Ρυθμό ανάπτυξης 0,6% το 2014 προβλέπει το ΔΝΤ

Ρυθμό ανάπτυξης 0,6% το 2014 προβλέπει το ΔΝΤ

Σταδιακή θα είναι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με την έκθεση για την παγκόσμια οικονομία που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η Ελλάδα θα καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 0,6% το 2014 μετά από ύφεση 4,2% φέτος, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την παγκόσμια οικονομία η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα.

Το ΔΝΤ προβλέπει σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας, με το ρυθμό ανάπτυξης να φθάνει στο 2,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2014, έναντι ύφεσης 2,6% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013. Ο πληθωρισμός προβλέπεται ότι θα παραμείνει σε αρνητικό επίπεδο και το επόμενο έτος (-0,8% έναντι -0,4% το 2013). Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 0,5% του ΑΕΠ το 2014 από 1% του ΑΕΠ φέτος.

Στο κεφάλαιο για την ισορροπία του εξωτερικού ισοζυγίου πληρωμών της Ευρωζώνης, η έκθεση του ΔΝΤ σημειώνει ότι «χρειάζεται να συνεχισθεί η προσαρμογή από τις ελλειμματικές χώρες (σ.σ. η “εσωτερική υποτίμηση”) για να τονωθεί η εξωτερική ανταγωνιστικότητά τους και να αποφευχθεί η επανεμφάνιση μεγάλων ελλειμμάτων στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών τους , καθώς οι οικονομίες τους θα ανακάμπτουν».

Διαβάστε ακόμη: Στο ΔΝΤ ήξεραν από το 2010 ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει

Η έκθεση αναφέρει ότι έχει γίνει ήδη προσαρμογή μέσω της μείωσης του κόστους, ιδιαίτερα στην Ελλάδα και την Ιρλανδία. «Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος έχει μειωθεί σημαντικά στις ελλειμματικές χώρες από τότε που άρχισαν την προσαρμογή τους με πιο μεγάλες προσαρμογές στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, στη βάση κερδών στην παραγωγικότητα και μειώσεων των μισθών».

Κατά την πορεία αυτών των προσαρμογών κόστους, σημειώνει το ΔΝΤ, «η ανταγωνιστικότητα ως προς τις τιμές των εξαγόμενων προϊόντων άρχισε να βελτιώνεται, αλλά συγκρατημένα. Αυτό οφείλεται στο ότι στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και σε κάποιο βαθμό και την Ισπανία αυξήθηκαν τα περιθώρια των εξαγωγέων από την έναρξη της κρίσης». Αυτό σημαίνει, προσέθεσε το Ταμείο, ότι «οι επιχειρήσεις στον τομέα των εμπορεύσιμων προϊόντων άρχισαν να αυξάνουν και πάλι την κερδοφορία τους, κάτι που αναμένεται να αυξήσει την ελκυστικότητα του τομέα αυτού και να στρέψει την παραγωγή προς αυτόν».

Η έκθεση σημειώνει ότι η ανάπτυξη αρχίζει να εμφανίζεται και πάλι στην Ευρωζώνη, αλλά είναι πολύ ασθενής. «Η ανεργία είναι πολύ υψηλή και κοινωνικές και πολιτικές εντάσεις εξασθενούν στην Ευρωζώνη τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων. Κρίσιμης σημασίας είναι δράσεις για την αποκατάσταση της υγείας του χρηματοπιστωτικού τομέα και την ενίσχυση της υποδομής του, προκειμένου να διασφαλισθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να ενισχυθεί η ανάκαμψη. Επιπλέον, η συνέχιση της βραχυπρόθεσμης στήριξης της ζήτησης και βαθύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της δυνητικής παραγωγής είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης», σημειώνει η έκθεση.

Το ΔΝΤ τονίζει ιδιαίτερα την ανάγκη να υπάρξει μία πιο πλήρης τραπεζική ένωση στην Ευρωζώνη και προβλέπει ότι το 2014 η οικονομία της θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1% έναντι ύφεσης 0,5% το 2013. Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, το Ταμείο θεωρεί ότι είναι αναγκαία μεγαλύτερη χαλάρωσή της από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, περιλαμβανομένης της περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Λαγκάρντ: Αργή η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας