Ο Ρώσος μεγιστάνας και η Αραβική «άνοιξη» των επενδύσεων

Ο Ρώσος μεγιστάνας και η Αραβική «άνοιξη» των επενδύσεων

Ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η επιστροφή του Κατάρ με στόχο την ενέργεια και το real estate στην Ελλάδα.  

Οι πρόσφατες αιχμές του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για επενδύσεις επιχειρηματιών που πρόσκεινται στην Μόσχα, σε χώρες «προβληματικές» όπως η Ελλάδα, προκάλεσαν ποικίλα σχόλια. Τότε ο Ρώσος πρόεδρος δήλωνε έκπληκτος που μια σοβαρή επένδυση πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας , δείχνοντας τον ομογενή επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη και τις δραστηριότητες του στη Β. Ελλάδα.

Λίγες μέρες μετά ,ένας από τους μεγαλύτερους Ρώσους επιχειρηματίες, ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, με έδρα το Μονακό, εμφανίζεται να θεωρεί την Ελλάδα ως «ενδιαφέρουσα χώρα» για επενδύσεις. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του εκπροσώπου του Σεργκέι Τσερνίτσιν, μετά την σημερινή συνάντηση με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότη Μηταράκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο στόχαστρο του δισεκατομμυριούχου Ρώσου επιχειρηματία βρίσκεται ο τομέας του τουρισμού, με το ενδιαφέρον του να στρέφεται προς την αξιοποίηση των μαρίνων, αλλά και σύνθετων μικρών ξενοδοχειακών καταλυμάτων. Μάλιστα άνθρωποι που ασχολούνται με την προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων στην Ελλάδα, επισημαίνουν ότι ένας από τους τομείς στους οποίους υπάρχει μεγάλο περιθώριο για απορρόφηση κεφαλαίων είναι οι μαρίνες, οι οποίες όπως χαρακτηριστικά τονίζουν είναι τελείως αναξιοποίητες στη χώρα μας. Ο κ. Ριμπολόβλεφ, εκτός από τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, ενημερώθηκε και για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Άλλωστε ο παράγοντας «σταθερότητα» είναι ο πιο σημαντικός για να «λυθούν» τα χέρια των υποψηφίων επενδυτών , που βλέπουν ευκαιρίες στην Ελλάδα, αλλά διστάζουν ακόμα να τοποθετήσουν τα χρήματα τους. Και αυτό γιατί το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους παραμένει ακόμα ανοιχτό, ενώ κάποιοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης δεν φαίνεται να συμμερίζονται το Grecovery, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα ακόμα ως «αφερέγγυα χώρα». Επενδυτές από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, από τη Μέση Ανατολή και από τη Ρωσία περιμένουν τις γερμανικές εκλογές, για να έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το που “βαδίζει” η ευρωζώνη και κατ’ επέκταση το ελληνικό ζήτημα.

Διαβάστε ακόμη: Ζητείται ιδιωτικό νησί σε τιμή ευκαιρίας

Ποιος είναι ο Ριμπολόβλεφ
Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος επενδυτής Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, έγινε γνωστός στην Ελλάδα από την αγορά του θρυλικού Σκορπιού , για χάρη της κόρης του Εκατερίνα, αλλά και από τη δικαστική διένεξη με την πρώην σύζυγο του για το μοίρασμα των περιουσιακών στοιχείων του, που περιλαμβάνει δαιδαλώδεις διαδρομές μέσα από offshore εταιρείες.

Ο Ντμιτρι από γιατρός στα νεανικά του χρόνια, έγινε επιχειρηματίας, χρηματιστής και τραπεζίτης και στη συνέχεια πρόεδρος και μεγαλομέτοχος δυο βιομηχανιών λιπασμάτων χτίζοντας την αυτοκρατορία του, με την εύνοια αρχικά του Πούτιν. Ο Ρώσος μεγιστάνας – μεταξύ των 120 πλουσιότερων του πλανήτη, 14ος στην Ρωσία- έχει περάσει από τις ρωσικές φυλακές για 11 μήνες , κατηγορούμενος για την δολοφονία ανταγωνιστή του επιχειρηματία και απέκτησε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του από την πώληση των δύο βιομηχανιών του έναντι 8 δισ δολαρίων το 2010 και το 2011.

Διαβάστε επίσης: Τα 500 εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει η Ελλάδα

Ενδιαφέρον και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης, εκτός από την συνάντηση του με τον Ρώσο επενδυτή, συζήτησε για επενδύσεις στην Ελλάδα και με αντιπροσωπεία της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, επικεφαλής της οποίας ήταν ο υπουργός Επικρατείας δρ Soultan Al Jabe.

Το ενδιαφέρον των ΗΑΕ στρέφεται κυρίως στην ενέργεια και στο φυσικό αέριο, στο real estate, αλλά και στον τομέα του τουρισμού και των τροφίμων. Εκτός από τις ιδιωτικές επενδύσεις, ενδιαφέρον υπάρχει και για τις ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις (ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ), αλλά και για το Αναπτυξιακό Ταμείο.

TAP: H «μαγιά» για την προσέλκυση επενδύσεων στην ενέργεια

Η επιστροφή του Κατάρ;
Για το χώρο της ενέργειας έντονο ενδιαφέρον υπάρχει από ακόμα μια χώρα της Αραβικής Χερσονήσου, το Κατάρ. Πριν από περίπου δύο μήνες, η Qatar Petroleum International (QPI), ο επενδυτικός βραχίονας της Qatar Petroleum, προχώρησε σε στρατηγική συμμαχία με τον κατασκευαστικό και ενεργειακό όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ήταν στην ουσία η πρώτη επένδυση των Καταριανών, που απέκτησαν ποσοστό 25% του ελληνικού ομίλου στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής Ηρων ΙΙ, η οποία χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη φυσικό αέριο, με το τίμημα της συμφωνίας να ανέρχεται σε περίπου 44,2 εκατ. ευρώ. Η QPI κέρδισε με τη συμφωνία αυτή έναν τοπικό εταίρο, ο οποίος λόγω της φύσης των δραστηριοτήτων του, θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμος στο Κατάρ, αφού ο σχεδιασμός για την Ελλάδα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, δεν περιορίζεται μόνο στην ενέργεια, αλλά επεκτείνεται στο real estate και στις κατασκευές.

Υπενθυμίζεται ότι το Κατάρ είχε επιχειρήσει και στο πρόσφατο παρελθόν να προβεί σε επενδυτικές κινήσεις στην ελληνική αγορά, χωρίς όμως επιτυχία. Επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την ανάπτυξη μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη ΝΑΒΙΠΕ Αστακού, στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ πιο πρόσφατα, το Κατάρ είχε κινηθεί για την ανάληψη της επένδυσης ανάπτυξης κι εκμετάλλευσης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Διαβάστε : Το Μεγανήσι «φοράει» Prada!