«Λουκέτο» στις ΗΠΑ: Πλήγμα πολλών δισ. για την οικονομία

«Λουκέτο» στις ΗΠΑ: Πλήγμα πολλών δισ. για την οικονομία

Μόνο ένα δισ. δολάρια είναι το κόστος σε χαμένες πληρωμές προς τους ομοσπονδιακούς δημόσιους υπαλλήλους.

Ένα κυβερνητικό λουκέτο θα μπορούσε να κοστίσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια την εβδομάδα σε χαμένες πληρωμές προς τους ομοσπονδιακούς δημόσιους υπαλλήλους. Κι αυτό είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου.

Καταρχήν, υπάρχουν περίπου 800.000 ομοσπονδιακοί εργαζόμενοι που δεν θα εργάζονται. Πρόκειται για περίπου τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνται από το σύνολο των αυτοκινητοβιομηχανιών και των εργοστασίων κατασκευών ανταλλακτικών σε όλη τη χώρα. Όμως, οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η κύρια επίδραση δεν θα προέλθει από αυτούς τους χαμένους μισθούς, αλλά από τη μείωση ή και την παύση της επιχειρηματικής δραστηριότητας που θα προέλθει απ’ το γεγονός αυτό. Η δαπάνη αυτών των εργαζομένων και των εταιρειών θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό. Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη διόγκωση της επιχειρηματικής αβεβαιότητας που μειώνει τις επενδύσεις και αποδιοργανώνει τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η συνολική επίδραση στην οικονομία υπολογίζεται τουλάχιστον δέκα  φορές μεγαλύτερη από το απλό άθροισμα των μισθών των ομοσπονδιακών εργαζομένων που θα χαθούν, λέει ο Μπράιαν Κέσλερ, οικονομολόγος της Moody’s Analytics. Η εταιρεία του υπολογίζει ότι μία παράλυση των κυβερνητικών λειτουργιών για τρεις με τέσσερις εβδομάδες θα κοστίσει στην οικονομία 55 δισεκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε ακόμη: Πώς έφτασαν οι ΗΠΑ στο σημείο μηδέν

«Το εξοργιστικό είναι ότι όλο αυτό συμβαίνει ηθελημένα. Είναι εντελώς αχρείαστο», τόνισε ο Κέσλερ. Όμως, επισημαίνει πως υπάρχουν ακόμα ελπίδες ότι η οικονομία μπορεί να γλιτώσει από τις χειρότερες συνέπειες. «Αν είναι ένα σχετικά σύντομο λουκέτο, τότε θα πρόκειται για έναν μικρό, μόνο, πονοκέφαλο. Αλλά αν διαρκέσει πολλές εβδομάδες, όσοι επηρεαστούν θα αρχίσουν να αντιδρούν ωσάν να ήταν άνεργοι. Θα καθυστερήσουν τις μεγάλες αγορές τους, και έτσι η επίδραση θα μεγαλώνει όσο θα μεγαλώνει και η διάρκεια του κυβερνητικού λουκέτου».

Πολλοί ομοσπονδιακοί προμηθευτές και εργολάβοι θα αναγκαστούν να περικόψουν το προσωπικό τους αν δεν λάβουν τα έργα που συνήθως λαμβάνουν από την κυβέρνηση. Υπάρχει επίσης και μία ποικιλία επιχειρηματικών κλάδων που εξαρτώνται από την κυβέρνηση για την δραστηριότητά τους – για παράδειγμα, ο κλάδος του τουρισμού εξαρτάται από τη λειτουργία των εθνικών πάρκων.

«Οι συνέπειες για τον ιδιωτικό τομέα είναι αρκετά μεγάλες», ανέφερε ο Κέσλερ. Μία κυβερνητική παράλυση θα πλήξει και τις μικρές επιχειρήσεις, εφόσον το αντίστοιχο κυβερνητικό τμήμα μικρών επιχειρήσεων δεν θα μπορεί να προχωρήσει τις αιτήσεις για δάνεια. Ο τουρισμός και οι αεροπορικές μεταφορές θα μπορούσαν να επηρεαστούν επίσης εφόσον το υπουργείο εξωτερικών δεν θα είναι σε θέση να εκδίδει βίζες σε ξένους υπηκόους που θέλουν να επισκεφτούν τις ΗΠΑ.

Όμως, η πραγματική έγνοια για τους οικονομολόγους δεν είναι το τι συμβαίνει εξαιτίας μιας αναστολής των κυβερνητικών λειτουργιών. Η πραγματική έγνοια είναι το κατά πόσο η τρέχουσα νομοθετική μάχη εμποδίσει την άνοδο της οροφής χρέους προτού το υπουργείο οικονομικών ξεμείνει εντελώς από ρευστό για να πληρώσει τους «λογαριασμούς» του κράτους.

«Ένα παρατεταμένο λουκέτο θα προκαλούσε μεγαλύτερα, κλιμακούμενα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης της ιδιωτικής παραγωγής και της αύξησης των διακινδυνεύσεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές», αναφέρει ένα σημείωμα της εταιρείας ερευνών Macroeconomic Advisers.

Διαβάστε επίσης: Κατέβασε «ρολά» η κεντρική κυβέρνηση των ΗΠΑ

Ο Μαρκ Ζάντι, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s Analytics, κατέθεσε στο Κογκρέσο την προηγούμενη εβδομάδα ότι αν και ένα κυβερνητικό κλείσιμο θα επιβράδυνε την οικονομική ανάπτυξη, η υπέρβαση της οροφής χρέους θα οδηγούσε σε πολύ μεγαλύτερες περικοπές δαπανών που θα έριχναν άμεσα την αμερικανική οικονομία πίσω στην ύφεση.