Ψήφος εμπιστοσύνης από το επενδυτικό ταμείο Elikonos Jeremie στη Nubis

Ψήφος εμπιστοσύνης από το επενδυτικό ταμείο Elikonos Jeremie στη Nubis

Η εταιρεία επιχειρηματικού λογισμικού εξασφάλισε χρηματοδότηση ενός εκατ. ευρώ και οι ιδρυτές της Χρ. Τσάγκος και Δ. Κοντίνος μας μιλούν για τα σχέδια της.

Του Τάσου Ζάχου

Χρηματοδότηση ύψους ενός εκατ. ευρώ εξασφάλισε η ελληνική εταιρεία επιχειρηματικού λογισμικού Nubis από το επενδυτικό ταμείο Elikonos Jeremie, το οποίο στηρίζει και χρηματοδοτεί εταιρείες που βρίσκονται στον ευρύτερο χώρο των νέων τεχνολογιών. Η χρηματοδότηση αυτή αποτελεί μια ακόμη ισχυρή ένδειξη εμπιστοσύνης στην ελληνική εταιρεία, η οποία ξεκίνησε την εμπορική της δραστηριότητα το 2013 και από τότε επεκτείνεται τόσο στην εγχώρια,όσο και στις διεθνείς αγορές.

Αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες cloud η Nubis ανέπτυξε μια καινοτόμο πλατφόρμα εφαρμογών και κάθετων λύσεων που απευθύνονται κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η οποία αξιοποιεί πλήρως τα πλεονεκτήματα του cloud computing. Ιδρυτές και βασικοί μέτοχοι της Nubis είναι ο Δημήτρης Κοντίνος, ο Χρήστος Τσάγκος και η QuestHoldings, ο μεγαλύτερος όμιλος πληροφορικής στην Ελλάδα με έντονη παρουσία και στις γείτονες χώρες.

Μιλώντας αποκλειστικά στο FortuneGreece.com για τη χρηματοδότηση που εξασφάλισε η Nubis, o Χρήστος Τσάγκος, πρόεδρος της εταιρείας, αναφέρει: «Στόχος μας είναι, αξιοποιώντας αυτά τα χρήματα, να ενδυναμώσουμε τη παρουσία μας στην Ελλάδα. Έχουμε κάνει ένα πολύ δυνατό ξεκίνημα τον τελευταίο χρόνο στην αγορά του επιχειρηματικού λογισμικού, αναπτύσσοντας ένα αμιγώς cloud προϊόν τελευταίας γενιάς και μέσα από αυτό έχουμε κερδίσει πάνω από 70 πελάτες. Σκοπεύουμε να υποστηρίξουμε ακόμα περισσότερο τους πελάτες μας, αλλά και να προσεγγίσουμε ακόμα περισσότερους , ενώ στα σχέδιά μας είναι και η επέκταση στις αγορές του εξωτερικού, για να διεκδικήσουμε μεγάλα projects».

Με έμφαση στην καινοτομία
Ειδικότερα, η ομάδα της Nubis έχει αναπτύξει μία πλατφόρμα που περιλαμβάνει βασικές εφαρμογές για επιχειρήσεις, καλύπτοντας όλο το λειτουργικό τους φάσμα, από τη διαχείριση των εμπορικών διαδικασιών, των εγγράφων και το CRM μέχρι την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Η εταιρεία βασίζεται στην καινοτομία και το σημαντικότερο πλεονέκτημα των λύσεων που προσφέρει είναι η δυνατότητα στους συνεργάτες της, μέσα από ένα εύχρηστο περιβάλλον, να μπορούν να δημιουργήσουν τις δικές τους εξειδικευμένες λύσεις που μπορούν να απευθύνονται σε κάθετες αγορές, αλλά και το γεγονός ότι για την αξιοποίηση των εργαλείων της εταιρείας δεν απαιτείται κανενός είδους εγκατάσταση, παρά μόνο ένας browser και μια σύνδεση στο διαδίκτυο. Φυσικά μπορεί να λειτουργεί και on-premise.

«Στη Nubis ξεκινήσαμε κατασκευάζοντας πρώτα το Nubis Cloud Engine, μια τεχνολογική πλατφόρμα που αποτελεί τον πυρήνα όλων των cloud εφαρμογών της Nubis και εκσυγχρονίζει απόλυτα τον τρόπο διαχείρισης και αποθήκευσης των δεδομένων μιας επιχείρησης. Επιτρέπει στους ανθρώπους που έχουν την τεχνογνωσία να κατασκευάζουν μόνοι τους τις λύσεις, χωρίς να χρειάζεται να έχουν γνώσεις προγραμματισμού» αναφέρει ο Δημήτρης Κοντίνος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Μέσω αυτής της τεχνολογικής πλατφόρμας οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι της Nubis παράγουν όλες τις λειτουργίες που δίνει η εταιρεία στους πελάτες της μέσου του cloud ERP. Σε αυτό το μεγάλο project συμμετέχουν πάνω από 15 εταιρείες πληροφορικής που αποτελούν τους πιστοποιημένους συνεργάτες της Nubis και μπορούν να εξελίξουν αυτές τις εφαρμογές φτιάχνοντας τα δικά τους modules ή ακόμα και τις δικές τους λύσεις πάνω στην πλατφόρμα.

