Πρωτοβουλία Μητσοτάκη για απευθείας ευρωπαϊκά κονδύλια στη Δυτική Αττική

Πρωτοβουλία Μητσοτάκη για απευθείας ευρωπαϊκά κονδύλια στη Δυτική Αττική
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ) κατά την επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές στην Δυτική Αττική προκειμένου να ενημερωθεί για την ανείπωτη τραγωδία μετά την συνάντηση που είχε στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής στην Ελευσίνα, ενώ στη συνάντηση παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής Γιάννης Βασιλείου, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής και του Στρατού, όπως και επτά βουλευτές της ΝΔ (Γ. Βλάχος, Μ. Βορίδης, Κ. Καραμανλής, Γεωργία Μαρτίνου, Θαν. Μπούρας, Β. Οικονόμου και Μ. Χαρακόπουλος) οι οποίοι είχαν ήδη μεταβεί από πρωί στα σημεία που επλήγησαν περισσότερο, Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Από τη Χίο ο πρόεδρος της ΝΔ ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής για την τραγωδία στη Δυτική Αττική.

Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ επικοινώνησε τηλεφωνικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον οποίο ζήτησε να ενεργοποιηθούν απευθείας πόροι για την αντιμετώπιση των καταστροφών στη Δυτική Αττική, όπως έγινε και με τους σεισμούς στην Ιταλία. Στη Νέα Δημοκρατία επισημαίνουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την σχετική πρωτοβουλία βλέποντας πως η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση.

Χθες ο πρόεδρος της ΝΔ από τη Χίο ανακοίνωσε η σύσταση επιτροπής από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θα αναζητήσει λύσεις και παρεμβάσεις μετά την τραγωδία στη δυτική Αττική.

Μιλώντας στο προσυνέδριο του κόμματος στη Χίο για το μεταναστευτικό, ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε τα συγχαρητήριά του σε πυροσβεστική και αστυνομία. «Δεν είναι ώρα να αποδώσουμε ευθύνες, εξ ορισμού την ευθύνη την έχουν η κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση που πρέπει να διαχειριστεί την κρίση», τόνισε επισημαίνοντας πως στη δυτική Αττική υπήρχαν ζητήματα με μπαζώματα αλλά και έλλειψη αντιπλημμυρικού σχεδιασμού.

«Έχω ζητήσει τη σύσταση επιτροπής στη ΝΔ που θα αναζητήσει λύσεις και παρεμβάσεις, αυτό περιμένετε από ένα υπεύθυνο κόμμα, δεν θα ήθελα να σκεφτώ τι θα έλεγε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ αν είμασταν εμείς στην κυβέρνηση, δεν θα το κάνω δεν είμαστε όλοι το ίδιο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Την έκτακτη ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των τεράστιων φονικών καταστροφών στην Αττική ζητούν εν τω μεταξύ οι ευρωβουλευτές της ΝΔ με ερώτηση τους προς την Κομισιόν, ερωτώντας ταυτόχρονα εάν έχουν υποβληθεί από τις ελληνικές αρχές προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχέδια προετοιμασίας του κεντρικού κράτους, περιφερειών και δήμων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης των ευρωβουλευτών της ΝΔ:

“Βρυξέλλες, 16 Νοεμβρίου 2017

Οι πρόσφατες καταρρακτώδεις βροχές στη Δυτική  Αττική, προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 16 συμπολιτών μας και τεράστιες υλικές ζημιές.

Το κόστος των υλικών καταστροφών είναι αδύνατο να εκτιμηθεί, καθώς η κακοκαιρία είναι σε εξέλιξη για δεύτερη συνεχή ημέρα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεκάδες  κατοικίες, επιχειρήσεις και υποδομές έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή.

H πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Πορτογαλία λόγω των πρόσφατων πυρκαγιών του Οκτωβρίου, ύψους 1,5 εκ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης, δείχνει το δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουν και οι Ελληνικές Αρχές για ανακούφιση των κατοίκων. Οι αρμόδιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τέτοιου είδους ακραία καιρικά φαινόμενα πρόκειται να ενταθούν λόγω της κλιματικής αλλαγής. Κυβερνήσεις, Περιφέρειες και Δήμοι πρέπει άμεσα να προχωρήσουν στην υλοποίηση σχεδίων αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής  και προσαρμογής στις νέες κλιματικές συνθήκες.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Υπάρχει η δυνατότητα και υπό ποιους όρους για έκτακτη ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης για την αποκατάσταση των υποδομών που προκλήθηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες;

Έχουν υποβληθεί ως σήμερα από τις Ελληνικές Αρχές προς την Επιτροπή ολοκληρωμένα σχέδια προετοιμασίας του  κεντρικού Κράτους, Περιφερειών και Δήμων για την κλιματική αλλαγή;”