Radiojar: H ελληνική πλατφόρμα που έλαβε 330.000€!

Radiojar: H ελληνική πλατφόρμα που έλαβε 330.000€!

Μια ομάδα δέκα νέων ανθρώπων μας καλεί να γίνουμε ραδιοφωνικοί παραγωγοί και να δούμε το ραδιόφωνο διαφορετικά.

Το ραδιόφωνο, αυτό το μαγικό κουτί που εκπέμπει ιδέες, λόγια, και μουσικές, «γράφει»  την δική του ιστορία στη νέα ψηφιακή εποχή.

Αυτό το κατάλαβαν καλά μια παρέα νέων ανθρώπων, οι οποίοι με εργαλείο την τεχνολογία δημιούργησαν, περίπου δύο χρόνια πριν, μια καινοτόμο πλατφόρμα για την διαχείριση διαδικτυακών ραδιοφωνικών σταθμών.

Ονόμασαν την ιδέα τους Radiojar και χτίζοντας με μεράκι και πολλή δουλειά μια φρέσκια ελληνική startup, έλαβαν πρόσφατα  μια σημαντική  χρηματοδότηση ύψους 330.000 ευρώ από το fund Piraeus Jeremie Tech Catalyst.

Σημειώνεται ότι, το PJ Tech Catalyst αποτελεί έναν από τους πυλώνες της επενδυτικής «οικογένειας» του ομίλου της τράπεζας Πειραιώς (PE&VC: Private Equity & Venture Capital Group).

Μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Jeremie , η Τράπεζα Πειραιώς και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συμμετέχουν σ’ αυτό ως επενδυτές. Στην περίπτωσή του PJ Tech Catalyst,  το PE&VC Group διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 15 εκατ . ευρώ για seed και pre-seed funding με στόχευση καινοτόμες εταιρίες τεχνολογίας στον χώρο του Information and Communication Technologies (ICT).

Η επένδυση στο Radiojar είναι η πρώτη που πραγματοποίησε το συγκεκριμένο  επενδυτικό σχήμα.

Στα γραφεία του Radiojar, στον τρίτο όροφο ενός μεγάλου κτιρίου στην οδό Κατεχάκη, ο Στάθης Κουτσογιώργος, ένας από τους ιδρυτές της εταιρείας, μιλά στο FortuneGreece.com για ένα χόμπι που έγινε επιχείρηση, την ελληνική κοινότητα των startups και το «δαιμόνιο» που πρέπει να έχει ένας νέος επιχειρηματίας για να αντέξει εν μέσω κρίσης.

Διαβάστε: Οι ελληνικές startup είναι εδώ


Radio
(ραδιόφωνο) και Jar (βάζο) = Radiojar.  Τι είναι τούτο;

Το όνομα είναι μάλλον τυχαίο. Ως άνθρωποι της τεχνολογίας, θέλουμε να πιστεύουμε ότι προσθέτουμε κάτι στο «βάζο» του παραδοσιακού ραδιοφώνου, που δημιουργεί παρέες, σκέψεις, χρώματα κατευθύνοντας το στην νέα εποχή του λεγόμενου web radio.

Το Radiojar είναι μια πλατφόρμα για την ολοκληρωμένη διαχείριση και λειτουργία διαδικτυακών ραδιοφωνικών σταθμών με έναν εύκολο και μοντέρνο τρόπο.

Συνδυάζει ένα σύνολο υπηρεσίων όπως αυτοματισμό ροής, διαχείριση παραγωγών, λογισμικό παραγωγής εκπομπών, streaming, στατιστικά, αναφορές, εργαλεία προβολής του σταθμού στο διαδίκτυο και η λίστα συνεχίζεται.

Το πιο σημαντικό είναι ότι το Radiojar δεν είναι παρεχόμενο λογισμικό προς εγκατάσταση, αλλά μια online υπηρεσία με πρόσβαση από ένα απλό PC ή tablet.

Επομένως, σε ποιους απευθύνεται συγκεκριμένα το Radiojar;

Μέχρι πριν λίγα χρόνια επαγγελματικούς σταθμούς βρίσκαμε μόνο στα FM, όμως πλέον στο διαδίκτυο βρίσκουμε μεγάλους σταθμούς και με πολύ καλούς παραγωγούς. Αυτή η ομάδα είναι κατά βάση ο στόχος μας, όμως οι ευκολίες που παρέχονται κάνει το Radiojar αρκετά ελκυστικό και στους ερασιτέχνες του είδους.

