RIP Monsanto: Ο γεωργικός κολοσσός που όλοι λάτρευαν να μισούν

RIP Monsanto: Ο γεωργικός κολοσσός που όλοι λάτρευαν να μισούν
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Monsanto σύντομα θα αποτελεί παρελθόν.

της Hallie Detrick

Η Monsanto σύντομα θα αποτελεί παρελθόν.

Η γερμανική φαρμακευτική εταιρεία Bayer βρίσκεται σε διαδικασία αγοράς της εταιρείας για περισσότερα από δύο χρόνια και η συμφωνία 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων πρόκειται να ολοκληρωθεί τελικά αυτήν την εβδομάδα.

Χθες, Δευτέρα, η Bayer ανακοίνωσε ότι έχει λάβει όλες τις απαραίτητες ρυθμιστικές εγκρίσεις για να αγοράσει τη Monsanto και ότι πρόκειται να αποσύρει το 117 ετών όνομα της «ίσως πιο διασυρμένης εταιρείας στον πλανήτη».

«Η Bayer θα παραμείνει το όνομα της εταιρείας. Η Monsanto δεν θα είναι πλέον εταιρικό όνομα. Τα αποκτηθέντα προϊόντα θα διατηρήσουν τα εμπορικά σήματα τους και θα αποτελέσουν μέρος του χαρτοφυλακίου της Bayer», ανέφερε η δήλωση.

Οι αγοραστές δεν αλλάζουν συνήθως τα ονόματα των εταιρειών που αγοράζουν όταν αυτές είναι τόσο αναγνωρίσιμες στους πελάτες τους όπως είναι η Monsanto. Όμως, σ’ αυτή την περίπτωση η απόφαση της Bayer μάλλον είναι η καλύτερη επιλογή.

Ιδού γιατί:

Agent Orange, DDT, Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί

Το όνομα “Monsanto” είναι σίγουρα αναγνωρίσιμο για τους πελάτες της εταιρείας, αλλά είναι εξίσου γνωστό και στους επικριτές της.

Η Monsanto ιδρύθηκε το 1901 ως μια επιχείρηση χημικών και βρέθηκε στο επίκεντρο μερικών από τα πιο επίμαχα ζητήματα (και αντιπαραθέσεις…) του 20ου και του 21ου αιώνα. Η χημική ουσία Agent Orange, η οποία χρησιμοποιήθηκε ως όπλο στον πόλεμο του Βιετνάμ, κατασκευαζόταν από τη Monsanto. Η εταιρεία ήταν επίσης μεταξύ εκείνων που παρήγαγαν το DDT, ένα φυτοφάρμακο που έχει πλέον απαγορευτεί. Και τα τελευταία χρόνια, η επωνυμία Monsanto έχει γίνει σχεδόν συνώνυμη με τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς και στόχος πολλών επικριτών τους.

Διαβάστε ακόμη: Γιατί η Monsanto κερδίζει πάντα

Εκτός από τις διαμαρτυρίες των επικριτών της, η Monsanto κάποιες φορές δεχόταν και τη δυσαρέσκεια των πιστών πελατών της. Το 2008, όταν η εταιρεία δεσμεύτηκε να καταστεί ουδέτερη από πλευράς εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2021, ορισμένοι πελάτες της δήλωσαν ότι η Monsanto είχε υποχωρήσει έναντι της κυβέρνησης των

ΗΠΑ και των ακτιβιστών καθώς είχε αναγνωρίσει ότι η αλλαγή του κλίματος δημιουργείται εν μέρει από τον άνθρωπο.

Επαρκεί, όμως, η διαγραφή της επωνυμίας ‘Monsanto’;

Από την άποψη των δημοσίων σχέσεων, η απαλλαγή από το όνομα ‘Monsanto’ θα κάνει τα πράγματα πολύ πιο απλά. Όμως, είναι πιθανό αυτή η κίνηση να μην επαρκεί για τη Bayer. Παρόλο που η Monsanto θα ανήκει πλέον στο παρελθόν, μερικά από τα εμπορικά σήματα της, τα οποία θα γίνουν μέρος του χαρτοφυλακίου της Bayer, θα συνεχίσουν να είναι τόσο αμφιλεγόμενα όσο και η μητρική εταιρεία.

Για παράδειγμα, το φυτοφάρμακο Roundup είναι ίσως το πιο γνωστό φυτοφάρμακο μεταξύ των μη ειδικών. Το 2017, η Καλιφόρνια καταχώρησε το δραστικό συστατικό του, τη γλυφοσάτη, ως ένα χημικό που είναι γνωστό ότι προκαλεί καρκίνο. Την ίδια χρονιά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε μη δεσμευτικό ψήφισμα υπέρ της απαγόρευσης του φυτοφαρμάκου μέχρι το 2022, αν και αργότερα δόθηκε στη χημική ουσία νέα άδεια πενταετούς διάρκειας.

Διαβάστε ακόμη: Bayer – Monsanto: Ένας «διαβολικός» γάμος;