Πρόεδρος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Γιούνκερ

Πρόεδρος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Γιούνκερ

Εξελέγη μετά από ψηφοφορία στο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο της Γαλλίας.

Εξελέγη πριν από λίγο πρόεδρος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στην ψηφοφορία η οποία διεξήχθη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο της Γαλλίας.

Συγκεκριμένα, ψήφισαν 721 ευρωβουλευτές, υπήρξαν 47 αποχές και 10 άκυρα, που με βάση τη συνθήκη της Λισσαβώνας δεν προσμετρώνται στη συνολική ψηφοφορία.

Υπέρ της εκλογής Γιούνκερ ψήφισαν 422 ευρωβουλευτές και κατά 250. Ο υποψήφιος χρειαζόταν να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία στο σύνολο των 751 μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ήτοι 376 ψήφους.

Πάντως ο Γιούνκερ δεν εξασφάλισε όσες ψήφους θα μπορούσε και αναμενόταν, καθώς ο «μεγάλος συνασπισμός» πολιτικών ομάδων στο ΕΚ, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), των Φιλελευθέρων και των κεντρώων, διαθέτει ένα σύνολο 480 κοινοβουλευτικών. Αυτό σημαίνει πως υπήρξαν τουλάχιστον 60 αποσκιρτήσεις.

Πάντως ένα μέρος των 50 μελών του ΕΚ τα οποία εξελέγησαν με τους Πράσινους είχαν κάνει σαφές ότι επρόκειτο να ψηφίσουν τον Γιούνκερ για να υπερασπιστούν την αρχή —η οποία θεσπίστηκε φέτος για πρώτη φορά— της ανάδειξης του προέδρου της Επιτροπής από το κόμμα που καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές. Αυτό, στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, ήταν το ΕΛΚ.

Στην ομιλία του πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας ο Γιούνκερ τάχθηκε υπέρ ενός σχεδίου επενδύσεων ύψους 300 δισεκ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανεργίας και υπέρ μιας «πιο κοινωνικής» Ευρώπης, καθώς και κινήσεων για την τόνωση της οικονομίας στην ΕΕ.

Ο Γιούνκερ είπε ακόμη στην ομιλία πως φιλοδοξία του είναι η Ευρώπη να «επανεκβιομηχανιστεί».

Διαβάστε ακόμη: 

300 δισ. ευρώ για επενδύσεις προτείνει ο Γιούνκερ