«Έχουμε είκοσι πιστοποιημένους συνεργάτες , οι οποίοι είναι εξειδικευμένοι στο να παρέχουν λύσεις κυρίως σε κάθετες αγορές. Ακολουθούμε μια διαδικασία πιστοποίησης των συνεργατών μας και πραγματοποιούνται τακτικές συναντήσεις μαζί τους, ώστε να εξελίσσουμε ακόμα περισσότερο το προϊόν, καθώς βασιζόμαστε σε μεγάλο βαθμό στη γνώση και την τεχνογνωσία τους» τονίζει στο FortuneGreece.com o Δημήτρης.

Τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας λύσης
Σε μια εποχή που οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι συνεχείς και η αγορά cloud μεγαλώνει ακόμα περισσότερο, η πρόταση της Nubis φιλοδοξεί να μειώσει το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων και παράλληλα να τις «αποφορτίσει» από τεχνολογικές …σκοτούρες, στρέφοντας τα στελέχη τους περισσότερο στην παραγωγή διοίκησης, αλλά και νέων καινοτόμων λύσεων.

«To προϊόν επιτρέπει στους πελάτες μας να μειώσουν τα κόστη τους έως και 60% όσον αφορά στις εφαρμογές επιχειρηματικού λογισμικού. Οι κάθετες εφαρμογές της Nubis μπορούν πολύ εύκολα να συνδεθούν με υπάρχοντα συστήματα επιχειρηματικού λογισμικού που ενδεχομένως να χρησιμοποιεί ο πελάτης. Δεν υπάρχει αρχικό κόστος εγκατάστασης (hardware, δικαιώματα χρήσης λογισμικού κ.α) και η χρέωση γίνεται με βάση τον αριθμό των χρηστών σε μηνιαία βάση. Έχουμε δηλαδή έναν συνδυασμό υψηλής τεχνολογίας και μείωσης του κόστους ταυτόχρονα. Αυτό κάνει την πρότασή μας πολύ ανταγωνιστική» εξηγεί ο Χρήστος.

«Πρόκειται για μία ιδανική λύση για μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις. Επιπλέον οι πελάτες μπορούν άμεσα να βρουν λύσεις, μειώνοντας τους χρόνους αναζήτησης και εγκατάστασης. To πολύ δυνατό σημείο της τεχνολογίας μας είναι ότι μπορεί να είναι λειτουργική από την πρώτη μέρα. Από την εγγραφή, στην πράξη σε λιγότερο από δέκα λεπτά» συμπληρώνει ο Δημήτρης.

Παράλληλα η τεχνολογική πλατφόρμα Nubis Cloud Engine™ δημιουργεί κάθετες λύσεις για κλάδους αιχμής. Οι λύσεις απευθύνονται -μεταξύ άλλων- στον Ξενοδοχειακό, στον Ασφαλιστικό, στον Ιατρικό,στον κλάδο του Εμπορίου και στα Logistics, ενώ σε φάση ανάπτυξης βρίσκονται εξειδικευμένα προγράμματα για τη Ναυτιλία και το Supply Chain. Παράλληλα, η Nubis αναπτύσσει τυποποιημένες διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου (auditing) βάσει του οργανογράμματος μιας εταιρείας, ανεξαρτήτως κλάδου.

«Αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα που δίνει η Nubis. Οι συνεργάτες μας , ενώ διαθέτουν γνώση και κάθετες λύσεις για συγκεκριμένους κλάδους, δεν είχαν ποτέ κάποιο εργαλείο που να τους δώσει την ευκαιρία, χωρίς μεγάλες επενδύσεις για έρευνα και ανάπτυξη, να μπορούν να αποτυπώσουν εύκολα την τεχνογνωσία αυτή σε λύσεις για τους πελάτες τους» επισημαίνει ο Δημήτρης Κοντίνος.

Τις εξειδικευμένες λύσεις που παρέχει η πλατφόρμα Nubis Cloud Engine χρησιμοποιούν σήμερα μία πλειάδα δυναμικών επιχειρήσεων όπως ΕΕΧΟΤ (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ), EPSILON HELLAS, ΒΙΟΣΥ ΑΕ, WINNER ΑΕ, ΑΕ ΦΑΝΕΛΛΟΠΟΙΙΑΣ ΠΑΛΚΟ, INTRA CONN ΕΥΚΑΜΠΤΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΜΠΑΤΑΡΙΩΝ ΑΕ, METAL DESIGN, ZOOTTLE IKE, AIRCON ΕΝΕRGΥ ΑΕ, VETA ΕΜΠΟΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΣΙΔΗΡΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΑΒΕΕ, SARMED ΑΕ, ALTEX ΑΕ κ.α..

CT photo smaller
O πρόεδρος της εταιρείας, Χρήστος Τσάγκος.
O πρόεδρος της εταιρείας, Χρήστος Τσάγκος.

Επέκταση στο εξωτερικό
Στόχος της εταιρείας είναι να επεκταθεί στις αγορές του εξωτερικού, είτε με δική της παρουσία, είτε μέσω συνεργασιών με άλλες επιχειρήσεις. Ήδη οι πρώτες επαφές έχουν ξεκινήσει και όπως αναφέρει ο πρόεδρος της εταιρείας, Χρήστος Τσάγκος, «οι τρεις περιοχές που πιστεύουμε ότι έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για άμεση παρουσία, με βάση την έρευνα αγοράς που έχουμε κάνει, είναι η Αμερική, η Γερμανία και η Μέση Ανατολή».

Άλλωστε, «διαβατήριο» για την Nubis αποτελεί το γεγονός ότι το προϊόν της θεωρείται ανταγωνιστικό σε διεθνές επίπεδο με…τη σφραγίδα μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας παγκοσμίως, της Microsoft. Μάλιστα ο Chief Architect Services του τεχνολογικού κολοσσού είναι μέτοχος της εταιρείας, ενώ συμμετέχει ενεργά στο advisor board της Nubis.

Επιχειρώντας ασφαλώς
Η αγορά cloud εμφανίζει μεγάλες προοπτικές παγκοσμίως με ισχυρούς παίχτες και αξία που υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 240 δισ. ευρώ μέχρι το 2017. Ένα από τα θέματα που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων, είναι και αυτό της ασφάλειας των δεδομένων των επιχειρήσεων που θέλουν να χρησιμοποιούν τέτοιες λύσεις, αλλά δεν είναι και τόσο εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες.

Η εξήγηση για τη ραγδαία άνοδο της αγοράς αυτής παγκοσμίως δίνεται από τον Χρήστο Τσάγκο: To cloud μειώνει δραματικά τα κόστη, επιτρέπει στις επιχειρήσεις να έχουν ανώτερα επίπεδα ασφάλειας και τέλος «απελευθερώνει» το προσωπικό του IT κάθε εταιρείας, ώστε να επικεντρωθεί σε διαδικασίες που προσθέτουν αξία στις επιχειρηματικές δραστηριότητες». Ένας ακόμα λόγος είναι ότι μικρότερες επιχειρήσεις μπορούν να αποκτήσουν εφαρμογές, στις οποίες παλαιότερα δεν είχαν πρόσβαση, με πολύ μικρότερο κόστος τονίζει από την πλεύρά του ο Δημήτρης Κοντίνος.

Όσο για το ζήτημα της ασφάλειας, η συνεργασία με τη Microsoft, αλλά και οι επιπλέον ενέργειες της Nubis εξασφαλίζουν τα δεδομένα των πελατών.  «Έχουμε επιλέξει να είμαστε στο Microsoft Αzure, που αυτή τη στιγμή είναι το πιο σύγχρονο και το πιο ασφαλές data center που υπάρχει στον πλανήτη και το οποίο επιλέγουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου. Τα επίπεδα ασφάλειας που επιτυγχάνονται από τη Microsoft είναι τα υψηλότερα. Επιπλέον ως Nubis έχουμε δουλέψει και δικά μας κομμάτια κρυπτoγράφησης δεδομένων, που είναι πιστοποιημένα από τη Microsoft, παρέχοντας έτσι ένα ακόμα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας, που εγγυάται στους πελάτες μας την ασφάλεια των δεδομένων τους», αναφέρει ο Δημήτρης.

nubis
Photo:
O CEO της εταιρείας Δημήτρης Κοντίνος.

