Πράσινο φως από το Eurogroup για τη δόση των 6,7 δισ. ευρώ

Πράσινο φως από το Eurogroup για τη δόση των 6,7 δισ. ευρώ

Σε δύο δόσεις και σε εξάρτηση με την πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών η εκταμίευση του ποσού - Σημαντική η «ιδιοκτησία» του προγράμματος, το μήνυμα Σεντένο.

Την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος ανακοίνωσε ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο Πορτογάλος αντικαταστάτης του Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ότι με το κλείσιμο όλων των προαπαιτουμένων ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης, για το ύψος της οποίας, όπως είπε, επετεύχθη επίσης συμφωνία στα 6,7 δισ. ευρώ.

Ο κ. Σεντένο δήλωσε ακόμη ότι είναι ζωτικής σημασίας η «ιδιοκτησία» του προγράμματος, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση για την ανάγκη ολοκλήρωσης της νομοθέτησης, αλλά και εφαρμογής των προαπαιτούμενων μέτρων.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ εξήγησε πως η δόση των 6,7 δισ. ευρώ αναμένεται να χωριστεί σε δύο υποδόσεις, με την πρώτη να αναμένεται μετά την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και τη δεύτερη, τον Απρίλιο να συνδέεται με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

«Το συνολικό ποσό θα είναι 6,7 δισ. θα διαχωριστεί σε δύο υποδόσεις, η πρώτη υποδόση, ύψους 5,7 δισ., θα εγκριθεί όταν ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα, στο δεύτερο μισό Φεβρουαρίου. Η δεύτερη υποδόση θα μπορούσε να εγκριθεί τον Απρίλιο και θα εξαρτηθεί από την πρόοδο στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και την πορεία των “κόκκινων” δανείων», διευκρίνισε ο κ. Ρέγκλινγκ.

«Η Ελλάδα έκανε σημαντική πρόοδο για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης, η διαδικασία κύλησε πιο ομαλά από ό,τι αναμένονταν και οι αγορές το αναγνώρισαν αυτό. Όλοι ενθαρρύνουμε την κυβέρνηση να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ESM, ο οποίος αναφέρθηκε και στην πορεία των ελληνικών ομολόγων, των οποίων οι αποδόσεις, όπως επεσήμανε, υποχωρούν συνεχώς.

Δείτε ακόμη:Οι θεσμοί «δένουν» τη δόση με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

«Τα πράγματα έχουν αναστραφεί», ήταν η δήλωση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι ήταν ένα ακόμη καλό Eurogroup για την Ελλάδα και ανέφερε πως οι Ευρωπαίοι πιστωτές είναι αισιόδοξοι και ευχαριστημένοι με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών η γ’ αξιολόγηση έχει πλέον πολιτικά τελειώσει. Πρόσθεσε, όμως, πως υπάρχουν μερικά προαπαιτούμενα, κατά βάση τεχνικής φύσης, τα οποία μένουν να ολοκληρωθούν.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι η δ’ αξιολόγηση δεν θα έχει πολλά προαπαιτούμενα, καθώς το ελληνικό πρόγραμμα ήταν εμπροσθοβαρές. Εξέφρασε ακόμη την ικανοποίησή του για το ότι τέθηκε επί τάπητος στο Eurogroup η δημιουργία ομάδας εργασίας, η οποία θα εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο θα συνδεθούν με την ανάπτυξη τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν για το χρέος, εφόσον αυτό χρειαστεί.

Σε ό,τι αφορά τη δόση που αναμένεται να εκταμιευτεί, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως ποσό 1,9 δισ. ευρώ προορίζεται στο να δημιουργήσει η χώρα «μαξιλαράκι» εν όψει της εξόδου από το πρόγραμμα. Πρόσθεσε επίσης ότι συζητήθηκε η αναπτυξιακή στρατηγική και τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει ένα ολιστικό πρόγραμμα. «Ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία», κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.

Δείτε ακόμη: Τσακαλώτος: Tα μάτια μας είναι τώρα στραμμένα στη ρύθμιση του χρέους

Στον λογαριασμό του Ευρ. Συμβουλίου στο Twitter αναφέρεται πως το Eurogroup ολοκλήρωσε τις συζητήσεις για την γ’ αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος στήριξης και δόθηκε το πράσινο φως για την δόση οικονομικής ενίσχυσης ύψους 6,7 δισ. ευρώ:

Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτουμένων της γ’ αξιολόγησης, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις. «Τώρα μπορούμε να επικεντρωθούμε στα τελικά στάδια του προγράμματος», πρόσθεσε, ενώ σε ανάρτησή του στο Twitter επεσήμανε ότι αναμένει την αύξηση την εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία. Ο κ. Ντομπρόβσκις έδωσε επίσης «Θερμά συγχαρητήρια στην Ελλάδα για τη δουλειά που έγινε».

Για μια καλή μέρα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη έκανε λόγο από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Οικονομία Πιερ Μοσκοβισί. Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, είναι μια καλή μέρα «όχι μόνο γιατί η Ελλάδα αναμένεται να βγει το καλοκαίρι από το πρόγραμμα, αλλά γιατί θα είναι πάλι μια “κανονική” χώρα στην Ευρωζώνη».

Δείτε ακόμη: Στα χέρια του Ντράγκι το σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα