Στη «φόρα» αναλυτικά στοιχεία για τις τράπεζες από την ΕΚΤ μετά τα stress tests

Στη «φόρα» αναλυτικά στοιχεία για τις τράπεζες από την ΕΚΤ μετά τα stress tests

Δύο εβδομάδες θα έχουν στη διάθεσή τους τον Οκτώβριο οι ευρωπαϊκές τράπεζες για να δηλώσουν πως θα καλύψουν τυχόν κεφαλαιακά ελλείμματα.

Περιθώριο μόλις δύο εβδομάδων για να παρουσιάσουν τα σχέδια τους για την κάλυψη πιθανών κεφαλαιακών ελλειμμάτων τους πρόκειται να δώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στις ευρωπαϊκές τράπεζες μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των «τεστ αντοχής» (stress tests), που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, πριν η ΕΚΤ αναλάβει την εποπτεία των τραπεζών στις 4 Νοεμβρίου. Η κεντρική τράπεζα εξετάζει τις αποτιμήσεις των στοιχείων ενεργητικού των 128 μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρωζώνης και εκτιμά την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν μελλοντικές κρίσεις.

Η ΕΚΤ παρουσίασε λεπτομερή ορόσημα από τώρα έως το τέλος των ασκήσεων, στα οποία περιλαμβάνονται και σχέδια να δίνονται στις τράπεζες «μερικά και προσωρινά» αποτελέσματα τον Σεπτέμβριο/Οκτώβριο, ενώ τα τελικά αποτελέσματα θα δοθούν πολύ κοντά στον χρόνο δημοσιοποίησής τους.

Ακόμη, η ΕΚΤ ανακοίνωσε τον σχεδιασμό της για τη δημοσιοποίηση ενός μεγάλου όγκου στοιχείων για τις τράπεζες – από τους δείκτες μόχλευσης των κεφαλαίων τους έως τα εναρμονισμένα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων τους – όταν θα ολοκληρώσει την εξέτασή τους που θεωρείται ορόσημο.

Εκτός από τα αποτελέσματα όσον αφορά τα ποσοστά κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, η ΕΚΤ θα κάνει επίσης αναλυτικές ανακοινώσεις για τα χαρτοφυλάκιά τους, περιλαμβανομένων λεπτομερειών για τους τομείς στους οποίους οι επόπτες έκαναν τις μεγαλύτερες προσαρμογές στις αποτιμήσεις των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών.

Για πρώτη φορά θα δοθούν εναρμονισμένοι δείκτες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως ποσοστό των ανεξόφλητων δανείων, μαζί με εναρμονισμένα στοιχεία για το επίπεδο των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια που σχημάτισαν οι τράπεζες. Αυτό θα επιτρέψει στους αναλυτές και επενδυτές να κάνουν πιο ουσιαστικές συγκρίσεις όσον αφορά τα χαρτοφυλάκια των δανείων των τραπεζών, κάτι που διαμαρτύρονταν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν έως τώρα.

Διαβάστε ακόμη:

Εκτός της φτηνής χρηματοδότησης της ΕΚΤ οι τράπεζες της Ευρωζώνης

Προσοχή στα «κόκκινα» δάνεια λέει η ΕΚΤ

Είναι ο Μάριο Ντράγκι ο «σωτήρας» του ευρώ;

Τι προβλέπει η ΕΚΤ για τη χρηματοδότηση των τραπεζών