Η οικονομική κρίση ως ευκαιρία
Το εγχείρημα της Nubis ξεκίνησε μεσούσης της οικονομικής κρίσης, η οποία δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας για τις επιχειρήσεις, αλλά και αβεβαιότητας για τους επενδυτές. «Σίγουρα οι συνθήκες στην αγορά μόνο εύκολες δεν είναι.Υπάρχει αναβλητικότητα στα έργα και ανασφάλεια στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα. Επίσης η απουσία ενός σταθερού φορολογικού συστήματος αποθαρρύνει τους επενδυτές, οι οποίοι διστάζουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, καθώς έρχονται συνέχεια αντιμέτωποι με αλλαγές» αναγνωρίζει ο Χρήστος Τσάγκος.

Όμως, παρά τα προβλήματα, το νέο οικοσύστημα επιχειρηματικότητας που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα μπορεί να συμβάλει, ώστε να αραιώσουν τα «μαύρα σύννεφα» πάνω από την ελληνική οικονομία. «Η κρίση για εμάς λειτούργησε και ως ευκαιρία, καθώς μπορέσαμε να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις με τις λύσεις που προσφέρουμε σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Είναι σημαντικό οι εταιρείες να χρησιμοποιήσουν νέες τεχνολογίες, να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και ταυτόχρονα να μειώσουν το κόστος τους. Εμείς πιστεύουμε ότι ο λόγος που έχουμε βρει τόσους πολλούς πελάτες σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα είναι και η υπάρχουσα κατάσταση, η οποία λειτουργεί επιταχυντικά» τονίζει ο πρόεδρος της Nubis.
Παράλληλα προσθέτει ότι η εταιρεία έχει τη βάση της στην Ελλάδα και στόχος της είναι να συμβάλει στην αντιστροφή του «brain drain» που πλήττει την χώρα μας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε θέσεις υψηλών δεξιοτήτων και να κρατήσουμε τον πυρήνα της ανάπτυξής μας στην Ελλάδα» προσθέτει ο Χρήστος Τσάγκος.

Η εξέλιξη του ελληνικού οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας
Όσον αφορά στο ελληνικό οικοσύστημα και οι δύο συμφωνούν ότι υπάρχει πολύ ταλέντο στην Ελλάδα, αλλά και μια αλλαγή νοοτροπίας στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας.
«Στόχος είναι να υπάρξουν success stories που θα αναδειχθούν από το οικοσύστημα αυτό και παράλληλα να δημιουργηθούν οι γέφυρες που θα συνδέσουν την ελληνική αγορά με τις διεθνείς αγορές, ώστε να εξάγουμε ακόμα περισσότερη τεχνογνωσία. Είναι στην κουλτούρα του Έλληνα να βρίσκει λύσεις και να καινοτομεί. Το οικοσύστημα αυτό δείχνει πώς μπορούν τα πράγματα να λειτουργήσουν σωστά» αναφέρει ο Δημήτρης Κοντίνος.

Άλλωστε, υπάρχουν πλέον περισσότερα εργαλεία για νέους επιχειρηματίες, αλλά και πρόσβαση σε κεφάλαια με τη δραστηριοποίηση funds, επενδυτικών ταμείων, ακόμα και angel investors στην ελληνική αγορά.

«Τον τελευταίο καιρό ακούμε πολλά άσχημα πράγματα για τη χώρα μας, ενώ παράλληλα υπάρχουν και πολύ θετικά δείγματα, τα οποία όμως δεν φαίνονται όσο θα έπρεπε ακόμη. Υπάρχει ένα αναπτυσσόμενο οικοσύστημα καινοτομίας, ειδικά τα τελευταία 2 – 3 χρόνια, με τη συμμετοχή επενδυτών, με θερμοκοιτίδες για starτups, incubators και mentors. Ταυτόχρονα παρατηρούμε μια σημαντική αλλαγή νοοτροπίας στο ελληνικό ανθρώπινο δυναμικό. Δηλαδή να απομακρύνεται το όνειρο του δημοσίου υπαλλήλου και ταυτόχρονα να αναπτύσσονται δυναμικές ομάδες που δουλεύουν πάνω σε καινοτόμες λύσεις και υπηρεσίες. Είμαι σίγουρος ότι πολύ σύντομα, όπως και στην περίπτωση της Nubis, θα δούμε και άλλες επιτυχίες» αναφέρει ο Χρήστος.

Κλείνοντας τη συνέντευξη και οι δύο δε διστάζουν να απαντήσουν καταφατικά στην ερώτηση για το αν αξίζει να ξεκινήσει κάποιος σήμερα την επιχείρησή του στην Ελλάδα. Η επιχειρηματικότητα άλλωστε, όπως αναφέρουν, είναι ο μόνος δρόμος, για να βγούμε από την κρίση και να δούμε νέες εταιρείες να αναπτύσσονται.

Διαβάστε ακόμη την ανακοίνωση της εταιρείας για την συμφωνία