Πρεμιέρα για τα Jumbo στη Ρουμανία

Πρεμιέρα για τα Jumbo στη Ρουμανία
Photo:

Η ελληνική αλυσίδα άνοιξε τον πρώτο της κατάστημα στην Τιμισοάρα. Ποια είναι τα επόμενα σχέδια;

«Έχουμε την εμπειρία από την Βουλγαρία, όμως η Ρουμανία είναι μία πολύ διαφορετική αγορά. Επιχειρηματίες που έχουν δουλέψει εκεί μας έχουν πει να μετράμε τα δάχτυλα μας ξανά και ξανά μετά από μία χειραψία. Δεν μπορώ να προδικάσω κάτι. Είναι μία νέα αγορά που μένει να μάθουμε». Τάδε έφη Απόστολος Βακάκης πριν από λίγες ημέρες στην παρουσίαση της Jumbo στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Η αλήθεια είναι ότι η Ρουμανία έχει προβληματίσει ιδιαίτερα τον μετρημένο στις κινήσεις του Έλληνα επιχειρηματία. Το οικόπεδο των 46.000 τ.μ. που θα φιλοξενήσει το δεύτερο κατάστημα που θα λειτουργήσει στο Βουκουρέστι είχε αγοραστεί από την Jumbo το 2006 έναντι 5 εκατ. ευρώ και παρέμεινε για επτά χρόνια αναξιοποίητο, καθώς η διοίκηση είχε κρίνει ότι δεν θα έπρεπε να προχωρήσει με βιαστικά βήματα στο εξωτερικό όσο διαρκούσε η ύφεση στην ελληνική αγορά.

Jumbo: Προτεραιότητα η αποπληρωμή του ομολογιακού δανείου €145 εκατ.

Σήμερα όμως είναι η μεγάλη στιγμή καθώς ανοίγει το πρώτο κατάστημα στην ιστορική Τιμισοάρα και συγκεκριμένα σε ένα εγκαταλελειμμένο, τα τελευταία χρόνια, χώρο 13.000 τ.μ. κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης. Σύμφωνα με την διοίκηση της εταιρείας η περαιτέρω ανάπτυξη, σε αντίθεση με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Βουλγαρία δεν θα γίνει μέσω ιδιόκτητων καταστημάτων, καθώς κρίνει ιδιαίτερα ρευστή την αγορά ακινήτων της Ρουμανίας.

Αν τα σημάδια από τις πρώτες κινήσεις – το κατάστημα στο Βουκουρέστι έχει προγραμματισθεί να ανοίξει μέσα στον Νοέμβριο ώστε να προλάβει πλήρως την χριστουγεννιάτικη αγορά – είναι ενθαρρυντικά αναμένεται να επιταχυνθούν οι κινήσεις. Τα θετικά στοιχεία της ρουμανικής αγοράς είναι ότι διαθέτει χαμηλό ανταγωνισμό – οι δύο υπάρχουσες αλυσίδες Noriel και Toyplex διαθέτουν μεσαίου και μικρού μεγέθους καταστήματα επικεντρωμένα μόνο στα παιχνίδια – ενώ τα αστικά της κέντρα δίνουν τη δυνατότητα ανάπτυξης μεγάλων καταστημάτων όπως είναι αυτά της Jumbo.

Διαβάστε επίσης: Τριπλή ελληνική συμμαχία στη Σόφια

Στόχος της διοίκησης της αλυσίδας, η οποία έχει ίδια παρουσία σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία και μέσω franchise σε Σκόπια και Αλβανία είναι να λειτουργήσει στην Ρουμανία 12 έως 18 καταστήματα μέσα στην επόμενη πενταετία.

Διαβάστε ακόμη: Επεκτείνεται το δίκτυο της Jumbo