Οι προσφερόμενες υπηρεσίες μας μπορούν να μειώσουν κατά πολύ το κόστος διατήρησης ενός σταθμού, καθώς η χρήση στούντιο και εξοπλισμού είναι προαιρετική. Επίσης δίνεται η δυνατότητα να υπάρχουν παραγωγοί και εκπομπές από διαφορετικά φυσικά σημεία δημιουργώντας έτσι σταθμούς χωρίς γεωγραφική προέλευση κάτι που ήταν εξαρχής και ο στόχος μας.

Στην περίπτωση των ραδιοφώνων, διευκολύνουμε την λειτουργία και το στήσιμο τους και ταυτόχρονα μειώνουμε τα πάγια κόστη τους.

Αν ο πελάτης είναι ένας υπάρχων ραδιοφωνικός σταθμός στα FM αυτό που μπορούμε να του δώσουμε είναι μια δυνατή παρουσία στο διαδίκτυο (με πολύ καλό streaming), στατιστικά (ηλικία και αριθμός ακροατών) και διάφορα εργαλεία όπως την δυνατότητα στους ακροατές του να ακούν τις ραδιοφωνικές εκπομπές και μέσω Facebook.

Για τους παραγωγούς, δίνουμε εργαλεία για να κάνουν εύκολα την εκπομπή τους ακόμα και αν δεν έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, αλλά επίσης τους δίνουμε την δυνατότητα να βρουν σταθμούς μέσα από το www.radiojar.com, που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν την εκπομπή τους, χωρίς κανένα κόστος για αυτούς. Στο άμεσο μέλλον θέλουμε να εντάξουμε τους ακροατές, εξελίσσοντας το βαθμό διαδρασής τους με τους παραγωγούς, αλλά πάνω από όλα τους καλλιτέχνες, που το ραδιόφωνο ήταν και παραμένει ένα από τα πιο σημαντικά μέσα προώθησης της δουλειάς τους.

Ποιο είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του Radiojar, τόσο στην ελληνική όσο και στην παγκόσμια αγορά;

Το σύνολο των υπηρεσιών και η τιμή είναι από μόνα τους ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, σε συνδυασμό ότι λειτουργεί ως ένα «one-stop-shop» για διαδικτυακούς σταθμούς. Επιπλέον όμως βλέπουμε το Radiojar ως μια πλατφόρμα υπηρεσιών, πάνω στην οποία μπορούν πολύ εύκολα να δημιουργηθούν νέα προϊόντα, ή νέου τύπου σταθμοί, που μέχρι τώρα ήταν τεχνικά πολύ δύσκολο ως αδύνατο.

Βλέποντας την αγορά θεωρούμε ότι και τεχνολογικά υπάρχει μια υπεροχή, που μας δίνει πόντους στον ανταγωνισμό. Αν είναι να επιλέξω ένα παράδειγμα αυτό θα ήταν η τεχνολογία του Virtual Studio, που δίνει την δυνατότητα σε οποιονδήποτε να κάνει ραδιοφωνικές εκπομπές με πολύ καλή ποιότητα, με την χρήση ενός μικροφώνου και ενός browser, χωρίς επιπρόσθετο ειδικό λογισμικό ή άλλες τεχνικές γνώσεις.

Διαβάστε: Οι «startups» που σπάνε τα σύνορα

Στο Radiojar δουλεύουν δέκα άνθρωποι. Ποιο είναι το δυνατό σας χαρτί ως ομάδα;

Στο συνολό μας είμαστε νέοι άνθρωποι που τρέφουμε μια βαθιά αγάπη για  την μουσική και το ραδιόφωνο. Δυνατό μας χαρτί είναι θεωρώ οι συμπληρωματικές μας ικανότητες και η προηγούμενη εργασιακή μας εμπειρία σε διοίκηση επιχειρήσεων, προϊοντική ανάπτυξη, τεχνικό τομέα.

Το πιο σημαντικό στοιχείο όμως είναι ότι οι συνιδρυτές (εγώ, οι Σπύρος Πιλαφάς, Φώτης Πολίτης και Γιώργος Τερεζάκης) είμαστε όλοι φανατικοί startupάδες, ας μου επιτραπεί ο όρος.

Προσωπικά, έχω εργαστεί για λογαριασμό της Internet Q, όταν ακόμη ήταν startup, βλέποντας την πορεία της εταιρίας μέσα στον χρόνο, το οποίο είναι μεγάλο μάθημα από μόνο του. Επίσης έχω κάνει και αποτυχημένες επιχειρηματικές προσπάθειες στο παρελθόν.

Ο Σπύρος Πιλαφάς ήταν ένας από του ιδρυτές του logolove, της πρώτης υπηρεσίας στην Ελλάδα με την οποία προσέθετες ασπρόμαυρα λογότυπα στο κινητό σου τηλέφωνο, ο Πολίτης έχει υπάρξει κι αυτός ενεργός στο κομμάτι των startups ενώ ο Τερεζάκης ήταν ο συνιδρυτής του fleamarket.gr (τώρα emarket.gr) του πρώτου και μεγαλύτερου site στην Ελλάδα για αγοραπωλησία καινούριων και μεταχειρισμένων ειδών.

Το να έχεις δουλέψει σε μια startup που έγινε πετυχημένη εταιρία ή να έχεις χτίσει μόνο σου μια startup, στο παρελθόν είναι πολύ σημαντικό στα επόμενα βήματα/εγχειρήματά σου. Επίσης, να σημειώσω ότι η επιλογή των υπόλοιπων μελών της ομάδας έγινε από μένα με επαγγελματικό «ραντάρ»! Νιώθω πολύ ικανοποιημένος που βρήκα άτομα που διαθέτουν επαγγελματισμό και με τους οποίους επικοινωνούμε ουσιαστικά.

Πείτε μας μια ιστορία για λάθη, προβλήματα ή αναποδιές που συνέβησαν κατά την ανάπτυξη του Radiojar.

Θα μιλήσω για ένα λάθος μας που μετατράπηκε -στην αρχή τουλάχιστον- σε εμπόδιο. Όταν ξεκινήσαμε το Radiojar, κάναμε bootstrapping, δηλαδή ξεκινήσαμε με ίδια κεφάλαια. Αυτό μας δυσκόλεψε γιατί έπρεπε αν προσποριζόμαστε και από άλλες εργασίες, με αποτέλεσμα να μην είμαστε 100% συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάναμε.

Να σημειώσω βέβαια ότι 2-3 χρόνια πριν δεν ήταν αρκετά εύκολο να βρεις χρηματοδότηση. Όσον αφορά στις startups είναι πολύ σημαντικό να αποτύχεις γρήγορα, για να σηκωθείς και να προσαρμοστείς το ίδιο γρήγορα στην νέα κατάσταση. Αλλά για να αποτύχεις και γρήγορα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να είσαι 100 % συγκεντρωμένος σ’ αυτό που κάνεις.

Πιστεύετε ότι υπάρχουν/θα υπάρξουν αρκετές καλές ιδέες για χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια;

Ναι, θεωρώ ότι υπάρχουν καλές ιδέες. Όμως, η ιδέα, το προϊόν και η επιχείρηση είναι για μένα τρία διαφορετικά πράγματα.

Υπάρχουν πολύ καλές ιδέες, αλλά υπάρχει απόσταση από το να γίνουν προϊόν/υπηρεσία και μάλιστα να μπορούν να «πουλήσουν» δηλαδή επιχείρηση. Επίσης, με την έννοια της καινοτομίας, δεν πρέπει να πηγαίνει κατ’ανάγκη το μυαλό μας σε κάτι εξωπραγματικό που επαναφευρίσκει το τροχό.

Προσφέροντας ακόμη και πολύ καλές υπηρεσίες στην υπάρχουσα αγορά, κι όχι δημιουργώντας κατ’ ανάγκη ένα καινοτόμο προϊόν, μπορείς να στήσεις μια πραγματικά πετυχημένη startup.

Δύο παραδείγματα είναι οι ελληνικές εταιρίες Cssigniter, ένα πολύ πετυχημένο marketplace για WordPress themes, και η Nuevvo, αντίστοιχη πετυχημένη εταιρία πληροφορικής.

Διαβάστε: MentorDeal.com: Η γέφυρα με τα κορυφαία πανεπιστήμια

Τον Ιανουάριο ήρθε το διεθνές μπλογκ τεχνολογίας TechCrunch στην Αθήνα και έκανε λόγο, μέσω του συντάκτη του για την Ευρώπη, για την αναγέννηση του startup οικοσυστήματος στην Ελλάδα. Συμφωνείτε μ’ αυτήν την άποψη;

Είμαι πραγματικά αισιόδοξος για όλο αυτό που συμβαίνει με τις startups στην Ελλάδα αυτή την περίοδο, αν και θεωρώ ότι είμαστε ακόμη στην αρχή της δημουργίας ενός πραγματικού «οικοσυστήματος». Ένα οικοσύστημα έχει πολλούς δρώντες και, μεταξύ άλλων, αποτελείται από πετυχημένες startups μέσα από τις οποίες γεννιούνται άλλες. Χρειαζόμαστε για παράδειγμα κι άλλες «Upstream».

H WorkableHR, για παράδειγμα, μια startup που αναπτύσσει SAS (Software as a Service) για την πραγματοποίηση προσλήψεων από τις εταιρίες, γεννήθηκε μέσα από τους κόλπους της Upstream, και πραγματοποιεί τώρα τα πρώτα της σημαντικά βήματα.

Είναι πολύ σημαντικό να ανδρώνεσαι μέσα από μια startup, η οποία γίνεται πετυχημένη εταιρία και να κάνεις στη συνέχεια τα δικά σου βήματα ως νέος επιχειρηματίας.

Η πρόσφατη χρηματοδότηση που λάβατε από το PJ Tech Catalyst Fund πόσο σημαντική είναι για τη στρατηγική ανάπτυξη της εταιρείας σας;

Με αφορμή την συγκεκριμένη ερώτηση, να σημειώσω ότι είχαμε κάνει αίτηση για χρηματοδότηση από πρόγραμμα ΕΣΠΑ και η αίτησή μας είχε γίνει τελικά δεκτή.

Όμως, για εμάς ο χρόνος «έτρεχε» και είχαμε ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με το PJ Tech Catalyst Fund. Πέραν του χρηματικού ποσού που λάβαμε είναι εξαιρετικά σημαντική για εμάς η πρόσβαση στο δίκτυο των συμβούλων που αποκτήσαμε.

Σημαντικός σύμβουλος στην δική μας περίπτωση είναι ο κ.Χατζηασλάνης, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Velti και ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Panafon Group.

Εκτός τούτου, για εμάς που θέλουμε να «βγούμε» στο εξωτερικό, το όνομα του  PJ Tech Catalyst Fund «μετράει» και δημιουργεί μια σχέση εμπιστοσύνης με έναν αντίστοιχο συνομιλήτή μας με τον οποίο επιθυμούμε να κλείσουμε μια σημαντική συμφωνία. Κι επειδή ο χρόνος «τρέχει» γρήγορα στην ζωή μιας startup το συγκεκριμένο ποσό που λάβαμε ως χρηματοδότηση μας βοηθά επιπλέον να κάνουμε έγκαιρα τις κινήσεις μας για την ανάπτυξη της εταιρίας μας.

Ποιες θα ήταν οι συμβουλές που θα δίνατε απευθυνόμενος σε έναν νέο επιχειρηματία που θέλει να ξεκινήσει τώρα;

Η δημιουργία ενός προϊόντος/υπηρεσίας με στόχο την ελληνική και διεθνή αγορά, που θα δίνει λύση σε ένα πραγματικό πρόβλημα ή ανάγκη της αγοράς. Αυτή είναι η συμβουλή μου.

Επίσης, πριν φύγει για το ταξίδι να έχει πάρει μαζί του νερό και τροφή για να είναι συγκεντρωμένος 100% σ΄αυτό που κάνει. Να καταπιάνεται με μεράκι μ΄αυτό που δουλεύει και να είναι «σφουγγάρι». Και φυσικά, ενώ δεν υπάρχουν στην ουσία κανόνες για το πως θα διαβεί κανείς το μονοπάτι του επιχειρείν, για να πετύχεις χρειάζονται πάντα τρία πράγματα: Δουλειά, σκληρή δουλειά και πολύ σκληρή δουλειά.