Ρέντσι: Θα υπάρξει συμφωνία το Σάββατο

Ρέντσι: Θα υπάρξει συμφωνία το Σάββατο
Greek Prime Minister Alexis Tsipras (L-R), Italian Prime Minister Matteo Renzi and German Chancellor Angela Merkel attend a European Union leaders summit in Brussels, Belgium, June 25, 2015. REUTERS/Yves Herman - RTR4YX8W

Νέα συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής.

H τελική μέρα των αποφάσεων για την Ελλάδα θα είναι το Σάββατο και θα υπάρχει συμφωνία, εκτίμησε σήμερα κατά την έξοδό του από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

«Στηρίζουμε τις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του να φτάσει σε μια συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», δήλωσε ο Μ. Ρέντσι. Την ίδια στιγμή αναγνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι για όλους η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, πρόσθεσε.

«Εκτιμώ ότι η τελική ημέρα θα είναι το Σάββατο και είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να επιτύχουμε συμφωνία», τόνισε τέλος ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Στο μεταξύ νέα συνάντηση με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των χωρών μελών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.-

Όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, η συνάντηση κλείστηκε αργά χθες το βράδυ και συζητήθηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων. Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τους δύο ηγέτες για την ελληνική πρόταση και τους τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν κατανοεί tην επιμονή των θεσμών σε τόσο σκληρά μέτρα.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μετά το πέρας της Συνόδου, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

«Μεγάλες ελπίδες για λύση»
Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, ελπίζει «πάρα πολύ» ότι στο Eurogroup του Σαββάτου θα επιτευχθεί μία συμφωνία για την Ελλάδα, δεν θέλει να κάνει κάποιες εικασίες για μία αποτυχία, υποστηρίζει ότι πρέπει να αποφευχθεί μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και απορρίπτει τα αρνητικά σενάρια όπως το ερώτημα «τι θα συμβεί εάν…» σύμφωνα με δηλώσεις του σε Αυστριακούς δημοσιογράφους, πριν την έναρξη των σημερινών εργασιών του ευρωπαϊκού συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο μία αισιοδοξία για να μπορέσουμε, επίσης, να προσεγγίσουμε μεταξύ μας και θέλω να υποστηρίξω τη ρεαλιστική στάση και από τις δύο πλευρές και εύχομαι να μην εξέλθει από την Ευρωζώνη, όπως και σε μία αλυσίδα, ούτε ο πιο αδύναμος κρίκος, και να αποφευχθεί ένα Grexit» ανέφερε ο καγκελάριος.

Σε ερώτηση εάν, παρόλα αυτά, δεν θα πρέπει κάποιος να προετοιμαστεί για τις επιπτώσεις ενός Grexit, ο κ. Φάιμαν απάντησε πως κάτι τέτοιο είναι σαν να προετοιμάζονται ασταμάτητα, σε μία κρίσμη φάση, κάποιος επιστήμονας ή οικονομολόγος ή αθλητής, περισσότερο για ένα σχέδιο Β παρά για ένα σχέδιο Α.

Όπως υποστήριξε, θα πρέπει τώρα να εργαστούν όλοι, με όλες τις δυνάμεις τους, για το σχέδιο Α, ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα.
Καταλήγοντας, ο Αυστριακός καγκελάριος σημείωσε ότι θα πρέπει να καταβληθεί όλη η δύναμη, η ενέργεια και να επιδειχθεί θετική βούληση στις τελικές διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας πως δεν θέλει να φανταστεί τίποτε άλλο και να χαθεί μία λύση.