PwC: Ένας στους δύο αγοράζει online

PwC: Ένας στους δύο αγοράζει online

Μέσω tablet και κινητού κάνουν τις διαδικτυακές αγορές τους όλο και περισσότεροι καταναλωτές σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με έρευνα.

Πάνω από τους μισούς διαδικτυακούς καταναλωτές σε όλο τον κόσμο, συγκεκριμένα το 55%, πραγματοποιούν πλέον τις αγορές τους ηλεκτρονικά και αυτό γιατί πετυχαίνουν καλύτερες προσφορές από τα φυσικά καταστήματα, σύμφωνα με έρευνα της PwC με θέμα: «Επιτυγχάνοντας την απόλυτη λιανική πώληση: Οι προσδοκίες των καταναλωτών διαμορφώνουν το νέο επιχειρηματικό μοντέλο λιανικών πωλήσεων». Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, όλο και περισσότεροι αγοράζουν online μέσω tablet και κινητών.

Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 15.000 διαδικτυακούς αγοραστές σε 15 χώρες, παρουσιάζει μια ενιαία εικόνα παγκοσμίως, με τις διαδικτυακές αγορές να αυξάνονται σε καθημερινή βάση. Σημειώνεται ότι οι Κινέζοι είναι οι πιο ενθουσιώδεις online καταναλωτές, καθώς ένας στους δύο αγοράζει προϊόντα μέσω κινητού τηλεφώνου ή tablet. Ακόμη, οι καταναλωτές πραγματοποιούν αγορές από όλο και λιγότερες μάρκες λιανικής. Για παράδειγμα, όταν τους ζητήθηκε να υποδείξουν τον αριθμό των επιχειρήσεων από τις οποίες πραγματοποίησαν αγορές τους κατά τους τελευταίους 12 μήνες, μέσα από μια λίστα 30 γνωστών επιχειρήσεων λιανικής πώλησης της χώρας τους, το 15% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έκαναν τις αγορές τους από έναν μόνο προμηθευτή, ποσοστό διπλάσιο συγκριτικά με το 2012.

Διαβάστε ακόμη: PayPal: Ψωνίζουμε φθηνότερα στα e-shop του εξωτερικού

Τα ευρήματα της έρευνας αναδεικνύουν επίσης τον σημαντικό ρόλο των social media στην εκπαίδευση των καταναλωτών, τόσο για τους λιανέμπορους όσο και για τους παραγωγούς. Το 59% των ερωτηθέντων ακολουθούν τα αγαπημένα τους brand ή εταιρείες λιανικής στα social media. Ο ίδιος αριθμός ερωτηθέντων υποστήριξε ότι στο παρελθόν έχουν ανακαλύψει- και στη συνέχεια αγαπήσει- ένα brand μέσω των social media, αποδεικνύοντας τη μεγάλη σημασία της επικοινωνίας μεταξύ λιανεμπόρων και καταναλωτών μέσα από αυτά. Τα social media δίνουν την ευκαιρία στους καταναλωτές να απευθυνθούν απευθείας στις εταιρείες και να εκφράσουν δημοσίως τις απόψεις τους. Πάνω από ένας στους δύο διαδικτυακούς αγοραστές σε όλο τον κόσμο δήλωσαν ότι έκαναν θετικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όταν είχαν καλή εμπειρία από ένα προϊόν ή ένα brand. Με λίγα λόγια, τα social media γίνονται πλέον οι «νέες βιτρίνες». Σχεδόν οι μισοί (48%) από τους ερωτηθέντες ανέφεραν ότι έχουν αγοράσει προϊόντα μέσω αυτών, ενώ πριν ένα χρόνο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις ένας στους δέκα (10%).

Διαβάστε ακόμη: Τα social media είναι «γένους θηλυκού»