Η πρώτη πιστοποίηση ζύθου με ΙSO 26000 στην Ελλάδα

Η  πρώτη πιστοποίηση ζύθου με ΙSO 26000 στην Ελλάδα
Photo:

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία είναι η πρώτη ζυθοποιία στην Ελλάδα που ακολουθεί το διεθνές πρότυπο ISO 26000.

Πολλά έχουν ειπωθεί για την ανάπτυξη του ζυθοποιητικού κλάδου στη χώρα μας, τα παράγωγα του οποίου είναι αναμφίβολα από τα πιο αγαπητά προϊόντα στη χώρα μας. Η ιστορία αναφέρει πως η πρώτη επαφή και εξοικείωση των Ελλήνων με το ζύθο έχει τις ρίζες της στην εποχή του βασιλιά Όθωνα. Έκτοτε η μπύρα αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή ποτά στην Ελλάδα με την κατανάλωση είναι μεγάλη ανεξαρτήτως της εποχής.

Τα νέα για τους λάτρεις του ζύθου είναι καλά καθώς η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η μεγαλύτερη σε μέγεθος και παραγωγή ζυθοποιία στη χώρα μας, εδώ και 51 χρόνια, αποτελεί πλέον την πρώτη εταιρεία στην χώρα μας -και μια από τις ελάχιστες στην Ευρώπη- που βεβαιώθηκε ότι ακολουθεί το διεθνές πρότυπο ISO 26000, βάσει του οποίου ενσωματώνει στη λειτουργία της τις αρχές της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Διαβάστε ακόμη: Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Στροφή στην αγορά της μικροζυθοποιίας

Η διάκριση φέρει την υπογραφή του ανεξάρτητου διεθνούς φορέα πιστοποίησης TUV Austria Hellas ο οποίος διενήργησε και την επιθεώρηση. Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της TUV Austria Hellas, Γιάννης Καλλιάς, εξήρε την εταιρεία υπογραμμίζοντας πως με το έργο της αποδεικνύει έμπρακτα τη δέσμευσή της σε όλα τα επίπεδα για την αειφόρο ανάπτυξη και την κοινωνική υπευθυνότητα.

Επί της ουσίας η διάκριση αυτή επιβεβαιώνει ότι η εταιρεία κατά τη διαμόρφωση της συνολικής στρατηγικής της έχει επιδείξει σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στα διεθνή πρότυπα λειτουργίας, έχει κάνει διάλογο με τα ενδιαφερόμενα μέρη και είναι δεδομένη η προσήλωσή στη νομοθεσία και στις αρχές της διαφάνειας, της ηθικής συμπεριφοράς και στη λογοδοσία. Πράγμα που σημαίνει ότι καλύπτει τις σημαντικές θεματικές ενότητες που περιλαμβάνει η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

Η σύσταση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας πραγματοποιήθηκε το 1963 από μια ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών και στη συνέχεια πέρασε στα χέρια του πολυεθνικού ομίλου Heineken, διατηρώντας την παραγωγή της επί ελληνικού εδάφους, απασχολώντας σήμερα 1050 μόνιμους υπαλλήλους. Τα προϊόντα της παράγονται στα τρία εργοστάσια που διατηρεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, ενώ η εμφιάλωση γίνεται στη Λαμία.

Διαβάστε ακόμη: Νέα επενδυτικά βήματα από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Η δυναμικότητα της παραγωγής επιτρέπει στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία τη διανομή περισσότερων από 25 κωδικούς σε 20 διαφορετικές χώρες. Το 2013 έκανε δε δυναμικό come back με το λανσάρισμα της Amstel Radler, της μπύρας με βασικό συστατικό το χυμό λεμονιού. Επίσης, στα εργοστάσιά της λειτουργεί βιολογικός καθαρισμός και ανακυκλώνεται περισσότερο από το 99% των απορριμμάτων και από το 2008 λειτουργεί το πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης των επιστρεφόμενων φιαλών.

Τα τελευταία χρόνια η Αθηναϊκή Ζυθοποιία δεν παραλείπει να δίνει έμφαση στο σκέλος των επενδύσεων στην ελληνική αγορά. Συνολικά για το 2014, η εταιρεία θα επενδύσει περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ στη χώρα μας, ενώ για την τριετία 2015-2017 σχεδιάζονται νέες επενδύσεις ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ.  Όσο για το πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού στελέχη της διοίκησης του ομίλου έχουν δηλώσει στο παρελθόν πως στόχος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας είναι να προμηθεύεται το 100% των αναγκών της σε κριθάρι από την ελληνική γη.

Την ίδια ώρα, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνεδρίαση της ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις 20 Φεβρουαρίου καθώς θα τεθεί επί τάπητος η πολυσέλιδη εισήγηση που συνέταξε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού σε βάρος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, με βάση την οποία την κατηγορεί για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά.