Ραντεβού το Σεπτέμβριο με την τρόικα

Ραντεβού το Σεπτέμβριο με την τρόικα

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναχωρούν αύριο, έχοντας στείλει σαφή μηνύματα εν όψει της φθινοπωρινής κρίσιμης αξιολόγησης. 

Της Βίκυς Σαμαρά

Μετά το σημερινό τελευταίο κύκλων επαφών τρόικας-κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης αναχωρούν για Βρυξέλλες και οι εκπρόσωποι των δανειστών φεύγουν από την Αθήνα αύριο, έχοντας στείλει σαφή μηνύματα εν όψει Σεπτεμβρίου.

Η πολιτική διαπραγμάτευση στην οποία επιμένει η κυβέρνηση, κατά την τρόικα δεν μπορεί να αφορά τις φοροελαφρύνσεις που επιθυμεί η Αθήνα αποκομμένες από τη συνολική «μεγάλη εικόνα» των ισοδύναμων μέτρων και των λοιπών υποχρεώσεων της Ελλάδας όσον αφορά στα εργασιακά και τις απολύσεις.

Οι τελευταίες αποτελούν και ένα μόνιμο πονοκέφαλο για τη δικομματική, καθώς ο στόχος του 2014 αναφέρεται σε 6.500 οριστικές αποχωρήσεις από το δημόσιο και η κυβέρνηση προτάσσει την εκπλήρωση του ώστε να ενισχύσει τη θέση της στη συζήτηση για τις φοροελαφρύνσεις, που αφορούν το σύνολο των Ελλήνων πολιτών (και ψηφοφόρων) και όχι μόνον τους δημόσιους υπαλλήλους.

Στο στόχαστρο βρίσκονται οι δημοτικοί υπάλληλοι των οποίων οι συμβάσεις μετατράπηκαν παρανόμως από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, με το σκεπτικό ότι η παράνομη μονιμοποίηση τους ισοδυναμεί με πλαστό πτυχίο και άρα συνιστά λόγο απόλυσης, στον οποίο ουδείς μπορεί να αντιτάξει κριτική. Συνολικά 50.000 συμβασιούχοι έχουν μετατραπεί σε αορίστου χρόνου με το προεδρικό διάταγμα Παυλόπουλου στους ΟΤΑ και αυτούς ελέγχει το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Η κυβέρνηση δια των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη και Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλου βγαίνει στην κόντρα με την ΠΟΕ ΟΤΑ , που χαρακτήρισε «ανεπιθύμητους» τους ελεγκτές και κάλεσε τις δημοτικές αρχές «να μην τους παρέχουν καμιά διευκόλυνση». Άλλωστε όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών στο ΣΚΑΪ «όλοι όσοι ψηφίσαμε το μνημόνιο έχουμε το πολιτικό κόστος για τις απολύσεις και άρα δεν είναι ο Ντινόπουλος ο καλός και ο Μητσοτάκης ο κακός».

Πηγή: news247.gr