Reuters: Φόβοι απ’ το Υπουργείο Οικονομικών για τα stress tests

Reuters: Φόβοι απ’ το Υπουργείο Οικονομικών για τα stress tests

Η Αθήνα επιθυμεί να αποφύγει την εμφάνιση νέων κεφαλαιακών αναγκών στον τραπεζικό της κλάδο.

Tα νέα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών πιέζει η Αθήνα να λάβει υπόψη της στα stress tests η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως επίσης και να μη περιοριστεί στα στοιχεία των περσινών ισολογισμών τους, όπως λέει στο Reuters πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Τα σχέδια αυτά περιλαμβάνουν δράσεις όπως η αποεπένδυση από μη βασικά περιουσιακά στοιχεία, που μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τους ισολογισμούς.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, πληροφορίες θέλουν τον Γκίκα Χαρδούβελη να έχει εκφράσει ανοιχτά τις ανησυχίες του σχετικά με τα stress tests, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο, στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της 8ης Ιουλίου, καθώς η Αθήνα επιθυμεί να αποφύγει την εμφάνιση νέων κεφαλαιακών αναγκών στον τραπεζικό της κλάδο, ειδικά καθώς οι τράπεζες έχουν μεν τα σχέδια αναδιάρθρωσης έτοιμα, αλλά δεν τα έχουν εφαρμόσει ακόμα.

Το Reuters σημειώνει πως εάν τα τεστ φανερώσουν σημαντικές μαύρες τρύπες στις ελληνικές τράπεζες, αυτό θα είχε άμεσο αντίκτυπο στην χρηματοδότηση της οικονομίας, την ώρα που αυτή πασχίζει να ανακάμψει, έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης.

«Ο υπουργός είπε στους ομολόγους του ότι το τσεκ απ της ΕΚΤ δεν θα πρέπει να στηρίζεται σε μια στατική εικόνα των τραπεζικών ισολογισμών στα τέλη του 2013, αλλά να συμπεριλάβει τα εγκεκριμένα από την ΕΕ σχέδια αναδιάρθρωσης», αναφέρει ο αξιωματούχος, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι ένα δεύτερο επιχείρημα που εξέθεσε ο υπουργός ήταν πως μια αρνητική εικόνα στα stress test της ΕΚΤ θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις πέραν του τραπεζικού κλάδου και να επηρεάσει την ευρύτερη οικονομία.

Πηγή: Reuters

Διαβάστε ακόμα:

Σακελλαρίου: Διαχειρίσιμα τα αποτελέσματα των stress tests

Στη «φόρα» αναλυτικά στοιχεία για τις τράπεζες από την ΕΚΤ μετά τα stress test

Μ.Σάλλας: Η τράπεζα Πειραιώς είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τα stress tests