα , ότι η περίοδος αποκατάστασης των ρωσοτουρκικών σχέσεων ολοκληρώθηκε και επιστρέφουμε στην κανονική συνεργασία μεταξύ των εταίρων”.

Ο ίδιος χαρακτήρισε μάλιστα την Τουρκία “σημαντικό εταίρο της Ρωσίας με προοπτική”, και ανέφερε ότι συζήτησε με τον Ερντογάν την άρση των κυρώσεων και περιορισμών που είχαν επιβληθεί και από τις δύο πλευρές στις εμπορικές συναλλαγές, όπως και την δυνάτοτητα να χρησιμοποιούνται τα εθνικά νομίσματα στις συναλλαγές αυτές.

“Σημασία έχει ότι κατάφέραμε να σταματήσουμε την πτώση στις εμπορικές μας συναλλαγές, οι οποίες σημείωσαν αύξηση στους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους της τάξεως του 3,6%” δήλωσε ο Πούτιν,αναφέροντας ότι συμφώνησε με τον Ερντογάν να επισπέυσουν την συμφωνία που αφορά την παροχή υπηρεσιών και τις επενδύσεις , όπως και και να ολοκληρώσουν την δημιουργία επενδυτικού Ταμείου με κεφάλαια 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Turkish Stream και Akouyou

Στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκαν και τα ενεργειακά ζητήματα, και συγκεκριμένα η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream και η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Akyyou (η επένδυση εκτιμάται στα 22 δισεκατομμύριοα δοιλάρια). Αναφερόμενος στο ζήτημα του αγωγού ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε ότι η “κατασκευή του θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Τουρκίας και της Ευρώπης και θα διευρύνει τις δυνατότητες της Ρωσίας όσον αφορά στις εξαγωγές φυσικού αερίου”.

Οι τουρκικές ντομάτες…

Πούτιν και Ερντογάν αποφάσισαν επίσης, όσον αφορά τους περιορισμούς στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, και συγκεκριμένα σε αυτούς που επιβλήθηκαν στις εισαγωγές τουρκικής ντομάτας και ότι θα αντιμετωπισθούν συνολικά, καθιστώντας σαφές ότι το ζήτημα αυτό θα λυθεί μελλοντικά, ότι οι περιορισμοί αυτοί θα ισχύουν προς το παρόν για λόγους αντικειμενικούς και θα αρθούν σταδιακά. Αιτιολογώντας μάλιστα την θέση του αυτή είπε ότι μετά την απαγόρευση που επιβλήθηκε στις εισαγωγές τουρκικής τομάτας και άλλων αγροτικών προϊόντων από την Τουρκία, οι ρώσοι παραγωγοί πήραν δάνεια για να αναπτύξουν την δική τους παραγωγή στον τομέα αυτό και συνεπώς “η λήψη των δανείων και η αποσβέση τους συνιστούν ένα κύκλο, που διαρκεί κάποιο χρονικό διάστημα και συνδέεται με την διάθεση του προϊόντος”. Παράλληλα παραδέχθηκε ότι οι τουρκικές τομάτες είναι πιο φθηνές, ωστόσο υπογράμμισε η Ρωσία επιδιώκει αυτή την στιγμή να αναπτύξει τον δικό της αγροτικό τομέα.

Η ασφάλεια των Ρώσων τουριστών

Ο Ρώσοσ πρόεδρος αναφέρθηκε στο ζήτημα της ασφάλειας των ρώσων τουριστών που επισκέπτονται την Τουρκία. Αναφέροντας μάλιστα ότι το ένα τρίτο των τουριστών που πήγαν στο εξωτερικό κατά την διάρκεια της Πρωτομαγιάς επέλεξαν την Τουρκία, είπε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει ασφάλεια στα τουρκικά θέρετρα και πως οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας είναι πρόθυμες να συνδράμουν τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες στο ζήτημα αυτό.

Ανακοίνωσε μάλιστα την διεξαγωγή το 2019 Αφιερωματικού Έτους τουρισμού και πολιτισμού στην Τουρκία και την Ρωσία, ενώ επισήμανε ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να προσφέρει διευκολύνσεις στον τομέα της βίζας για ορισμένες κατηγορίες τούρκων πολιτών, αλλά όπως είπε πρέπει να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Tass